Nemzetközi foci

Nem szabad kikapni és kész

A magyar U20-válogatott csak akkor nem jut tovább az új-zélandi világbajnokságon, ha borul a papírforma az F-csoportban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a továbbjutásért lép pályára magyar idő szerint vasárnap reggel a magyar U20-válogatott az új-zélandi világbajnokságon. A mieink Nigéria ellen zárják a csoportkört, és ha nem kapnak ki, biztosan a legjobb 16 között folytathatják a küzdelmeket.

Mint ismert, Bernd Storck együttese az Észak-Korea elleni 5-1-es sikerrel kezdte az E-csoportot, majd szoros csatában 2-1-re maradt alul a favorit brazilok ellen. Nigéria hasonló eredménysorral rukkolt elő: a braziloktól 4-2-re kapott ki, majd legyőzte Észak-Koreát 4-0-ra.

Pontszerzés esetén sima az út

Amennyiben tehát a magyar csapat nyer vagy döntetlent játszik a soros ellenféllel, akkor biztosan továbbjutást érő helyen végez. Győzelem esetén még a csoportelsőségre is van esély, de Brazília várhatóan nem kap ki a koreaiaktól, első helye így borítékolható.

Ha a magyar csapat kikap, akkor sincs minden veszve. A szabályok szerint a legjobb négy harmadik helyezett is továbbjut. Az már eldőlt, hogy Új-Zéland, Mali és Szenegál 4-4 ponttal zár a csoportjában a harmadik helyen. Előbbi kettő helye már biztos a legjobb tizenhat között. Argentína két döntetlennel és egy vereséggel zárt a B-csoport dobogóján, vagyis eldőlt, hogy nem juthat tovább. A magyarok fémjelezte E-csoport mellett az F-jelű négyesben van még hátra egy forduló, az itt harmadik helyen végző csapat csatázhat majd a mieink csoportjában dobogón záró válogatottal az elszámolásnál – illetve adott esetben Szenegállal.

Ha kikapunk Nigériától, akkor az F-csoportban Fidzsinek és/vagy Hondurasnak szintén vereséget kell szenvednie, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra. Fidzsi három ponttal és mínusz négyes gólkülönbséggel áll, de a csoportutolsó Üzbegisztánnal találkozik, így jó eséllyel lép pályára a pontért, pontokért. Honduras is három ponttal áll két meccs után, gólkülönbsége mínusz kettes, de a csoportelső németekkel találkozik.

Egy nem nagy különbségű vereség is beleférhet

Vereségünk esetén mi is három ponttal állnánk a harmadik helyen, a jelenlegi plusz hármas gólkülönbségünk pedig a vereség mértéke alapján változna negatív irányba. Ha tehát Fidzsi pontot szerez, míg Honduras nem, akkor a magyar csapatnak egy ötgólos vereség is belefér, akkor is megelőzné az F-csoport harmadikját. Ha Honduras szerez pontot, Fidzsi viszont kikap, akkor a mieinknek szintén beleférhet a vereség, hiszen ebben az esetben (a jelenleg mínusz négyes gólkülönbséggel álló) Üzbegisztán lépne fel az F-csoport harmadik helyére – hogy ekkor pontosan milyen mértékű vereség érne még továbbjutást a mieink számára, az az üzbég siker mértékétől is függ.

Ha Fidzsi és Honduras is kikap, akkor szintén a Fidzsi–Üzbég meccs gólkülönbségének függvényében dől el a három ponttal álló legjobb harmadikak sorrendje.

A legrosszabb forgatókönyv akkor következne be, ha Fidzsi és Honduras is pontot szerezne, ekkor ugyanis az F-csoport harmadikja is legalább négy ponttal állna, vagyis biztosan megelőzné a hárompontos magyar csapatot, amely így búcsúzna a további küzdelmektől. Azonban hangsúlyozzuk, számolgatni csak akkor kell, ha nem sikerül pontot szerezni Nigéria ellen. Ez pedig a koreaiak, illetve a brazilok ellen mutatott teljesítmény alapján nehezen elképzelhető.

A folytatásban az E-csoport másodikja az F-csoport győztesével találkozik, vagyis magyar pontszerzés esetén nagy eséllyel Németország lesz az ellenfél az egyenes kieséses szakaszban. Csoportunk győztese Uruguay ellen folytatja, míg a csoportharmadik – ha bekerül a legjobb négy harmadik helyezett közé – a szerbekkel játszik a továbbjutásért.

Olvasói sztorik