Nemzetközi foci

Blatter átfogó reformprogramot kezdeményezett a FIFA-nál

A svájci sportvezető első lépésként egyeztetett Domenico Scalával, akinek megbízottként a változtatások és a tisztújítást előkészítése a feladata.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke átfogó reformprogramot kezdeményezett. Első lépésként csütörtökön egyeztetett Domenico Scalával, akinek megbízottként a változtatások és a tisztújítást előkészítése a feladata.

“Széleskörű reformprogramot akarok” – mondta a találkozó után Blatter, és hozzátette, a módosításokat a rendkívüli kongresszusnak kell elfogadnia.

A tervezett reformokról először a FIFA végrehajtó bizottsága tárgyal majd, ezután vb összehívja a rendkívüli kongresszust, amely új elnököt választ és dönt a változtatásokról is.

A bizottság legközelebb szeptember 24-25-én ülésezik, ám van rá esély, hogy már július 25-én tanácskozni fog Szentpéterváron, a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőcsoportjai sorsolásának helyszínén.

A 79 éves Blattert múlt pénteken választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, azonban négy nappal később lemondott. A tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

A rendkívüli kongresszus összehívásáig változatlanul a svájci sportvezető marad a FIFA elnöke.

Eközben John Delaney, az Ír Labdarúgó Szövetség (FAI) elnöke azt nyilatkozta, hogy 2009-ben a FIFA 5 millió eurót (másfél milliárd forintot) fizetett az FAI-nak azért, hogy ne indítson pert a Franciaország elleni vb-pótselejtezőn történtek miatt.

A pótselejtező második, párizsi mérkőzésének 103. percében Thierry Henry kézzel vette le a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt, mellyel Franciaország kijutott a dél-afrikai világbajnokságra.

A francia csatár utóbb elismerte a kezezést, és hangsúlyozta: a legigazságosabb megoldásnak az újrajátszást tartaná.

Az ír szövetség hivatalos tiltakozást nyújtott be, ám a találkozót nem játszották újra. Henryt tettéért nem marasztalta el a FIFA.

Olvasói sztorik