Nemzetközi foci

Kihallgatnák Blattert, és Platinit

A svájci ügyészség ki akarja hallgatni Joseph Blattert, Michel Platinit, és Vitalij Mutkot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap – amely éppen egy éve hosszú feltáró riportsorozatot közölt a 2022-es világbajnokság győztes katari pályázatát övező korrupciógyanús ügyekről – most azt írta, hogy Blatter az egyike annak a tíz, jelenleg is hivatalban lévő FIFA-tisztviselőnek, akiket a svájci hatóságok ki akarnak hallgatni.
A brit lap forrásai szerint egy svájci ügyészcsoport titokban már két hónapja büntetőjogi eljárást indított a 2018-as és a 2022-es vb rendezési jogáról 2010 decemberében tartott FIFA-szavazás ügyében, bűncselekménynek minősülő hivatali visszaélés és pénzmosás gyanújával. E bűncselekmények a svájci törvények alapján 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.
A 2018-as vb rendezési jogát Oroszország nyerte.
A The Sunday Times szerint a svájci vizsgálat eddigi menete során már lefoglaltak dokumentumokat a FIFA székhelyén, és zárolták egyes FIFA-tisztviselők bankszámláit.
Blattert és Platinit “információkat szolgáltató személyként” készülnek kihallgatni a svájci hatóságok; a svájci törvények alapján ez a meghatározás a tanú és a gyanúsított közötti jogi státust jelöli – áll a vasárnapi brit lap cikkében.
A The Sunday Times forrásai szerint ugyanezen jogi státus alapján kívánja meghallgatni a svájci ügyészség Vitalij Mutko orosz sportminisztert is.
A lap szerint a svájci vizsgálat az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI által indított eljárástól elkülönülve folyik.
Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Blatterre “szinte lehetetlen” nyomást gyakorolni, mert egyszerűen nem vesz tudomást a személyét közvetlenül érintő nyomásgyakorlási kísérletekről. Az elmúlt másfél évtizedben “botrány botrányt követett” a FIFA-ban, de Blatter “mindegyiket megúszta” – fogalmazott az FA vezetője.
Hozzátette ugyanakkor: mindezek ellenére sem hiszi, hogy Blatter kitölti újabb elnöki megbízásának négy évét, mert a mostani botrány minden eddiginél nagyobb.
Dyke egyenes utalást tett arra a lehetőségre, hogy a FIFA korrupciógyanúval őrizetbe vett vezető tisztviselői Blatter ellen vallhatnak. A FA elnöke kijelentette: nem tartaná meglepőnek, ha e vezetők közül néhányan vádalkut kötnek a nyomozást folytató amerikai igazságügyi hatóságokkal.
Greg Dyke nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a 2022-es katari világbajnokság “kérdőjelessé válhat”, ha a svájci hatóságok hivatalosan is megállapítják, hogy Katar megvesztegetéssel nyerte el a rendezési jogot.