Nemzetközi foci

Vb-bojkottra szólított fel az angol futballszövetség elnöke

Greg Dyke így tiltakozna Joseph Blatternek, a FIFA elnökének múlt pénteki újraválasztása ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A labdarúgó-világbajnokság bojkottjára szólította fel a jelentősebb futballnemzeteket Greg Dyke, az angol szövetség (FA) elnöke, tiltakozásul Joseph Blatternek, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökének múlt pénteki újraválasztása ellen.

Dyke a BBC Radio-nak azt mondta, ahhoz, hogy a bojkottnak következményei legyenek, “legalább 10 nagy ország” támogatása szükséges. “Máskülönben értelmetlen az egész” – tette hozzá a FA elnöke.

A FIFA csak akkor szánja el magát komoly intézkedésekre, ha megfelelő ellenállással találkozik” – jelentette ki Dyke, aki szerint az angolok, a hollandok és a németek biztosan a bojkott mellé állnak, mivel továbbra is változást akarnak a FIFA vezetésében.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a szombati Bajnokok Ligája-döntő helyszínén, Berlinben ülésezik, s várhatóan kialakítja egységes stratégiáját. Michel Platini, az UEFA elnöke a múlt heti zürichi kongresszus előtt már jelezte, Blatter újraválasztása esetén nem zárja ki, hogy az európai csapatok nem vesznek részt a FIFA által szervezett világversenyeken.

Wolfgang Niersbach, a német szövetség (DFB) elnöke ugyanakkor az elnökválasztás után azon a véleményen volt, hogy a címvédő német válogatottnak nem kellene bojkottálnia a vb-t.

“Ez egy rossz fegyver, ráadásul korábban számtalanszor elleneztük a bojkott ötletét, s ezúttal is ennek kell lennie az alapelvnek” – jegyezte meg Niersbach.

A FIFA-elnökválasztás előzményeként múlt szerdán hét magas rangú tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül, így több mint 150 millió dollárra tettek szert. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Olvasói sztorik