Nemzetközi foci

Tagadja a vesztegetést a dél-afrikai kormány

Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos egy hosszú folyamat első lépéseként értékelte Joseph Blatter lemondását.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A dél-afrikai kormány ismét tagadta a vádat, miszerint 10 millió dollárt fizetett volna Jack Warnernek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi alelnökének az öt évvel ezelőtti világbajnokság rendezésének elnyeréséért.

Fikile Mbalula sportminiszter elmondta, sem a kormány, sem a 2010-es vb-t megpályázó rendezőbizottság nem fizetett azért, hogy szavazatokkal támogassák őket az elbíráláskor.

Kedden a The New York Times írta internetes oldalán, hogy amerikai ügyészek szerint Jérome Valcke, a FIFA főtitkára tízmillió dollárt utaltatott át a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének tartott Warner számlájára.

Navracsics: az első lépés egy hosszú folyamatban

Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos egy hosszú folyamat első lépéseként értékelte Joseph Blatter lemondását és a szövetségnél történt legújabb fejleményeket. Az Európai Bizottság közleményében Navracsics Tibor kiemelte, hogy most egy olyan folyamatnak kell következnie, mely helyreállítja a bizalmat, és megteremti a megfelelő irányítás szilárd rendszerét a FIFA-nál.

A biztos hangsúlyozta, hogy a bizottság tiszteletben tartja a sportszövetségek függetlenségét, ám “annyi elszalasztott lehetőség és a FIFA-ba vetett bizalom teljes elvesztését követően” támogatni kell az alapvető változásokat a szövetségnél. A magyar biztos jelezte, számba veszi, hogy a bizottság és az unió ebben milyen szerepet játszhat. “Ezzel tartozunk a sokmillió szurkolónak Európában és máshol, akik szeretik a sportot, és akik sokkal jobbat érdemelnek” – idézte a bizottság közleménye az uniós biztost.

Navracsics Tibor mindehhez hozzátette: a bizottság tovább fejleszti a sportszövetségekkel és a tagállamokkal kialakított együttműködést, hogy a sport társadalomban betöltött szerepe megerősödjön. Közölte, hogy a brüsszeli testület széleskörű tapasztalatra tett szert, s bizonyos eszközökkel is rendelkezik, hogy “támogassa azokat, akik most a változásért szállnak síkra”.

Dél-koreai jelölt is indulhat az elnökségért

Eközben a FIFA egyik jelentős szponzora, a dél-koreai Hyundai főrészvényese, Csung Mong Dzsun jelezte, megfontolja, jelölteti-e magát az elnöki posztra Joseph Blatter lemondása után. Csung korábban a FIFA alelnöke volt, valamint hazája sportági szövetségét vezette 1993 és 2009 között. A Blatter egyik éles hangú bírálójának tartott sportvezető szöuli sajtótájékoztatóján kiemelte, egyeztet az európai vezetőkkel, mielőtt döntést hozna.

“Blatternek semmilyen módon nem szabad részt vennie a következő elnökválasztási folyamatban” – mondta Csung. “A legszégyenletesebbnek azt tartom, hogy a FIFA nem képes megújítani saját magát.”

Blatter kedden, négy nappal az újraválasztását követően jelezte, nem tölti ki ötödik négyéves ciklusát, de a december és március között sorra kerülő tisztújításig ő látja el az elnöki teendőket.

Olvasói sztorik