Nemzetközi foci

Az angolok bojkottálnák az oroszországi vb-t

Az angol szövetség elnöke bojkottálná a 2018-as vb-t, ha ismét FIFA-elnöknek választják Joseph Blattert.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke, Greg Dyke támogatja azt az elképzelést, hogy az európai csapatok bojkottálják a 2018-as világbajnokságot, amennyiben pénteken (ma) Joseph Blattert újra megválasztják a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökének. Hozzátette: érzése szerint még mindig Blatter áll jobban kihívójával, Ali bin al-Husszein jordán herceggel szemben.

Csütörtökön Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke lemondásra szólította fel Blattert a FIFA körül kialakult korrupciós botrány, és az ezzel összefüggő szerdai letartóztatások nyomán. Egyben kilátásba helyezte, hogy az európai válogatottak nem vesznek majd részt a FIFA által szervezett tornákon, ha Blattert újabb négy évre elnöknek választják.

Dyke most csatlakozott Platinihez, és kiemelte: ha új helyzet alakul ki – azaz Blatter marad az elnök -, akkor a Bajnokok Ligája jövő szombati, berlini döntőjének helyszínén mindent átbeszélnek a rendkívüli ülésükön.

Platini szerint az is előfordulhat, hogy az európai tagok kollektívan kivonulnak a FIFA végrehajtó bizottságából.

A FIFA elnökválasztó kongresszusát ma rendezik Zürichben. Az ötödik ciklusára készülő svájci Joseph Blatter egyetlen kihívója a jordán herceg.

Zürichben szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!