Nemzetközi foci

A másodosztályból a legjobbak közé

Meglepetésfeljutó Németországban és Angliában, papírforma itthon, ismeretlen csapatok Itáliában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem csak az élvonalbeli bajnokságokban hirdetnek, vagy hirdettek már végeredményt, hanem a másodosztályú küzdelmek is a véget érnek hamarosan. Több országban a biztos feljutók is megvannak, akik már tervezhetik a következő idény koncepcióját, illetve a csapat átigazolási politikáját. Természetesen nem csak a topligák országában van ez így, hanem hazánkban is.

A Vasas hétvégi győzelmével visszajutott az NB I-be, ami a játékoskeret, és az egész éves meggyőző teljesítmény alapján nem meglepő. Olaszországban és Németországban nem azok a csapatok szerepelhetnek a legmagasabb osztályban a következő idényben, amelyeket a közönség a szezon előtt várt. Angliában például a Bournemouth bajnoki címe hatalmas meglepetés volt.

Ennek apropójából a Rangadó.hu összeállította a másodosztály feljutóit, illetve lehetséges feljutóit a topbajnokságok országában, és természetesen hazánkban.

Merkantil Bank NB II

A közvélemény már a bajnokság kezdete előtt a Vasas feljutását várta, ami végül be is következett. Az angyalföldiek szombaton nagyon simán, 6-0-ra verték a Csákvárt, viszont a legnagyobb üldözőnek számító Gyirmót nem tudott nyerni. Ez azt jelenti, hogy Szanyó Károly legénysége számára a hátralévő két fordulóban már „csak” a bajnoki cím a tét, mivel a biztos feljutást már elérték. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen először a Sopron otthonába látogatnak, majd a Mezőkövesdet látják vendégül, de több mint valószínű, hogy a két találkozó alatt nem elégszenek meg egy ponttal, hanem magabiztosan akarják megnyerni a bajnokságot. A Gyirmót komoly esélyt szalasztott el, és a Békéscsaba már csak két pontra van tőle. A viharsarkiaknak kedvezőbb a sorsolásuk, mivel mindkétszer hazai pályán játszanak, először a Soroksárral, majd a Cegléddel. A gyirmótiakra pedig vár még a Mezőkövesd, és a Siófok elleni bajnoki, ahol vagy biztosítják, vagy elrontják a feljutást.

Championship

Az angol másodosztályt óriási meglepetéssel a Bournemouth nyerte meg, ami az utolsó fordulóban a Watford bukásának is köszönhető volt. Ez azt jelenti, hogy a klub több mint százéves története során először szerepelhet a Premier League-ben. A lódarazsak a bajnoki címet ugyan elvesztették, de azzal vigasztalódhatnak, hogy 2007 után, nyolc év elteltével ismét a legmagasabb osztályban játszhatnak. Tőzsér Dániel klubjának most már az átigazolási időszakra és a tervekre kell koncentrálnia, ugyanis legutóbb már az első idényében kiesett – sereghajtóként – a Premier League-ből. A Championship befejeződött, a két feljutó kiléte már ismert, a harmadik azonban még nem. Május 25-én, a rájátszás döntőjében a Norwich és a Middlesbrough küzdhet meg az élvonalba jutásért a Wembley-stadionban.

Bundesliga 2

A német másodosztályban – csakúgy, mint az élvonalban – már csak egy forduló van hátra. A bajnokcsapat kiléte már ismert, hiszen az Ingolstadt gárdáját az eddig megszerzett 63 pontjával már egyik csapat sem tudja utolérni. Hajnal Tamás korábbi csapatának szereplése is meglepő, hiszen tavaly a kieséshez közelebb voltak, mint a feljutóhelyek bármelyikéhez. A második helyezés legfőbb várományosa a bajnokság meglepetéscsapata, a Darmstadt. A kék-fehérek a tavalyi idényben jutottak fel a másodosztályba, és könnyen lehet, hogy jövőre már a Bundesligában indulhatnak. Persze, ehhez mindenképpen le kell győzniük hazai pályán a St. Pauli csapatát.

A harmadik pozícióban jelenleg a Karsruhe található, mindössze egyetlen ponttal lemaradva a Darmstadttól. A bronzérem a németeknél nem jelent automatikus feljutást, hanem az élvonal 16. helyezettjével kell megküzdenie a legmagasabb osztályért. Az ellenfél jelen esetben a VfB Stuttgart lenne. A Karsruhe szurkolói sem nyugodhatnak meg, mivel a Kaiserslautern csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően szorult a negyedik helyre, de könnyen lehet még második is, ha kedvezően alakulnak ellenfeleik utolsó mérkőzései. Ahhoz azonban nem férhet kétség, hogy a piros-fehéreknek kötelező lesz legyőzniük a már bajnok Ingolstadt együttesét.

Segunda División

A spanyol másodvonalban nem született hatalmas meglepetés, hiszen a Betis mindenképpen vissza akart jutni, és több mint valószínű, hogy ez sikerül is neki. A sevillaiak 78 pontot gyűjtöttek az idei kiírásban, a második helyen lévő Girone 72-t szorgoskodott össze. A bajnokságból három forduló még hátravan, de komoly meglepetés lenne, ha nem a bombaformában lévő Betis ünnepelhetné a bajnoki címet. A Sporting Gíjon is harcban áll a biztos feljutásért, hiszen csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a Girone mögé. A rájátszásban nem csak a harmadik helyezettnek van komoly esélye kiharcolnia a feljutást, hanem a Valladolidnak is. A lila-fehéreknek komoly múltjuk van, de a Las Palmas is odaérhet a Primera Divisiónban, utóbbi azért nem kis meglepetés lenne.

Serie B

Az olasz másodosztály idén a meglepetések bajnoksága. Egy körrel a vége előtt a Carpi immár biztos feljutónak számít, sőt az ezüstérmes kiléte sincs titokban, hiszen a Frosinone 71 pontját már nem tudják utolérni az üldözők. A Carpi fölényes sikere sem volt borítékolható a szezon elején, mivel a tavalyi idényben a kiesés ellen küzdött a csapat (kapujában akkor még Kovácsik Ádámmal), de végül a középmezőnyben, a 12. helyen végzett. A Frosinone a tavalyi idényben még a harmadosztályban szerepelt, ezért ez a sikere komolyan megsüvegelendő, bár nem biztos, hogy a Serie A-nak ez jót tesz. A már említett két együttes egyikében sem játszik élvonalbeli tapasztalatokkal rendelkező labdarúgó, márpedig az olasz másodosztály össze sem hasonlítható mondjuk az angol második ligával, viszont a Serie A finoman szólva is más kávéház. Harmadikként a rájátszás győztese jut majd fel az első osztályba, amire a Bolognának van a legnagyobb esélye.

Olvasói sztorik