Nemzetközi foci

Hivatalos! Klopp távozik Dortmundból

A 47 éves tréner maga kérte szerződésének felbontását.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A nyáron távozik a Borussia Dortmund labdarúgócsapatától Jürgen Klopp vezetőedző. A klub szerdai tájékoztatása szerint a 47 éves tréner maga kérte szerződésének felbontását, amelyhez a vezetőség hozzájárult.

A 2008-ban érkezett szakember 2013 októberében hosszabbította meg szerződését 2018-ig a klubnál, amely váratlan zuhanórepülést mutatott be a jelenlegi szezonban: megfordult a tabella utolsó helyén is, az őszi idény végén pedig a 17. helyen állt. Jelenleg a tizedik.

Klopp irányításával a Dortmund két bajnoki címet szerzett (2011, 2012), elhódította a Német Kupát (2012), 2013-ban pedig Bajnokok Ligája-döntőt vívott a Bayern Münchennel. A BVB sorozatban négyszer jutott fel a BL főtáblájára. A csapat mérlege Klopp-pal 270 meccsen 159 győzelem, 54 vereség és 57 döntetlen.

A sikertrénert az idény végéig pihenő Thomas Tuchel váltja majd, aki Mainzban is követte őt az edzői poszton 2009-ben, és tavaly távozott onnan. Klopp 2001-től 2008-ig ült a mainzi kispadon.

– Nincs szükség köszönetre, szép történet volt ez, mely során mindkét fél rengeteget adott és kapott. Mindig is hangoztattam, hogy abban a pillanatban, ahogy érzem, nem én vagyok a tökéletes edzője ennek a nagyszerű klubnak, szólok a vezetőségének. Miért most került erre sor? Az elmúlt években feszített tempóban dolgoztunk, és kevés volt az idő, de ezt most meg akartam előzni.
Nagyon boldog vagyok, hogy itt dolgozhattam, és ezt az összes kollegám nevében mondhatom. Magánemberként azt kívánom, bárcsak sose lenne vége ennek a csodálatos időszaknak, profiként viszont tudom, eljött az idő a váltásra, és a klub szempontjából is ez a megfelelő döntés. A Borussia Dortmundnak változásra van szüksége, ez akkor is igaz lenne, ha maradnék. Nem arról van szó, hogy fáradt vagyok, egyáltalán nem akarok egy évet kihagyni. Egy kívánságom van még dortmundi edzőként, minél előrébb végezni a bajnokságban. Amikor kilépek innen, akkor már csak a hétvégi Paderborn elleni mérkőzésre koncentrálok – mondta Jürgen Klopp.

Korábban

Kloppnak elege van: a BVB edzője szerződése felbontását kérte – ez a címe a bild.de oldalon megjelent írásnak, amely szerint távozik a Dortmund kispadjáról Jürgen Klopp, a Bundesliga-csapat edzője, aki két bajnoki címet és egy Német Kupát nyert az együttessel, valamint BL-döntőig vezette őket. A hírek szerint ma 13.30-kor sajtótájékoztatót tart a klub, ahol hivatalosan is bejelenthetik a változást.

A Bild szerint a 47 éves Klopp a nyáron biztosan elhagyja a csapatot. Úgy tudják, megkérte főnökét, Hans-Joachim Watzkét, hogy a 2018-ig szóló szerződésének vége előtt engedje el. A tréner kimerült, így előbb pihenni szeretne, majd más kihívást keres magának. Elképzelhető, hogy az angol Premier League-ben folytatja.

Kloppot Thomas Tuchel válthatja, aki 2009 és 2014 között a szintén a Bundesligában szereplő Mainzot irányította. Tuchelt a Hamburggal is szóba hozták, ám ott szerdán Bruno Labbadiát nevezték ki vezetőedzőnek. Az új tréner négy évre szóló szerződést köthet, és ezalatt 20 millió eurót kereshet Dortmundban. A váltásról Watzke nem nyilatkozott a német lapnak.

Nehéz szezont fut a dortmundi csapat, amelyet sokáig a kiesés is fenyegetett a bajnokságban, jelenleg is csak a 10. a gárda, hat pontra a kiesést jelentő helyektől. A BL-ben a legjobb 16 között búcsúztak az olasz Juventus ellen. A sikertelenség miatt a cikk szerint megromlott a vezetőség és az edző viszonya, és a játékosokkal sincs már olyan kapcsolatban, mint régebben.

Olvasói sztorik