Nemzetközi foci

Dzsudzsák láthatatlan és motiválatlan

Egy orosz portál elemzése szerint nyáron biztosan távozik a Dinamo Moszkva csapatától.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A soccer.ru cikke szerint a következő hetekben eldől, hogy a Dinamo Moszkva játékosai közül kik maradnak és kik távoznak idén nyáron. A szerző szerint a magyar válogatott csapatkapitánya, a december végéig élő szerződéssel rendelkező Dzsudzsák Balázs elhagyja a klubot.

A szaklap írása felidézi, hogy honfitársunk négy évvel ezelőtt a holland PSV Eindhovenből igazolt az Anzsi Mahacskalához, amelynek akkor komoly tervei voltak, nem csak az orosz élvonallal, hanem az európai kupaszerepléssel kapcsolatban is. Sokan csodálkoztak, hogy miért szerződik egy nívós nyugati klubtól Dagesztán fővárosába – erre a válasz minden bizonnyal az, hogy az anyagi igényei felváltották a sportemberi ambícióit. Napjaink legértékesebb magyar játékosa állítólag megígérte a hollandoknak, hogy csak egy európai topklub kedvéért hagyja el őket, de nem tartotta be. Egy sérülés – kulcscsonttörés – miatt hamar kikerült az Anzsi kezdőjéből, majd nagy meglepetésre hat hónappal később átigazolt a Dinamóhoz.

A szerző ezután felteszi a költői kérdést: oroszországi karrierje során volt-e legalább egy olyan időszaka Dzsudzsák Balázsnak, amikor úgy játszott, ahogy egy sztártól elvárható?! Nem európai, csak helyi mércével mérve… A válasz az, hogy nem igazán tudta hozni azt a teljesítményt, amit a PSV-ben nyújtott, de hogy miért, az nehezen érthető, hiszen nem kellett számára furcsa és kényelmetlen poszton játszania, éppen ellenkezőleg. Az edzők mindig megkeresték, és meg is találták a helyét a pályán, klasszikus jobbszélsőként szerepeltették. A fizetés rendszerint időben érkezett, Dzsudzsák mégsem játszott jobban Oroszországban, mint a holland élvonalban. Nem produkált túl sok emlékezetes meccset az elmúlt négy évben, sőt többször is láthatatlan maradt.

Az első évadban egyáltalán nem volt képes kitűnni, a következő esztendőben, úgy tűnt, egyre jobb formába kerül, ám tavaly (a harmadik idényében) csak egy gólra és egy gólpasszra volt képes, Csercseszov edző a kispadra ültette, mert a játéka és a hozzáállása sem felelt meg neki. A jelenlegi szezonban sem tud rendszeresen jó teljesítményt nyújtani.

Az újságíró szerint néha az a benyomása az embernek, hogy Dzsudzsák csak várja a szerződése végét. Hozzáteszi: senki nem fogja vádolni a klubot, ha nem kínálnak szerződéshosszabbítást honfitársunknak, mert az lenne a legokosabb, ha távozna, és mindenki menne tovább a maga útján. A Dinamo biztosan talál egy másik játékost arra a posztra, aki lelkesebb lenne, és kevesebb pénzért is képes lenne legalább ilyen teljesítményre. A magyart pedig Nyugat-Európában, az olasz Lazióban igyekezhetnek „feltámasztani”, mert mostanság egyértelműen hiányzik belőle a motiváció.

A moszkvaiak előtt két út áll: vagy elengedik a nyáron négy-ötmillió euróért Rómába – mert ennél több pénzt nem adnának érte, ennyit is csak a múltbéli sikerei miatt –, vagy kitölti a szerződését decemberig, ám utóbbinak nincs túl sok értelme, az eddigi haszontalan játékát látva. Állítólag már a hétvégi fordulóban sem lesz kezdő, mert Csercseszov nem elégedett vele.

Olvasói sztorik