Nemzetközi foci

Rutinosabbak vagyunk, mint a görögök

Király Gábor háromszor annyi válogatott meccset játszott, mint a három hellén kapus összesen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa-bajnoki selejtezőmérkőzések vasárnap este folytatódnak, a magyar válogatott Görögország legjobbjaival néz farkasszemet. A hellének új szövetségi kapitánnyal érkeztek Budapestre, ahol mindenképpen nyerniük kell, hiszen jelenleg a csoport utolsó helyén állnak – ellenben Dárdai Pál legénységével, amely a harmadik helyen tanyázik, de szeretne feljebb jutni, és nyerni, különösen hazai közönség előtt.

Egyik válogatottnak sincs szerencséje az elképesztő sérüléshullám miatt. Görög részről Jose Holebasz, Kosztasz Mitroglu, Jannisz Maniatisz és Petrosz Mantalosz hagyja ki a vasárnapi selejtezőt, a magyarok a Korcsmár Zsolt, Lovrencsics Gergő, Vanczák Vilmos trióra nem számíthatnak.

A Rangadó.hu összeállításában kiderül, hogy melyik válogatott a rutinosabb, vagyis eddig hány válogatottsággal rendelkeznek a játékosok.

Ha a rutint nézzük, kapusposzton egyértelműen a mi javukra billen a mérleg. A 38 éves Király Gábor 92-szeres válogatottnak mondhatja magát, a görögöknél ez a szám akkor sem lenne meg, ha a három kapus összes mérkőzésének a háromszorosát vennénk. Bár vélhetőleg nálunk nem a rutinos Király kezd, hiszen eddig nemigen játszott angol csapatában, a Fulhamben. A helléneknél az olasz Udinese hálóőre, Oresztisz Karnezisz 27 alkalommal ölthette magára a tengerkék szerelést.

A védelemben Vanczák Vilmos kiesésével már szoros lett a verseny. Mindkét együttesnek van egy-egy rutinrókája. A magyaroknál a Videoton középhátvédje, Juhász Roland 85 alkalommal szolgálta a magyar válogatottat, míg az AS Roma jobbhátvédje, Vaszilisz Toroszidisz 75 találkozón lépett pályára. A Dormund belsővédője, Szokratisz Papasztatopulosz már 51-szeres válogatottnak mondhatja magát, míg a magyaroknál Juhász után Kádár Tamás a következő a rangsorban, húsz mérkőzéssel.

A középpályán teljesen egyértelmű a fölényünk, már ami a rutint illeti, pedig ezen a poszton van a legkevesebb variációs lehetősége Dárdai Pálnak. A magyar csapatba újra bekerült Hajnal Tamás, aki a hatvanadik mérkőzésére készül címeres mezben, őt követi a keret egyik meglepetésembere, az immár diósgyőri Koman Vladimir, aki fiatal kora ellenére már 36 találkozónál jár. Ellenfelünknél egyvalaki lépte már át a húszmeccses határt, a Chievo szélsője, Ioannisz Fetfacidisz.

A támadószekció soha nem volt a görögök legerősebb posztja, ezúttal sincs ez másként, Sergio Markarián szövetségi kapitánynak nincs nagy merítési lehetősége. Mitroglu kiesése érzékenyen érinthette a helléneket, hiszen a keretben lévő támadók összesen 13 mérkőzést játszottak a válogatottban. Ennek ellenkezője a magyar keret, amely tele van rutinos támadóval. Gera Zoltán a 81., Dzsudzsák Balázs a 67., Priskin Tamás a 47. válogatottságára készül. Továbbá Dárdai keretében ott van még Szalai, Nikolics, és a bombaformában lévő Stieber Zoltán is. Tehát a nevek alapján gólt, gólokat mindenképpen kellene szereznünk.

Összességében szinte minden poszton sokkal rutinosabb játékosaink vannak, amire szükség is lesz, hiszen a görög keret nagy része topbajnokságokban edződik.

Olvasói sztorik