Nemzetközi foci

Otigba szíve Nigériáért dobog

A holland Heerenveen középhátvédje azért választotta az afrikai válogatottat, mert az érzelmeire hallgatott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hosszú interjút közölt a supersport.com portál a holland Heerenveen játékosával, Kenneth Otigbával, aki annak ellenére, hogy Magyarországon tanult meg futballozni és a magyar utánpótlás-válogatottakban játszott, felnőtt szinten Nigériát szeretné képviselni. Ezt a szándékát a múlt héten már ki is nyilvánította, pedig Dárdai Pál szövetségi kapitány számított volna rá a Görögország elleni bő keretben…

A szerző megemlíti, hogy a brazíliai világbajnokságot is megjárt afrikai válogatott szövetségi kapitánya, Stephen Keshi abszolút képben van a fiatal játékossal kapcsolatban, sőt már a tavaly nyári torna előtt is fontolgatta a meghívását. De Otigba akkoriban még amúgy is meglehetősen bizonytalan volt, hogy melyik országot válassza.

A középhátvéd Kadunában, Nigéria északi részén született, de amikor körülbelül 4 és fél éves volt, Magyarországra költöztek. Még nagyon fiatal volt, nagyjából hétéves, amikor tudta, hogy futballista szeretne lenni. 14 volt, amikor elhagyta Magyarországot, és megfordul Liverpoolban, de végül a Heerenveent választotta.

– A menedzseremmel megbeszéltük, hogy ez jobban elősegíti az előrelépésemet. Nem is volt nehéz döntés, és soha nem bántam meg – mondta Otigba, és a mosolya, a szeme csillogása megerősíti, hogy igazat mond. Nem volt könnyű dolga, hiszen meglehetősen korán elhagyta az édesanyját, ezért fiatalon meg kellett tanulnia főzni. – Nagyon nehéz volt. Otthon voltam betegen, de az anyukám és a barátaim nem voltak mellettem, és ráadásul el kellett kezdenem megtanulni egy új nyelvet. Segített, hogy beszéltem angolul, és Hollandiában elég sok ember ismeri a nyelvet, ettől függetlenül honvágyam volt. Egyedül éltem, ezért az első év nehéz volt, de miután megtanultam a nyelvet, a dolgok egyre könnyebbé váltak. Amint megérkeztem a Heerenveenhez, éreztem, hogy sikeres leszek. Az ügynököm – aki olyan nekem, mint egy nagy testvér – megnyugtatott, hogy ha képes leszek átvészelni a kemény hónapokat, akkor hamarosan minden rendben lesz. És igaza lett.

Amikor a szerző megkérdezte tőle, miért Nigériát választja felnőtt válogatott szinte, Kenneth Otigba nagyot nevetett és visszakérdezett: milyen hülye kérdés ez?!

– A karrieremben mindig vannak egyéni céljaim: úgy terveztem, hogy a Heerenveen első csapatában fogok játszani. Remélem, egyszer eljutok az angol Premier League-be, és mindent megteszek, hogy egy nap viselhessem a Szuper Sasok zöld mezét.

Az újságíró emlékeztette, hogy utánpótlás-szinten a magyarokat erősítette, a játékos azzal érvelt, hogy abban az időben még nem volt olyan szintű labdarúgó, mint manapság. Megkapta a meghívót a magyaroktól a felnőttek közé, de érezte, hogy a szíve mást diktál. Beszélt az anyjával és más családtagokkal, illetve az ügynökével is. Mindenki azt mondta, hogy az érzelmeire kell hallgatnia, a szíve pedig a nigériai Szuper sasokért dobog. Tavaly Otigba csapattársa volt Uche Nwofor, aki ott volt a világbajnokságon. Sokat beszélgettek, de ő nem befolyásolta a döntését.

– Őszintén szólva, megértem azokat, akiknek nem tetszik a döntésem, de azt is tudom, hogy ők nem fontosak számomra. Akik fontosak nekem, azt tanácsolták, hogy kövessem, amit a szívem diktál.

Otigba elmondta még, hogy manapság Vincent Kompany az egyik kedvence, korábban pedig Patrick Vieira volt. A mai napig jól emlékszik a debütálására, amikor először játszott a Heerenveen felnőtt csapatában. Az Utrecht ellen kapott lehetőséget, és volt egy komoly hibája.

– Nagyon sokat tanultam azon a napon. Az edzőm azt tanította, hogy az első csapatban a fizikai kontaktus nem volt olyan fontos, mint az agyunk használata, az előregondolkodás, a csatárok segítése. Sokat merengtem a hibámon, és tanultam belőle – mondta a középhátvéd, aki azóta már hosszú utat járt be, és stabil pontja csapata védekezésének.

Az interjú vége felé azt mondta, nagyon jó a kapcsolata a holland klubbal, és megbeszélték, ha kap egy jobb ajánlatot, nem fogják megakadályozni a távozását, bár imád a Heerenveenben focizni, és szereti a várost is. A szerző szerint a magabiztos fiatalember jó játékossá vált, ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan a nigériai válogatottban és az angol élvonalban szerepelne.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik