Nemzetközi foci

FIFA: vébé november és decemberben

A FIFA munkacsoportja novembert és decembert javasolja a 2022-es vb időpontjának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es katari világbajnokságot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által életre hívott munkacsoport. Ezt Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai konföderáció elnöke jelentette be kedden Dohában, a testület ülésének helyszínén.

Javaslat született arról is, hogy a szokásos egy hónaposnál rövidebb vb-re kerüljön sor. Nincs terv arra vonatkozóan, hogy a résztvevők, illetve a mérkőzések számát csökkentenék, csupán arról van szó, hogy kevesebb nap alatt bonyolítanák le a tornát.

– Egyeseknek vannak aggodalmai, de bármilyen döntést hozol is, az felvet néhány kérdést. Nekünk viszont mindenki közös érdekét kell szem előtt tartanunk – mondta a munkacsoport ülése után al-Kalifa sejk, aki jelezte, hogy március 19-20-án, amikor a FIFA végrehajtó bizottsága Zürichben meghozza a végső döntést, valamennyi lehetséges változatot áttekintik majd.

Az utóbbi időben egyre inkább a téli lebonyolítás került előtérbe, de mostanra a január-februári és a november-decemberi lehetőség közül utóbbi tűnt befutónak. Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. Köztük volt Michel Platini, az európai szövetség elnöke, majd beállt a sorba Joseph Blatter, a FIFA első embere is, Jérome Valcke főtitkár pedig – némiképp előreszaladva – többször úgy nyilatkozott, hogy a vb télen lesz.

A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot. A két téli dátum közül a november-decemberi abból a szempontból mindenképpen ésszerűbb, hogy a január-februári lebonyolítás esetén a labdarúgás csúcseseménye ütközne a téli játékokkal, amit sem a FIFA, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szeretne. Thomas Bach, a NOB elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a FIFA-tól érkezett legutóbbi jelzések szerint nem lesz ütközés.

Az UEFA egyébként már korábban tudatta, kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa Liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ugyanakkor ez várhatóan komolyabb problémát okoz majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik