Nemzetközi foci

Katar: kiderül, mit javasol a FIFA

Kedden ismerteti a FIFA a 2022-es vb időpontjára vonatkozó javaslatát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden, Dohában áll elő a 2022-es világbajnokság időpontjára vonatkozó javaslatával a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által életre hívott munkacsoport, ugyanakkor a végleges döntést a végrehajtó bizottság hozza majd meg március 19-20-i, zürichi ülésén.

Az utóbbi időben egyre inkább a téli lebonyolítás került előtérbe, de mostanra a január-februári és a november-decemberi lehetőség közül utóbbi tűnik befutónak. A Sports Illustrated című amerikai magazin múlt csütörtökön több meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy novemberben és decemberben kerül majd sor a katari vb-re, legalábbis a munkacsoport tagjai ebben az időpontban állapodtak és ezt fogják javasolni a dohai ülésükön.

Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. Köztük volt Michel Platini, az európai szövetség elnöke, majd beállt a sorba Joseph Blatter, a FIFA első embere is, Jérome Valcke főtitkár pedig – némiképp előreszaladva – többször úgy nyilatkozott, hogy a vb télen lesz.

A munkacsoport kedden véglegesen elvetheti a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt májusi időpontot is, mert már akkor is nagy a forróság.

A két téli dátum közül a november-decemberi abból a szempontból mindenképpen ésszerűbbnek tűnik, hogy a január-februári lebonyolítás esetén a labdarúgás csúcseseménye ütközne a téli játékokkal, amit sem a FIFA, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szeretne. Thomas Bach, a NOB elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a FIFA-tól érkezett legutóbbi jelzések szerint nem lesz ütközés.

Az UEFA egyébként már jelezte, hogy kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa Liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ugyanakkor ez várhatóan komolyabb problémát okozna.

Olvasói sztorik