Hírek

A FIFA ellen fordulhat az UEFA, a vb-bojkott sem kizárt

Létrejöhet a Blatter elleni koalíció.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Angol és német kezdeményezésre az európai szövetségekből megalakulhat a Sepp Blatter FIFA-elnök elleni koalíció. Az sem kizárt, hogy tiltakozásul európai topcsapatok maradnak távol a világbajnokságtól.

Az Angol Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az UEFA tagállamainak drasztikus akcióval kellene kikényszeríteni a nemzetközi szövetségtől az azonnali reformokat és a korrupció visszaszorítását. David Bernstein szerint az európai tagszövetségeknek egységesen bojkottálnia kellene a következő világbajnokságot. “Az UEFA-val együtt már elég erőnk lehet a FIFA befolyásolásához. Ehhez viszont a tagszövetségeknek a következő világbajnokság bojkottjával kell fenyegetniük, ha a FIFA nem reformálja meg magát. A reform része lenne az is, hogy Sepp Blatter nem jelölteti magát ismét – mondta Bernstein. – Mindennek megvan a határa, most már elég a beszédből, cselekednünk kell.”

Bernsteint elmondása szerint a FIFA a Szovjetunióra emlékezteti, a futballvilág irányító szervezetét totalitárius rezsimhez hasonlította, amely kárára válik a labdarúgásnak. A 2022-es világbajnokság Katarnak ítélését a sporttörténelem egyik legnevetségesebb döntéseként tartja.

Az angolok a FIFA-ellenes koalíció alakításában partnerre találhatnak egy másik európai futballnagyhatalomban, Németországban is: a Kicker információi szerint a Német Labdarúgó Szövetség december 1-jére és 2-ára krízisértekezletet hív össze Frankfurtba, amelyre az UEFA összes tagállamának elnökét és főtitkárát meghívják. A cél az lenne, hogy az európai szövetségek indítsanak ellenjelöltet Blatterrel szemben. A német liga elnöke, dr. Reinhard Rauball is arról beszélt, hogy az UEFA kiléphet a FIFA égisze alól, ha a sportág vezető testülete nem hozza nyilvánosságra teljes egészében a Garcia-jelentést.

Mint ismeretes, a FIFA etikai bizottsága – a testület vizsgálati részlegének vezetője, az amerikai Michael Garcia által összeállított jelentésre hivatkozva – nem talált megvesztegetésre utaló olyan jeleket, amelyek miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni. A végkövetztetéseket maga a jelentés készítője is vehemensen kifogásolta. Az ügyben megszólalt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa, aki szerint teljes terjedelmében nyilvánosságra kellene hoznia jelentést. A The Sunday Times közben újabb bizonyítékokra hivatkozva azt írta, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam szavazatokért szavazatot ígért a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára pályázó angol kampánystábnak. A brit lap szerint a most előkerült újabb bizonyítékok semmissé teszik a FIFA kísérletét a katari pályázat korrupt elbírálásával kapcsolatos vádak elkenésére.

Olvasói sztorik