Nemzetközi foci

Stieber: először Hamburg, utána válogatott

Stieber Zoltánt egyáltalán nem zavarja, hogy új poszton, középső középpályásként kell játszania klubjában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Miután majdnem kiejtette tavaly a Hamburger SV-t a Bundesliga élvonalából, a patinás klub azonnal leigazolta a válogatott szélsőt, Stieber Zoltánt a másodosztályú Greuther Fürth gárdájától. Ősszel tízszer jutott szóhoz, a téli felkészülési meccseken viszont új pozícióban szerepeltették. A DigiSport reggeli műsorában Stieber mesélt az alapozás időszakáról és a terveiről is.

– Ősszel tíz mérkőzésen kapott szerepet. Mennyire elégedett a teljesítményével?
– Tíz meccsből négy vagy öt olyan volt, amikor kezdőként játszhattam. Úgy gondolom, lehetett volna kicsit több is, de szerintem az első félév így elfogadható volt, bár mindenképpen többet várok magamtól és a csapattól is – kezdte Stieber Zoltán.

– Zinnbauer edző hogyan értékeli a teljesítményét, elégedett volt önnel?
– Volt egy tíznapos edzőtáborunk Dubaiban, ott volt alkalmam beszélni vele négyszemközt az új pozícióról, a jövőről, és hogy mit vár el tőlem ebben az új szerepkörben. Bizakodó vagyok, úgy érzem, nagyon jó felkészülést tudhatok magam mögött. Úgy gondolom, az edzéseken is és az edzőmeccseken is jó teljesítményt nyújtottam. Pozitívan állok a tavaszi szezonhoz, a célom az, hogy minél többet lehessek pályán, és gólokkal, gólpasszokkal tudjam segíteni a csapatomat.

– Az egyértelmű előrelépés kétszer ennyi mérkőzés lenne, illetve fix hely kiharcolása a kezdőcsapatban?
– Tizenhét mérkőzés van a tavaszi szezonban, meglátjuk, mennyit tudok majd pályára lépni. Szeretnék minél többször kezdő lenni. Meg fogok tenni mindent ennek érdekében, és onnantól kezdve a többi már nem rajtam múlik.

– Mekkora a konkurenciája a posztján, illetve most már posztjain?
– A hamburgi csapatban azért másképp működnek a dolgok ilyen szempontból, mint Fürthben. Ott annak idején a csapat egyik meghatározó játékosa voltam, és így nem is volt kérdés, hogy pályán leszek-e a hétvégi bajnokin. Itt többen vagyunk egy posztra, nem egyszerű bekerülni a kezdőcsapatba. Úgy gondolom, ezek erősítik az ember egyéniségét, én is nagyon sokat fejlődtem mentálisan és szakmai szempontból is. Nagyon jó döntés volt ide igazolni.

– Dubaiban az Eintracht Frankfurt és a Manchester City ellen is játszott ebben a bizonyos új szerepkörben, a középpálya közepén. Hogy tetszik ez önnek?
– Szerintem ez is jó pozíció lehet számomra, sokkal többször érek labdába, mint a szélen. Az edzőtábor alatt a négy-egy-négy-egyes felállást gyakoroltunk, ott belső középpályás voltam. Az elmúlt néhány évben inkább a szélen játszottam, akár a jobb-, akár a bal oldalon. Néha csatárpozícióba is feltoltak, de ez most másfajta szerepkör. Azt gondolom, ez sem lehet probléma, élvezem ezt is. Sokkal többször felérek a kapu elé, mindkét oldalról jönnek a beadások, és én ott vagyok a tizenhatos környékén. Akár gólveszélyesebbé is válhatok, mint a szélen.

– Szélső középpályásként bevitték középre, szívesen maradna ott?
– Úgy vagyok vele, hogy nekem teljesen mindegy, hol játszom. A lényeg, hogy lássak a pályán, és elmondhassam magamról a szezon végén, hogy egyre jobb játékos vagyok, mert ez a célom.

– Mire számítanak a tavaszi szezonban, hova kellene odaérnie a Hamburgnak az idény végén?
– Nagyon sokat beszéltünk erről az edzőtábor alatt a vezetőkkel és az edzőkkel. Úgy beszéltük meg, hogy meccsről meccsre fogjuk felállítani a terveinket.

– Dárdai Pál maradt a szövetségi kapitány. Örül neki, illetve mit mondott önnek legutóbb a kapitány a lehetséges szerepeit illetően?
– Örültem neki, hogy ő maradt a kapitány, hiszen egy profi szemléletű emberről beszélünk. Nagyon komoly szakmai tervet vázolt fel a válogatottnál, és a közvélemény is mögötte áll. Ez nagyon fontos egy kapitány számára, a legfontosabb mégis az, hogy a csapat is bízik benne. Szerintem az elmúlt mérkőzésekre lehet építeni. Remélem, továbbra is számítani fog rám, de jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy itt verekedjem be magamat a csapatba, és legyen meg a megfelelő idő, amit a pályán töltök. Akkor úgy gondolom, hasznára lehetek a válogatottnak.

– Ön szerint ez a válogatott elérheti az Európa-bajnokságot?
– Nyilván ehhez szerencse is kell, hiszen ebben a csoportban több olyan csapat is van, amelyik azonos szinten áll. Nagyon sok presztízsmeccsünk lesz, nyilván ezeket hoznunk kell. Ha a szerencse is mellénk áll, el lehet érni egy jó eredményt.

Olvasói sztorik