Nemzetközi foci

Remek a hozzáállása a „kis Gulácsinak”

Bukrán Erik, a Hull City magyar kapusa sokkal nyugodtabban készül, mióta profi szerződése van.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagybátyja, Gábor után immár Bukrán Erik is bekerült az angol labdarúgásba. A fiatal kapus a Premier League-ben szereplő Hull Citynél edzett nyár óta, most profi szerződést kötöttek a korábban a Bolton Wanderersnél készülő, előtte a Honvédnál, és az Egri Kapusiskolában nevelkedő játékossal, aki a tigriseknél magyarként Halmosit, és Gulácsit követi. Bukrán Erik a DigiSport reggeli műsorában mesélt az eddigi benyomásairól.

– Hogy érzi magát a városban, milyen körülmények között él? Hogy néznek ki a mindennapjai?
– Hull Citytől északra, egy kis faluban kaptam szállást egy nevelőcsaládnál. Az U18-nak és az U21-nek külön edzőközpontja van, ami tőlem húsz kilométerre található. A felnőtt csapat edzőközpontja Hull Cityben van. A mindennapjaimat reggel nyolctól délután ötig az edzőközpontban töltöm. Reggelente mindig edzésünk van, délután pedig legtöbbször a konditeremben fejlesztjük magunkat – kezdte Bukrán Erik.

– Ez a profi szerződés milyen új, nagyobb lehetőségeket nyitott meg ön előtt?
– Nekem ez hatalmas nyugalmat ad. Innentől biztos a jövőm két évig, így jobban tudok magamra koncentrálni, és a legjobb formámat nyújtani a pályán. Most már nem kell azon idegeskednem, hogy vajon a Hull City szerződtet-e. Hatalmas nyugalmat érzek, és persze a legfontosabb, hogy el tudok kezdeni hivatalosan is meccset játszani.

– Önnek ez meglepetés volt, vagy számított rá, hogy megkapja ezt a szerződést?
– Augusztusban érkeztem, akkor volt egy kéthetes próbajátékom. Beszélgettem a kapusedzővel, aki azt mondta, sajnos a Boltonnak nem sikerült elintéznie a játékengedélyemet, és ők úgy gondolják, tizennyolc éves koromig nekik sem fogják megadni, így azt szeretnék, hogy a tizennyolcadik születésnapomig, azaz december hatodikáig maradjak a csapattal, és legyek ott az edzéseken, aztán majd adnak egy szerződést, de ez mind rajtam fog múlni. Lényegében azt nem tudtam, hogy profi szerződést kapok, csak annyit, hogy szerződés lesz a vége. Azért így sem volt könnyű, mert az benne volt, hogy egyik napról a másikra azt mondja a Hull City, hogy az a pénz, amit a Boltonnak és a Honvédnak fizetnie kellett értem, talán mégsem éri meg.

– Milyen a magyar játékosok híre a klubnál? Kiket ismernek a magyar focisták közül?
– Például az orvosok, akik már több, mint tíz-tizenöt éve a klubnál vannak, úgy fogadtak, hogy megérkezett a kis Gulácsi. Halmosi Péterre is emlékeznek. Mindkettőjükről jó kép alakult ki, mivel sokat tettek a csapatért. Bár Gulácsi csak kölcsönbe volt itt, neki is rengeteget köszönhetnek.

– Az első csapatba kerülést idén még kizárná?– Ezt nem tudhatjuk. A foci egyik napról a másikra tud változni. Nekem az a legfontosabb, hogy mindennap a legjobb formámat tudjam adni, akár a konditeremben, akár a pályán, és majd az edzők látni fogják… Reméljük, egyszer majd sikerül, de én nem látom esélyét, hogy akár ebben az évben, akár jövőre be tudjak mutatkozni a Premier League-ben.

– Abban a helyzetben, amiben most van, jelentős szerepe lesz a türelemnek is?
– Így van, türelmesnek kell lennem. Ez sok mindenen múlik, nem kívánom senkinek, de ha esetleg előttem sérülés lesz, a két-három kapus megsérül, akkor rögtön ott találom magam a Premier League-keretben.

– Az edzői szerint melyek a fő erényei jelen pillanatban, és ön miben akar a következő hónapokban a legtöbbet fejlődni?
– Az edzőim szerint a hozzáállásom mindent megváltoztat. Én úgy érzem, nem vagyok tehetségesebb kapus, mint egy velem egykorú, inkább a hozzáállásom a nagy differencia. Én mindenben szeretnék fejlődni, nem tudnék kiemelni egy dolgot. Ehhez rengeteg meccs kell, ha az U21-ben, U18-ban kapok lehetőséget, élnem kell vele, és nagyon keményen oda kell tennem magam. Ki tudja, akár jöhet egy felkérés egy League 1-es, League 2-es csapattól, ahol akár meccseken vehetnék részt, mint próbajátékos.

– Hosszú távon Angliában képzeli el a jövőjét? Ez a kedvenc bajnoksága?
– Tény, hogy ez a kedvenc bajnokságom, de mint már mondtam, a foci egyik napról a másikra változik. Nem ijednék meg, ha kapnék ajánlatot más bajnokságban szereplő csapatoktól.

– Vannak egyébként kedvenc kapusai, stílusban, hozzáállásban, a jelenlegiek közül?
– Rengeteg ilyet fel tudnék sorolni, a Premier League-ben minden kapusnak megvan a különleges stílusa, és mindegyik kapusban van néhány dolog, ami nekem is tetszik, amit szívesen csinálnék. Nem tudnék egyet kiemelni, aki a kedvencem lenne.

– A hosszú távú álmai között ott lebeg az, hogy címeres mezben véd majd?
– Utánpótlás-szinten volt rá lehetőségem, de a felnőtt csapatban mindenképpen más érzés lehet. Természetesen szerepel az álmaim között ez is.

– A magyar NB I viszont aligha szerepel az álmai között. Ahhoz, hogy valaki majd egyszer sikeresen hazajöjjön, ez az egyetlen út, hogy el kell menni? Ezt mondja másoknak is?
– Én ahhoz még fiatal vagyok, hogy megmondjam, mit kellene tenniük azoknak a tizenhat-tizenhét éves srácoknak, akik még otthon vannak. Az NB I is fejlődik, egyre jobb csapatok vannak, egyre inkább megnézem én is az NB I-es meccseket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik