Nemzetközi foci

Bogdánnak Liverpoolban a helye

Andrusch József és Babos Gábor mondta el a véleményét a Bolton légiósának visszatéréséről és továbblépési esélyeiről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombati FA Kupa-mérkőzés óta Bogdán Ádám bravúrjaival van tele az angol és a magyar sportsajtó. A Liverpool otthonában kilenc nagy védést bemutatni mindenképpen komoly teljesítmény, de a magyar válogatott játékos produkcióját az is felértékeli, hogy az ujjműtétje miatt komoly kihagyásra kényszerült az elmúlt hónapokban, tehát egyáltalán nem mondhatni, hogy a szükséges meccsritmusban lett volna.

A gól nélküli találkozónak köszönhetően a párharc folytatódik, és a megismételt meccsen honfitársunk remélhetőleg ismét bizonyíthatja a Liverpool szakvezetésének, hogy érdemes lenne megszerezniük őt, hiszen az első megkeresés állítólag már megtörtént. Reméljük, tényleg így van, bár egy cáfolatmár napvilágot látott.

A Rangadó.hu érdeklődésére válogatottunk kapusedzője, az U20-csapattal jelenleg a spanyolországi edzőtáborban tartózkodó Andrusch József készségesen nyilatkozott Bogdán Ádámról, aki szerinte már most is Premier League-szintű játékos, de a képességei és a hozzáállása alapján akár a világ egyik legjobbja is lehet.

– Hosszú, több hónapos kihagyás után hogyan képes egy kapus ilyen jó teljesítményt nyújtani, ráadásul egy olyan rangos csapat, mint a Liverpool otthonában?
– Ne feledjük, hogy ő végig edzett a kihagyása közepette is. Az ujját kellett operálni és drótozni, de lábbal végig edzett, és az egyéb feladatokat is végrehajtotta. A válogatott keretben is ott volt Finnország és Oroszország ellen. Direkt kértem Dárdai Pált, hogy hívjuk meg, és segítsük, hátha a válogatott kerettagság miatt hamarabb visszakerülhet a Bolton kapujába. Már az edzőtáborba is úgy érkezett, hogy előtte egy hétig a kezével is edzett, fizikailag pedig nem hagyott ki semennyit – magyarázta Andrusch József.

– A jelek szerint lélektanilag is kiválóan kezelte a helyzetet…
– Ő nagyon jó kapus, aki hozzá volt szokva, hogy a Bolton egyik sztárja. A Premier League-ben védett a Manchester United, az Arsenal és a Chelsea ellen is, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott minden egyes alkalommal, tehát a Boltonban nem a kispadon van a helye. Aki a sérülése miatt a helyére bekerült, nagyon jól védett, ezért az edző nem tette vissza Ádámot. Nem azért, mert előtte rosszul játszott volna, hanem azért, mert az új srác nem hibázott, sőt bravúrokat csinált. Kupameccseket azért ő is kapott, és már az előző körből is úgy jutottak tovább, hogy két óriási bravúrja volt. A Liverpool-meccs előtt néhány nappal beszéltem vele, mielőtt ide kijöttünk, és ő nagyon készült rá, nagyon sokat várt ettől a mérkőzéstől. Figyelemmel kísérem a pályafutását, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, és amikor az előző meccs után felhívtam, mondtam neki, hogy nagyon tetszettek a védései. Nagyon jó kapus, nagyon sok munka van benne, és nagyon jó lenne, ha egy Liverpool-szintű csapatban tudna védeni, mert ott van a helye, ezt már évek óta mondom. Ő az első olyan magyar kapus, akinek igazán komoly csapatban van a helye.

– Ha a Liverpool valóban megkeresné, akkor jó döntés lenne részéről elfogadni az ajánlatot?
– Nagyon jó döntés lenne! El kell mennie a Boltonból, ezt már tavaly nyáron megmondtam neki. Sosem fognak feljutni, és a másodosztályban küszködés nem az ő színvonala. A Premier League, a Bundesliga és a spanyol bajnokság az ő színvonala, de ezzel az alakkal, ezekkel az adottságokkal leginkább a német és az angol első osztály.

– Képes lenne bekerülni egy komoly klub kezdőcsapatába?
– Ádám nagyon komoly srác, aki nem csak jól edz, hanem mindenféle szempontból készül, pszichésen is fejleszti magát. Minden edzésen minden gyakorlatot próbál maximálisan végrehajtani. Nagyon erős egyéniség, akinek kiváló fizikai adottságai és nagyon komoly elhatározásai vannak. Jó lenne, ha minden alkalommal én lehetnék a kapusedzője, mert tudom, miket kellene még csiszolni rajta, hogy a világ egyik legjobb kapusa legyen, de már így is Premier League-szintű játékos.

Babos a játéklehetőséget választaná

A legkomolyabb nemzetközi tapasztalattal kétségtelenül a negyvenéves Babos Gábor rendelkezik a magyar kapusok közül, hiszen már 15 éve véd Hollandiában, és megfordult a Feyenoord együttesében is. A Rangadó.hu megkeresésére elmesélte, hogy neki is volt egy emlékezetes visszatérése a kézsérülése után.

– Több mint tíz éve, kétezer-háromban játszottunk a Newcastle United ellen az UEFA Kupában a NAC Bredával. A hazai visszavágó első félidejében az egyik angol játékos rálépett a kezemre és eltört az alkarom, ezért három hónapot kihagytam – mondta Babos Gábor. – A visszatérésem a PSV ellen, idegenben volt egy kupamérkőzésen, amit – ha jól emlékszem – egy-nullra megnyertünk. Amikor egy ilyen sérülésből visszatér az ember, természetesen szeretné újra bizonyítani, hogy számíthatnak rá, és ilyenkor általában ki szokott jönni a lépés és minden összejön, a kapufáról kifelé pattan a labda, tehát a szerencse is mellé áll. Most az lesz a nagy kérdés, hogy ezt a teljesítményt huzamosabb ideig meg tudja-e tartani, mert minden hétvégén bizonyítani kell, meg kell mutatnia magát – ez külföldön hatványozottan igaz –, mert különben nagyon gyorsan ki lehet kerülni a kapuból.

A Liverpool-kérdést az egykori válogatott kapus némileg másként látja, mint Andrusch József. Ő mindenképpen az állandó játéklehetőséget választaná Bogdán Ádám helyében, mert nem biztos, hogy jót tesz a pályafutásának, ha csak a kispadon ül egy nagy csapatban.

– Már jó néhány éve kint van Angliában, számos mérkőzés van a háta mögött, és most érkezik az ideális kapuskorba, ami huszonnyolc és harminckettő között van. Neki kell eldöntenie, hogyan tovább – magyarázta Babos. – Én az ő helyében ebben az életkorban az állandó játéklehetőséget választanám, tehát azt, hogy minden hétvégén a kapuban állhassak. Egy Liverpool-szintű csapatban a második-harmadik számú kapus is ugyanolyan szinten van, mint az első számú, ezért a rivalizálás is nagyobb. Reménykedjünk, ha tényleg lesz egy ilyen lehetősége, azt meg tudja ragadni. A folyamatos játéktól lesz még jobb, attól lesz még több tapasztalata. Ha csak a kispadon ül egy nagy csapatban, azzal a pályafutása nem előrefelé fog menni.

Olvasói sztorik