Nemzetközi foci

Határember lett a magyar csatár

Novothny Soma új klubja egy kicsit olasz, egy kicsit osztrák; nem a Serie A, de nem is az NB III.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyelőre úgy tűnik, remek döntést hozott Novothny Soma, amikor elhagyta a Mantova csapatát, és az ugyancsak harmadosztályú FC Südtirol együtteséhez igazolt. Az észak-olaszországi Bolzano városában jó játékkal és két góllal mutatkozott be az első bajnoki mérkőzésén, ráadásul mivel az edzőjét Nápolyból jól ismeri, sokkal több játéklehetőségre számíthat, mint ősszel.

A keddi, Arezzo elleni 4-3-as sikert követően a dél-tiroliak a Lega Pro A-csoportjának kilencedik helyén állnak. A Napoli csatára a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy kölcsönadása a tavaszi félévre szól, illetve hozzátette: az olasz harmadvonal egyáltalán nem olyan, ahogy itthon elképzelik…

– Hány közös edzés előzte meg a keddi meccset, amelyet végigjátszott, és két gólt szerzett?

– Hat-hét alkalommal edzettem a csapattal, amelyhez december huszonkilencedikén csatlakoztam. Az edzőt ismertem, hiszen annak idején ő vitt ki Olaszországba, tehát két-három edzés után már visszajött minden, amit akkoriban csináltunk. Szerencsére jól sikerült az első mérkőzés, nekem is nagyon hiányzott másfél év után a sikerélmény. Természetesen boldog vagyok, és remélem, sikerül így folytatnom, hiszen ez a két gól még nem jelent semmit – kezdte a veszprémi Novothny Soma.

– A közelmúltban azt lehetett olvasni, hogy Mantovában kevésnek tartotta a játéklehetőséget, ezért szorgalmazta a váltást. Ez fedi a valóságot?
– Sajnos olyan helyzetbe kerültem – amilyenben most én vagyok –, hogy az edző magával hozta a csatárát a primaverából, ezért sokkal kevesebb lehetőséget kaptam. A csapat sem teljesen olyan stílusban játszott, amilyenben a Südtirol. Itt támadófutball van, próbálunk mindig mi dominálni. Mantovában is próbáltunk, de nem volt meg hozzá a kellő játékosállomány. A mostani csapatban viszont nagyon jó játékosok vannak.

– Mennyire van szem előtt Olaszországban a harmadosztály?
– Tudom, hogy az emberek sajnos ezzel nincsenek tisztában, mert bele szoktam olvasni a hozzászólásokba, és ismerem a véleményüket a harmadosztályról, meg az Olaszországban futballozó magyarokról, de kívánom mindenkinek, hogy egyszer kijöhessenek, és megnézhessék, milyen az olasz harmadosztály, mert ez teljesen más világ. Ez egy profi világ, mindenki profi, mindenki ebből él. Négypályás edzőközpontunk van, öltönyben megyünk a mérkőzésekre. Ezek nem számítanak, csak azért mondom, hogy érzékeltessem, milyen körülmények vannak. Kedden kétezer-ötszáz–háromezer ember volt a lelátókon, ami kevésnek számít, hiszen a feljutásra esélyes csapatoknál vannak olyan meccsek, amelyekre tíz-tizenötezer néző megy ki. Szóval egyáltalán nem olyan ez a harmadosztály, ahogy otthon elképzelik, sokkal komolyabb, mint az otthoni NB III, és ezt nem azért mondom, mert itt játszom. Természetesen nem a Serie A, de nagyon komoly és profi bajnokság.

– Mi a hivatalos nyelv a klubnál, illetve az egykori olasz-osztrák közelében? A német vagy az olasz?
– Olaszország legészakibb részén vagyunk, mindenki olaszul beszél a csapatnál, de németül is tudnak. Az edzővel olaszul kommunikálunk, az elnökünk osztrák, a sportigazgatónk olasz, az általános igazgatónk pedig szintén osztrák. Érdekesség, hogy a stadionban a hangosbemondó olaszul és németül is ismerteti az összeállítást.

Olvasói sztorik