Nemzetközi foci

Négyen hibátlanok még Európában

Az őszi tétmérkőzések több meglepetést is hoztak; tizenkét csapat nem talált még legyőzőre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Négy forduló zajlott le az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, de egyelőre a legtöbb csoportban nehéz lenne megjósolni, mely csapatok lesznek ott a 2016-os franciaországi tornán. Több meglepetés is született az ősz folyamán, vannak olyan válogatottak, amelyek már most túlszárnyalták az elvárásokat, és bizony akad olyan csapat is, amelynek nagyon mélyről kell visszakapaszkodnia, ha ott akar lenni a továbbjutást érő első három hely valamelyikén.

Négy csapat hibátlan

Csehország, Izrael, Szlovákia és Anglia még nem veszített pontot a selejtezők során. Közülük Izrael három meccsen maradt hibátlan, a többi együttes viszont már négy fordulón is túl van. Veretlen válogatottak is vannak szép számmal a fenti csapatokon túl: Wales két győzelemmel és két döntetlennel követi Izraelt a B-csoportban, és Belgium sem kapott még ki ebben a hatosban – három meccsén egy győzelem és két döntetlen a mérlege. Lengyelország veretlenül vezeti a D-csoportot három győzelemmel és egy döntetlennel, csakúgy, mint a román válogatott az F-jelű hatost, amelyben a mieink is helyet kaptak. A G-csoportban Ausztria három siker mellett egyszer ikszelt, míg a második helyen telelő svédek egy győzelmük mellett háromszor döntetlent játszottak. A horvát, olasz páros egyelőre azonos mérleggel áll a H-csoport élén: három győzelem és egy döntetlen az őszi termésük, utóbbi eredményt egymás ellen hozták össze a felek Itáliában.

Akad egy olyan csoport is, ahol már minden résztvevő kikapott legalább egyszer: az I-jelű ötösben már nincs veretlen válogatott – igaz, Albánia az UEFA fegyelmi bizottság döntésének értelmében szenvedett vereséget Szerbiától az emlékezetes „drón-akció” miatt.

Három nemzet szurkolói még nem örülhettek pontnak: Andorra, Gibraltár és Azerbajdzsán mind a négy meccsén alulmaradt. Közülük Gibraltár a gólszerzéssel is adós még, de San Marino sem talált az ellenfelek kapujába eddig, utóbbi együttes viszont az észtek elleni 0-0-s eredményével már pontszerzőnek mondhatja magát.

Ontják a gólokat a lengyelek

A legtöbb találatot a lengyel válogatott jegyezte az őszi selejtezők alatt: négy meccsén 15-ig jutott a csapat, úgy, hogy játszott a csoportfavorit németekkel is. A világbajnokot 2-0-ra győzték le Lewandowskiék, a skótokkal odahaza játszottak 2-2-t, Grúziában lőttek négyet, míg Gibraltárt héttel szórták meg.

Utóbbi találkozó hozta a legnagyobb különbségű sikert is az ősz során, holtversenyben az Írország–Gibraltár összecsapással – az írek szintén hetet lőttek az európai selejtezők újoncának. Ebből kifolyólag nem nagy meglepetés, hogy a gibraltári együttes kapta a legtöbb gólt: 21-szer kapitulált a négy meccsén.

Nyugodtak az angolok

Négy forduló elteltével Anglia hat ponttal vezet a szlovén, svájci, litván trió előtt, ezzel megnyugtató előnnyel várhatja a folytatást. Szomszédunk, Ausztria válogatottjának sincs oka az izgalomra a márciusi folytatás előtt: Svédország négy, Oroszország és Montenegró öt-öt ponttal marad le.

Meglepetésekben sem volt hiány

Az A-csoportban Hollandia két meccset nyert, kettőt viszont elveszített, így már most hatpontos hátrányba került a csehek mögött. A világbajnoki szereplés után Boszniától sem várta volna senki, hogy pont nélkül marad odahaza Ciprus (1-2), idegenben pedig Izrael ellen (0-3), és emellett Belgium és Wales ellen is csak két pontra lesz képes összesen. A német válogatottal utoljára a 2008-as Európa-bajnoki selejtezőkön fordult elő, hogy legalább öt pontot veszített a selejtezők során – akkor tizenkét meccséből nyolcat nyert meg, háromszor döntetlent játszott és egyszer kapott ki –, ám most már négy kör után hiányzik öt pont a megszerezhető tizenkettőből. Csoportellenfelünknél, a görög válogatottnál kapitányváltást hozott a gyenge ősz: az együttes mindössze egy pontot szerzett a négy meccsén, így utolsóként kezdheti meg a tavaszi hajrát.

Pozitív meglepetésekből sem volt hiány: a már említett lengyel-német meccsen túl Albánia is hozta a váratlan eredményeket – idegenben győzte le (1-0) Portugáliát, míg a pillanatnyilag csoportvezető dánok ellen otthon ért el döntetlent. Észak-Írország a mienk csoportjában egészen a legutóbbi fordulóig hibátlanul menetelt – Romániában (0-2) szakadt meg a szép sorozat –, és Izland is hibátlanul állt az élen az A-csoportban, ám a csehek elleni rangadót 2-1-re elveszítette a legutóbbi hétvégén.

Olvasói sztorik