Nemzetközi foci

Körberajongják a játékosokat

Az első indiai Szuperligában szereplő Vadócz Krisztián harminc-negyvenezer néző előtt lép pályára a meccseken.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nyártól klub nélkül volt, és a Bp. Honvéddal edzett a korábbi válogatott középpályás, Vadócz Krisztián. A 29 éves játékos már kilenc éve külföldön futballozik, és most, az őszi szezon végén hat mérkőzésre Indiába szerződött, ahol a jelenleg ötödik helyezett Pune City csapatában David Trezeguet társa lett. Vadócz a DigiSport péntek reggeli műsorában mesélt a távol-keleti kalandról.

– Pályafutása során találkozott már annyi hírességgel, amennyivel ezen a hat mérkőzésen összefuthat Indiában?
– Mondhatom, hogy sok mindent megéltem már a nyugati bajnokságokban, és találkoztam már néhány kiváló labdarúgóval, de az is tény, hogy jócskán összegyűjtötték a nagy neveket az első indiai Szuperligában – kezdte Vadócz Krisztián.

– Milyen a légkör? Milyen körítés, hangulat veszi körül ezt a Szuperligát?
– Ez a legelső bajnokság, ennek megfelelően hatalmas elvárásokkal kezdtek neki a lebonyolításnak. Amerikából kértek fel embereket, hogy segítsenek megszervezni az egészet, valamint Angliából is kértek segítséget, hogy a marketinget és a közvetítéseket felügyeljék. A bajnokságba rengeteg nagy nevet próbáltak csábítani, hogy ezzel is emeljék az egész nívóját, és az indiai játékosoknak egyfajta tanulási lehetőséget nyújtsanak. Minden napot, és minden egyes pályán töltött percet lehet élvezni, hiszen a mi csapatunkban is nemzetközileg elismert játékosok szerepelnek, Trezeguet, Kacuranisz, Pennant, tehát elég illusztris társaságba kerültem.

– Hogyan kezeli az indiai közönség a sok európai játékost és a sok nagy nevet?
– Eddig azt tapasztaltam, hogy az újdonság varázsával körberajongják a csapatokat és a játékosokat. Próbálnak mindent úgy csinálni, hogy ne legyen egy rossz szavunk se. A stadionok általában megtelnek harminc-negyvenezer nézővel, tehát van piaca a focinak. Eddig az emberek itt csak akkor élvezhettek komoly, nemzetközi futballt, ha éjjelente bekapcsolták a televíziót, és megnézték a spanyol, angol vagy Bajnokok Ligája-meccseket.

– Milyen erősségű a bajnokság az európaiakkal összehasonlítva? Hol végezne ebben a Szuperligában mondjuk a Videoton?
– Biztosan az élmezőnyben, hiszen összeszokottabb csapat a Videoton. Olyan kritériumoknak is meg kell felelniük itt a csapatoknak, hogy egyszerre öt indiai játékosnak a pályán kell lennie, és természetesen más a taktikai és technikai felkészültségük ezeknek a labdarúgóknak. Most először találkozhatnak olyan igazi nemzetközi sztárokkal, akik magasabb szinten űzték a labdarúgást. A mérkőzéseken eléggé váltakozó a ritmus, hiszen eltérő a játékosok felkészültségi szintje, de az biztos, hogy minden meccsen meg kell izzadni a győzelemért.

– Decemberig szól a szerződése, de mi a helyzet, ha a csapata bejut az elődöntőbe? Lehet szó hosszabbításról?
– A szerződésem a bajnokság végéig szól, tehát december huszadikáig, akkor rendezik a rájátszás utolsó mérkőzését, a döntőt. Jó lenne kitölteni ezt az időszakot teljes egészében. A karácsonyi szünet után majd kiderül, hogy mi lesz a jövőm.

– Bármi történne, utána nem maradna, hanem irány Nyugat-Európa?
– Az indiai bajnokság elég rövid, két-három hónapig tart, és legközelebb csak ősszel kezdődik újra. Szerződés nélküli játékosként természetesen lesz lehetőségem választani, hogy januártól hogyan alakuljon a pályafutásom.

Olvasói sztorik