Nemzetközi foci

Ezúttal nem szeretné hallgatni az ugratásokat

A korábbi légiós védő, Balogh Balázs szerint hasonló szintet képvisel a magyar és a finn válogatott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott pénteken Finnországot fogadja az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában. Érdekesség, hogy a finn keret 95 százaléka külföldi bajnokságokban játszik, a magyarok közül viszont 16 játékos a hazai NB I-ben szerepel. Nyáron a jelenleg másodosztályú Mezőkövesdhez igazolt Balogh Balázs, aki korábban négy évet töltött Finnországban: 2009-ben igazolt az élvonalban szereplő KuPS csapatához, ahol három év alatt hetvenszer lépett pályára. Másfél éves pápai kitérő után fél évet a másodosztályú Ilves Tampere együttesében szerepelt. Hazatérése után egyből alapember lett Mezőkövesden, amíg meg nem sérült. A 32 éves középhátvédnek hosszában eltört a sípcsontja, és az orvosok szerint hat hónap kihagyásra kell számítania.

A Rangadó.hu érdeklődésére Balogh Balázs elmondta, hogy hasonló képességű a finn és a magyar válogatott, de azért a mieink győzelmére számít.

– Hogy van a súlyos sérülés után?
– Köszönöm most már azért jobban. Kedden hagyhattam el a miskolci kórházat, mert elfertőződött a sérülés, és ki kellett tisztítani. Jövő héten kezdhetem el a gyógytornát, úgyhogy remélem, ezután már minden rendben lesz.

– Mit mondtak az orvosok, mikor térhet vissza? Mennyire hiányzik a futball?
– Ez attól is függ, hogyan sikerül a gyógytorna. Az orvosok azt mondták, ha minden jól megy, március környékén visszatérhetek. Kijelentették, hogy ez hat hónapos sérülés. Remélem, a tavaszi fordulókban már ott tudok lenni a csapattal, de ez sok mindentől függ, például az erőnlétemtől. A második kérdésre válaszolva, természetesen nagyon hiányzik a futball, de folyamatosan tartom a kapcsolatot a csapattal.

– Több évig szerepelt Finnországban. Miben hasonlít és különbözik a két ország labdarúgása?
– Igazából a finn bajnokság a fizikai fociról szól, de a válogatott már áttért a sokpasszos játékra. Nagy erényük, hogy amit a fejükbe vernek, azt maximálisan elvégzik. Úgy gondolom, a két válogatott azonos szinten van. A nemzeti csapatuk kilencvenöt százaléka nem a hazai bajnokságban szerepel, hanem külföldön. Nem topbajnokságokban, de erős csapatokban. Nincs sztárjátékosuk, de Pukki, Eremenko, vagy az Ajax védője, Moisander remek labdarúgók. Amikor én Finnországban játszottam, akkor a válogatott kilencven százaléka a hazai bajnokságban futballozott és ismertem is őket. Nagyon jó generáció volt az, amit sikerült együtt tartani. A kétezer-kilences svéd-finn közös rendezésű utánpótlástornán is szerepeltek.

– Mit vár a pénteki selejtezőtől?
– Nem lesz könnyű meccs, az biztos. Mint már említettem, a két együttes hasonló tudást képvisel, ezért a papírforma a döntetlen lenne, de mindenképpen remélem, hogy behúzzuk. Már csak azért is, mert márciusban, amikor kikaptunk kettő-egyre a barátságos mérkőzésen, nagyon sok finn barátom hívott fel, vagy üzent és ezzel ugratott. Ezt nem szeretném megint, ezért azt a tényt teljesen elvetem, hogy esetleg kikapjon a magyar csapat. A hazai pálya egyébként is előny lehet.

Olvasói sztorik