Nemzetközi foci

Kis válogatottak nagy napjai

Bár néha felbukkan néhány új együttes a nagy tornákon, többségüknél nem tart sokáig a lendület.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Három forduló után Izland hibátlan mérleggel vezeti az Európa-bajnokság selejtezőjének A-csoportját. A szigetország csapata mellett a többi között Wales, Izrael, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia is jól áll az első meccseket követően. A 2016-os tornára 24 csapat juthat ki – a csoportok első két helyezettje egyenes ágon, csak úgy, mint a legjobb harmadik, míg a többi harmadik helyezett egymással vív pótselejtezőt.

Könnyen lehet, hogy a következő kontinensviadalon több újonc is debütál. A Rangadó.hu legújabb összeállításában azokat a csapatokat vettük sorba, akik egy-egy világeseményre kvalifikálták ugyan magukat, ám a későbbiekben ezt a bravúrt már nem sikerült végrehajtani.

Ide nehezebb volt kijutni

Kezdetekben az Európa-bajnokság döntőjében mindössze négy csapat kapott helyet, majd 1980-tól már nyolc, 1996-tól pedig 16 válogatott mérkőzhetett a kontinens legjobbja címért. Ausztria, Lettország, Norvégia, Szlovénia és Ukrajna eddig mindössze egy alkalommal próbálhatta ki magát az európai elitmezőnyben, de sikert nem ért el egyik csapat sem: a csoportkörön egyikük sem jutott túl.

A lettek 2004-ben egy németek elleni 0-0-s döntetlent tudtak felmutatni, ennél nagyobb sikert értek viszont el a norvégok 2000-ben a spanyolok elleni 1-0-s győzelmükkel. A csapat viszont annak ellenére nem jutott a legjobb nyolc közé, hogy emellett pontot szerzett a szintén újonc szlovénok ellen – a legfontosabb meccsét, a jugoszlávok elleni második találkozót ugyanis elveszítette, így a két győzelemmel záró Spanyolország mögött utóbbi együttes jutott tovább.

Ausztria és Ukrajna eddig csak rendező országként harcolta ki magának az indulási jogot: előbbi a 2008-as osztrák-svájci tornán búcsúzott egy lengyelek elleni döntetlennel, míg az ukránok a legutóbbi, 2012-es tornán a svédeket verték, de Anglia és Franciaország már nagy falatnak bizonyult.

Hozzátartozik, hogy a magyar válogatottnak sem igazán fekszik a kontinensviadal: eddig mindössze kétszer sikerült a kijutás, mindkét alkalommal a négycsapatos tornára – 1964-ben harmadik, 1972-ben negyedik lett a csapatunk.

Jó néhány válogatott eltűnt a vébéről

A legutóbbi világbajnokságon Bosznia-Hercegovina válogatottja debütált, azt megelőzően pedig Szlovákia volt a torna újonca – előbbi Argentínának és Nigériának is okozott nehéz perceket, de csak az Irán elleni 3-1-es győzelme alkalmával szerzett pontot, míg a szlovákok a legjobb 16 között búcsúztak Hollandia ellen.

A 2006-os németországi tornán máig egyetlen vébé-szereplését könyvelhette el Ukrajna, Trinidad és Tobago, Togo, és Angola. Trinidad a svédek ellen rabolt pontot (0-0), Angola Mexikó és Irán ellen ért el döntetlent, Togo viszont pont nélkül zárt. Az akkori újoncok közül Ukrajna érte el a legnagyobb sikert: a spanyolok mögött csoport-másodikként jutott tovább, ahol Svájcon is túllépett, de a későbbi győztes olaszokkal már nem bírt a nyolc között.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a 2002-es viadalt: az ázsiai tornára Kína is felszívta magát, így története során először ott volt a mezőnyben, ám lőtt gól nélkül, nulla ponttal hullott ki a későbbi győztes Brazília, a bronzéremig menetelő Törökország és Costa Rica mögött. Jóval nagyobbat szólt Szenegál debütálása: a máig egyetlen vébé-szerepléssel bíró válogatott a torna nyitómeccsén 1-0-ra verte a címvédő franciákat, a dánok és Uruguay ellen pedig döntetlent ért el, így továbblépett csoportjából. Hosszabbításban Svédországot is sikerült legyőznie a legjobb 16 között, és csak a törökök tudtak megálljt parancsolni az afrikai csapatnak.

https://www.youtube.com/watch?v=JigE4eC7XeI

1998-ban Jamaica csak Japánt tudta felülmúlni a H-csoportban, Argentínát és az akkor szintén újonc horvátokat nem, így nem jutott tovább. 1990-ben az Egyesült Arab Emirátusok csapata 2-11-es gólkülönbséggel és három vereséggel búcsúzott, míg 1986-ban Kanada volt az, amely pont nélkül távozott – a magyar válogatott számára is csúfos véget érő tornán egyetlen győzelmünket (2-0) ellenük szereztük. Hasonló cipőben járt Irak is: a mexikói vébén pont nélkül zárt, így első győzelme még mindig várat magára.

1982-ben Kuvait egy, 1974-ben Kongó (akkori nevén Zaire) és Haiti nulla-nulla pontot szerzett, míg 1970-ben Izrael két döntetlent is elért (Svédország és Olaszország ellen), de az Uruguay elleni vereség megpecsételte a sorsát. 1958-ban Wales a többi között a magyar válogatottat is keserítette a három csoportmeccsen elért három döntetlenjével – a magyar csapat egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel szintén három pontot gyűjtött, így pótmeccset játszott a két válogatott, amelyet Wales nyert 2-1-re. A legjobb nyolc között Brazília ejtette ki az együttest.

1938-ban játszotta máig utolsó vébé-meccsét Indonézia, valamint Kuba: előbbi Holland Kelet-India néven éppen a később döntőig menetelő magyar válogatottól kapott ki 6-0-ra az egyenes kieséses rendszerben zajló tornán, míg Kuba előbb kiejtette Romániát, a svédektől viszont 8-0-s verést kapott.

Olvasói sztorik