Nemzetközi foci

Kellemetlen ellenfél Feröer

A németek, a franciák, az olaszok, a svédek és a románok is megizzadtak Tórshavnban az elmúlt években.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden este a Feröer-szigetek ellen játszik Európa-bajnoki selejtezőt a magyar válogatott. A két csapatnak ez lesz az első találkozása, korábban tétmeccsen és felkészülési mérkőzésen sem léptek pályára egymás ellen. Az aktuális ellenfél tehát egyelőre – mondhatni – ismeretlen a mieink számára, így aztán a Rangadó.hu utánajárt, vajon milyen komolyabb eredményeket tud felmutatni soros riválisunk az elmúlt évekből.

Feröer-szigetek szövetsége 1988 óta tagja a FIFA-nak, az UEFA-hoz pedig 1990-ben csatlakozott. Első hivatalos mérkőzését 1988 augusztusában játszotta az amúgy 1930 óta létező válogatott: barátságos mérkőzésen Izlandon kapott ki 1-0-ra. Második hivatalos találkozóján szerezte meg első győzelmét: a Kanada elleni felkészülési meccsen 1-0-ra nyert.

Az osztrákokat meglepte a debütáló együttes

Első tétmérkőzését az 1992-es Európa-bajnokság selejtezőjében játszotta, és rögtön bravúrral nyitott: a Svédországban rendezett találkozón 1-0-ra verte az osztrákokat. Abban a sorozatban Észak-Írországot is meglepte idegenben (1-1), sőt a törökök elleni 1991-es felkészülési meccsen sem kapott ki (1-1).

A következő tétmérkőzésen aratott győzelemre 1995-ig kellett várni: akkor San Marinót verte 3-0-ra otthon, majd idegenben 3-1 lett a javára az Európa-bajnoki selejtezőkön. Utolsó győzelmét tétmérkőzésen Észtország ellen aratta: a 2012-es kontinensviadal selejtezőiben 2-0-ra nyert hazai pályán.

Német, olasz, román – mind megszenvedett ellenük

Azonban az elmúlt három év sem telt el meglepetés-eredmények nélkül: a mostani selejtezősorozat első fordulójában Christian Holst révén vezetést szerzett a csapat az első félidő hajrájában Finnország ellen, és a vendégek csak nagy nehezen tudtak fordítani (1-3). Tavaly szeptemberben a német válogatott egészen a 74. percig mindössze egyetlen gólra volt képes Tórshavnban, de végül 3-0-ra nyert a világbajnoki selejtezőn. Svédország ellen idegenben is remekül tartotta magát a sorozatban: Zlatan Ibrahimovic 35. percben szerzett vezetést, ám a következő gólra a 82. percig várni kellett – ekkor szintén a svéd klasszis köszönt be, ezzel nyert csapata 2-0-ra. A tórshavni odavágó még nehezebb volt a svédeknek: Rogvi Baldvinsson az 57. percben Feröernek szerzett vezetést, de Ibrahimovic klasszisa itt is döntött, s előbb egy gólpasszal, majd a 75. percben góllal segítette győzelemhez csapatát.

2011-ben Olaszország mindössze egy gólra volt képes – Antonio Cassano a 11. percben – Tórshavnban, ezzel nyert 1-0-ra az Európa-bajnoki selejtezőn, míg például Litvánia 2009-ben pont nélkül maradt. Utóbbi a vébé-selejtezőkben vágott neki sikertelenül a tórshavni túrának, és ebben a sorozatban Franciaország és Románia is megszenvedett ott: mindkét csapat 1-0-s győzelmet aratott a jóval alacsonyabban rangsorolt ellenféllel szemben.

Olvasói sztorik