Nemzetközi foci

A kis csapatok tornája következik?

Több nagy múltú válogatott is megégett a selejtezők során, még a német veretlenség is megszakadt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 2016-os Európa-bajnokságon már nem 16, hanem 24 csapat állhat rajthoz. A mezőny bővítésével némileg a selejtező rendszere is változott: az eddigi kettő helyett mostantól már az első három csapat juthat tovább csoportjából. A kvalifikáció szeptemberben kezdődött, és bizony nem egy meglepetés-eredmény már az első-második fordulóban becsúszott.

Hollandia, Németország vagy éppen Spanyolország veresége arra enged következtetni, hogy a nagy csapatok igencsak elkényelmesedtek a változtatások miatt, amelynek köszönhetően az amúgy is nagyobb továbbjutási esélyekkel induló kisebb válogatottak már most jelentős eredményeket tudtak elérni.

Totógyilkos A-csoport

Már az első csoport küzdelmei is nagy meglepetéseket hoztak: a világbajnokságra is majdnem kijutó Izland három kör után vezet kilenc ponttal és 8-0-s gólkülönbséggel, a csehek szintén kilencet gyűjtöttek, míg Hollandia három ponttal áll a harmadik, még továbbjutással kecsegtető helyen. Utóbbi együttes csak Kazahsztánt győzte le (3-1), míg Csehországban (1-2), legutóbb pedig Izlandon (0-2) vereséget szenvedett. Az egy pontjukkal a csoport utolsó helyén álló törökök alighanem el is köszönhetnek az Európa-bajnokságtól: a csehektől odahaza kaptak ki 2-1-re, míg Izlandon 3-0-s pofon lett a kirándulás vége; egyetlen pontjukat Lettországban szerezték (1-1).

A B-csoportban a legutóbbi világbajnokságon is részt vevő Bosznia-Hercegovina győzelem nélkül áll három kört követően: Wales válogatottjával idegenben nem bírt (0-0), a belgákkal otthon játszott döntetlent (1-1), ám mindenképpen a legnagyobb meglepetés a Ciprus elleni hazai veresége (1-2).

A világbajnokságon is gyenge teljesítménnyel előrukkoló Spanyolország a legutóbbi hétvégén Szlovákiában lépett pályára, és bár 1-0-s hátránynál a 82. percben egyenlített, végül kikapott. A három kört követően még hibátlan szlovákok az előzetesen esélyesebbnek tartott ukránokat is meglepték: Kijevben győztek 1-0-ra.

Hétéves német veretlenség szakadt meg

A német válogatott utoljára 2007. október 17-én kapott ki selejtezőmérkőzésen. Akkor Csehország verte a müncheni Allianz Arénában őket 3-0-ra, azóta viszont az Európa- és a világbajnoki kvalifikációs sorozatban sem talált legyőzőre a csapat. Egészen az elmúlt hétvégéig, ugyanis szombaton a lengyel válogatott otthon tartotta a három pontot (2-0) a D-csoport rangadóján, megtörve ezzel a majdnem hét évig tartó sorozatot.

Svájc szintén vébé-résztvevő volt az elmúlt nyáron, és egészen a legjobb 16 közé jutott, ahol Argentína csak egy 118. percben lőtt góllal volt jobb nála. A csapat természetesen az Európa-bajnoki szereplést is célul tűzte ki a sikeres menetelés után, ám a szlovén válogatott ebbe már az E-csoport hétvégi fordulójában beleszólt: egy 79. percben értékesített büntetővel megnyerte a meccset.

Az első forduló egyik legnagyobb meglepetését sajnos a magyar válogatott szolgáltatta: aligha kell részletezni az északírek ellen elszenvedett hazai vereséget (1-2). Akkor Románia is meglepte a görögöket idegenben (1-0), és utóbbi csapat bizony a finnekkel sem bírt legutóbb (1-1).

Vasárnap este az orosz válogatott a biztos három pont reményében lépett pályára Moszkvában Moldova ellen. A 0-0-s első félidőt ugyanolyan nyögvenyelős második követte, ám a 73. percben megtört a jég, és egy büntetőt értékesítve vezetéshez jutottak a hazaiak. Egy perc erejéig, ugyanis jött Alexandru Epureanu, aki egyenlített, pontot mentve ezzel Moldovának.

Olvasói sztorik