Nemzetközi foci

Bemutatkozik Besics és Messi

Az argentin–bosnyák meccsen kívül vasárnap pályára lépnek még a franciák és Svájc is.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság vasárnapi programja

E-csoport, 1. forduló:
Svájc–Ecuador, Brazíliaváros, 18 óra, játékvezető: Ravsan Irmatov (üzbég)
Franciaország–Honduras, Porto Alegre, 21 óra, játékvezető: Sandro Ricci (brazil)
F-csoport, 1. forduló:
Argentína – Bosznia-Hercegovina, Rio de Janeiro, 24 óra, játékvezető: Joel Aguilar (salvadori)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A brazíliai világbajnokság vasárnapi játéknapján az E-csoport mérkőzésein bemutatkozik a végső győzelemre sem teljesen esélytelenként emlegetett francia, és a sokak által sötét lónak tartott svájci válogatott is.

A franciák Honduras ellen játsszák első meccsüket, és abban reménykednek, hogy jócskán felülmúlják négy évvel ezelőtti eredményüket, amikor már a csoportkörben búcsúra kényszerültek. A papírforma alapján Franciaország az esélyes, akár kifejezetten önbizalom-növelő diadalt is arathat.

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány válogatottjában csupán négy olyan játékos szerepel, aki ott volt a 2010-es világbajnokságon, és bár a csapat – az ukránok ellen vívott – pótselejtezőn harcolta ki a vébé-részvételt, azóta kilenc mérkőzésen 31 gólt szerzett. Egyik legnagyobb sztárjuk, Franck Ribéry sérülés miatt lemaradt a tornáról, de így is jó esélyük van továbbjutni a csoportból. A Honduras elleni mérkőzés magyar idő szerint 21 órakor kezdődik, előtte 18 órától Svájc játszik Ecuadorral.

A német Ottmar Hitzfeld által irányított svájci válogatott – amely jelenleg hatodik a világranglistán – két év alatt 18 mérkőzésen csupán egyszer kapott ki, és a szakértők szerint bármelyik csapatot meglepheti a vébén.

– Képesek vagyunk arra, hogy bejussunk a legjobb tizenhat közé, ez a célunk, ha ezt sikerül elérni, onnantól már nincs határ – nyilatkozta Hitzfeld, aki az elmúlt években feltűnt, mára sztárrá avanzsált játékosokat, köztük a Bayern Münchenben futballozó Xherdan Shaqirit, a Napoliban játszó Gökhan Inlert vagy a Juventusszal olasz bajnok Stephan Lichtsteinert is csapatában tudhatja.

A svájciak vasárnapi ellenfelénél, Ecuadornál a Manchester United szélsője, Antonio Valencia a legnagyobb sztár. A masszív dél-amerikai válogatott képes lehet meglepni riválisait, ha másért nem, akkor azért, mert a brazíliai klímához a négy csapat játékosai közül ők tudnak a legkönnyebben alkalmazkodni.

A svájciak tíz selejtező-mérkőzésükön 17 gólt szereztek, Ecuador 16 meccsen hússzor talált az ellenfelek kapujába, ebből az következik, hogy nem lehet gólokban gazdag összecsapásra számítani az E-csoport nyitótalálkozóján.

Az argentin válogatott a mostani torna egyetlen új szereplője, vagyis Bosznia-Hercegovina legjobbjai ellen és éppen a július 13-i döntő helyszínén, a Maracana Stadionban mutatkozik be.

A szakértők a kétszeres aranyérmes argentinoktól az egész torna egyik leghatékonyabb támadófutballját várják elsősorban a nemzetközi sajtó által mesés négyesnek (Fab Four) nevezett, Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero, Ángel Di María alkotta kvartettnek köszönhetően. A torna egyik nagy kérdése, hogy miként állítható meg ez a precízen működő gépezet, amelybe ráadásul beugrásra készen áll Ezequiel Lavezzi is, sőt sokak szerint Higuaín helye éppen miatta bizonytalanná vált.

Szafet Susics, a bosnyákok szövetségi kapitánya a kerethirdetéskor még azt tervezete, hogy az argentinok játékának megnehezítése érdekében Messi személyes őrzőt kap, méghozzá a Ferencvárosban futballozó Muhamed Besics személyében. Azonban azóta saját bevallása szerint meggondolta magát, mert nem szeretné csupán erre elpazarolni Besics képességeit, noha alkalmasnak gondolná a feladatra.

Az európai gárda szakvezetője egyúttal azt is megígérte, hogy csapata nem megilletődötten fog pályára lépni, mi több, azt tűzte ki célul, hogy a legjobb 16 közé jusson.

Érdekesség, hogy a két csapat tavaly novemberben, amikor még nem volt ismert a vébé csoportbeosztása, találkozott egymással barátságos mérkőzésen, és akkor 2-0-ra a dél-amerikaiak győztek.

Olvasói sztorik