Nemzetközi foci

Balotelli győztes gólja

Az olasz válogatott 2-1-re nyert Anglia ellen a világbajnokság D-csoportjának első fordulójában.
Világbajnokság, D-csoport, 1. forduló
Anglia–Olaszország 1-2 (1-1)
Manaus, 39 ezer néző. Játékvezető: Kuipers (holland)
Anglia: Hart – Johnson, Cahill, Jagielka, Baines – Gerrard, Henderson (Wilshere, 73.) – Welbeck (Barkley, 61.), Sterling, Rooney – Sturridge (Lallana, 80.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Olaszország: Sirigu – Chiellini, Barzagli, Paletta, Darmian – De Rossi, Verratti (Thiago Motta, 57.), Pirlo, Marchisio – Candreva (Parolo, 79.), Balotelli (Immobile, 73.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Gólszerzők: Sturridge (37.), illetve Marchisio (34.), Balotelli (50.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Két egykori világbajnok találkozott a D-csoport rangadóján, bár az angolok meglehetősen régen, 1966-ban voltak aranyérmesek, és a legjobb négy közé is 24 éve jutottak be legutóbb. A rutinos kezdőcsapattal rendelkező olaszok csapatkapitánya, Gianluigi Buffon kapus kisebb sérülése miatt csak a kispadon kapott helyet. A támadószellemben felálló angoloktól Alex Oxlade-Chamberlain hiányzott.

A negyedik perc hozta az első helyzetet: Sterling nagy lövése az oldalhálóban landolt. Egy perccel később Henderson bombáját Sirigu ütötte ki – az angolok bátor, karakteres támadójátékkal kezdtek! A folytatásban némileg taktikusabbá váltak a csapatok, és leginkább távoli lövésekkel próbálkoztak, az iram azonban továbbra is kifogástalan volt. A 21. percben Sterling lapos beadását a középen érkező Welbeck nem érte el, mert enyhén ellökték, de ez nem ért tizenegyest. A túloldalon Balotelli bombázott fölé.

A 23. percben Welbeck elképesztő megkerülős csele után a beadását Barzagli becsúszva szögletre tisztázta a gólra éhesen berobbanó Sturridge elől. Két sarokrúgás következett, mindkettő veszélyes volt, de gólt egyik sem eredményezett. A 33. percben Balotelli fejelhetett volna gólt közelről, de nem találta el jól a labdát – csupán néhány centin múlt. Egy perccel később egy olasz szöglet után Pirlo remek érzékkel átlépte a labdát, Marchisio pedig távolról a hálóba lőtt (0-1).

Gyorsan jött a válasz: Rooney hajszálpontos beadását a remek ütemben érkező Sturridge kapásból a kapuba lőtte (1-1). A nagy ünneplés közepette az angolok stábjának egyik tagja, Gary Lewin fizioterapeuta a földre került a kispad mellett, állítólag eltörött a bokája. Előbb sokan körülállták, majd hordágyon kivitték a pálya mellől. A hajrában Darmian lőtt a kapu fölé. A hosszabbítás pillanataiban Balotelli a kapu előtt termett, elhúzta Hart mellett a labdát, egy ütemet kivárt, majd kapura emelt, de a visszafutó Jagielka a gólvonalról kifejelte a labdát. A legvégén Candreva lövése a kapufáról pattant ki.

A második félidő elején Sturridge erős lövését Sirigu vetődve védte. Az ötvenedik percben Candreva tökéletes beívelését Balotelli fejelte a hálóba (1-2). Rooney válaszolhatott volna, de lövése elsuhant keresztbe a kapu előtt. Támadásban maradtak az angolok: egy újabb jó beadás elment középen Welbeck és Rooney előtt is. Az 56. percben Gerrard a földre került a tizenhatoson belül Paletta lökése nyomán, de a jogos büntető elmaradt. Sturridge távoli lövése a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A 62. percben Rooney lőtt közelről, de néhány centivel célt tévesztett, majd Barkley kísérletét hárította az olaszok kapusa. A 77. percben Baines szabadrúgását védte bravúrral Sirigu. A 85. percben Gerrard szabadrúgása szállt el a keresztléc fölött. A hajrában az angolok nyomás alá helyezték az olasz válogatott kapuját, de képtelenek voltak gólt szerezni, sőt a végén Itália legjobbjai növelhették volna a különbséget, de Pirlo távoli, bivalyerős szabadrúgását a kapufa hárította.

A Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a korábban az Egyesült Államokban és Katarban is dolgozó Tornyi Barnabás elemzése ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik