Nemzetközi foci

Pénteken megismétlődik az előző döntő

A brazíliai torna második napján három meccset rendeznek, amelyek közül a spanyol-holland a sláger.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Négy éve a fináléban találkozott, a brazíliai világbajnokságon viszont rögtön az első körben összecsap egymással a címvédő spanyol és a holland válogatott, és mindkettő számára fontos lenne a győzelem. A két európai élcsapat négyese az egyik legerősebb a tornán, mivel a kiváló erőkből álló chilei együttes is ebben a kvartettben szerepel, ez pedig minden bizonnyal arra ösztökéli majd Vicente del Bosque spanyol és Louis van Gaal holland szövetségi kapitányt is, hogy ne elégedjenek meg a döntetlennel, mert a végelszámolásnál esetleg kevés lehet az egy pont.

A pénteken, magyar idő szerint 21 órakor kezdődő meccs esélyesének az ezúttal is bombaerős spanyolok nevezhetők. A holland csapat már a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon sem szerepelt jól, ráadásul a tavasszal alaposan meggyengült Rafael van der Vaart és Kevin Strootman kidőlése miatt. A vébé után a Manchester Unitedhez távozó van Gaal már korábban kijelentette, hogy a hollandokra jellemző támadószellemű felállás helyett az ötvédős rendszert részesíti majd előnyben, különösen a spanyolokhoz hasonló erősségű csapatok ellen.

– Nem hinném, hogy a mi csapatunk alkalmas lenne a tiki-takára, ám a kontratámadás nagyon veszélyes fegyver lehet, amit biztosan alkalmazni fogunk a vébén – vetítette előre a holland harcmodort Arjen Robben, a Bayern München szélsője.

Vicente del Bosque, a spanyolok kapitánya bízik tanítványaiban, és nem csupán az első meccsel kapcsolatban optimista, hanem az egész vébén jó szereplést vár tőlük.

– Nincs bennünk félelem, de természetesen tiszteljük ellenfelünket. Optimisták vagyunk, mert a felkészülésünk és az előkészületi meccseink is jól sikerültek – közölte Del Bosque.

A holland retesz feltörésében fontos szerep hárulhat a brazilból spanyollá lett Diego Costára, aki korábbi sérülése ellenére minden bizonnyal kezdeni fog pénteken. Csapata formája nem, ugyanakkor Salvador da Bahia stadionjának gyepszőnyege már kifejezetten aggasztja Del Bosquét, mert annak minősége szerinte nehezíti a spanyolok sok és gyors passzra épülő játékát.

Egy-egy rekordbeállításra, illetve rekorddöntésre is sor kerülhet a találkozón. Vicente del Bosque ugyanis nyolcadik vébé-találkozóján ül a spanyol kispadon, ezzel utoléri Javier Clementét. A 155. válogatott meccse előtt álló kapus, Iker Casillas pedig világbajnoki csúcsot dönt meg, amennyiben 85 percen keresztül sikerül megóvnia kapuját Robben és társai lövéseitől. A jelenlegi csúcstartó az olasz Walter Zenga, aki 1990-ben 517 percig nem kapott gólt, míg Casillas 433 góltalan percnél állt meg a 2010-es vébé-döntő hosszabbításának lefújásakor. A hollandoknál Wesley Sneijdernek külön is emlékezetes lesz a meccs, mivel éppen századszor futhat ki a pályára a holland nemzeti együttes mezében.

A csoport másik, éjfélkor kezdődő összecsapásán kevesebb izgalom várható, az Alexis Sanchez és Arturo Vidal fémjelezte chilei válogatott ugyanis lényegesen jobbnak tűnik a sok tapasztalatlan, fiatal futballistával szereplő ausztráloknál. A csoport leggyengébbjének tartott szigetországiak elleni siker kötelezőnek nevezhető a B-csoport másik három tagja, így a chileiek számára is, a pontvesztés ugyanis végzetesnek bizonyulhat a továbbjutás szempontjából. A tavaszi felkészülési mérkőzésein remek játékot nyújtott dél-amerikai együttesnél nem volt zavartalan a felkészülés, mert Vidalt, a Juventus sztárjátékosát május elején műteni kellett, ráadásul az utolsó felkészülési találkozón rásérült a térdére, így az ausztrálok ellen valószínűleg nem léphet pályára.

– Az első perctől támadni fogunk, és addig hajtunk, amíg ellenfelünk ki nem fullad – mondta elszántan Marcelo Diaz, a chileiek középpályása. A meccset meghatározhatja majd a várhatóan 35 fokos hőség, ugyanis Cuiaba a legforróbb brazil vébé-város.

Mexikónak és Kamerunnak is fontos a jó rajt

Az A-csoportban Mexikónak és Kamerunnak egyformán fontos a pénteki találkozó. Papíron ugyanis a négyes másik két tagja, Horvátország és Brazília is erősebb náluk, így a döntetlen egyik csapatnak sem lenne jó. A közép-amerikai és az afrikai gárda is némi szerencsével jutott ki a vébére, előbbi sorozatban hatodszor, utóbbi egymás után hetedik alkalommal vesz részt a tornán. A mexikóiak körül viszonylag nagy volt a csend és a nyugalom a tornát megelőző időszakban, ugyanez nem mondható el Kamerunról, amelynek játékosai előbb nem voltak hajlandóak elutazni Brazíliába, mert kevesellték a prémium összegét, majd mégis felszálltak a repülőgépre, miután megállapodtak a jutalom megemeléséről.

Emellett Samuel Eto’o, az afrikai együttes sztárcsatára és néhány játékostársa között állítólag feszültté vált a viszony, a 33 éves támadónak azonban bérelt helye van a kezdő-tizenegyben, és teljesítménye meghatározó lehet a csapat számára. Kamerun 1990-ben a negyeddöntőig menetelt, azóta azonban egyszer sem jutott túl a csoportkörön, sőt, az utóbbi 24 évben csupán egy világbajnoki találkozót sikerült megnyernie.

A mexikóiaknál vélhetően kimarad a kezdők közül Javier Hernandez, a Manchester United támadója, Miguel Herrera szövetségi kapitány inkább a jól összeszokott Oribe Peralta, Giovani Dos Santos csatárkettősnek szavaz majd bizalmat. Akár Kamerun, akár Mexikó – amely 1978 óta mindig továbblépett a csoportjából – hagyja el vesztesként a natali Dűnék Arénáját, jelentősen csökken az esélye a nyolcaddöntőbe kerülésre. A mérkőzés magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

A pénteki program

A csoport, 1. forduló

Mexikó–Kamerun, Natal, 18 óra, játékvezető: Wilmar Roldan (kolumbiai)

B-csoport, 1. forduló

Spanyolország–Hollandia, Salvador, 21 óra, játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

Chile-Ausztrália, Cuiaba (Pantanal Aréna) 24 óra, játékvezető: Noumandiez Doue (elefántcsontparti)

Olvasói sztorik