Foci vb 2014

Történelmi este volt

Korábban még sosem fordult elő, hogy a regnáló világbajnok akkora verést kapjon, mint a spanyolok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Spanyolország–Hollandia 1-5, edzői értékelések

Vicente del Bosque, Spanyolország: – Vesztettünk. Ilyen a sport. Muszáj elfogadnunk a vereséget, nem tehetünk mást. A hollandok jobbak voltak a második félidőben. Az elsőt mi uraltuk, és kettő-nullra vezethettünk volna, de David Silva kihagyott helyzete után egyenlítettek a hollandok. Szembe sülnünk kell a hibáinkkal, de minden játékosunk harcolt, és törekedett a jobb eredményre. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon kényes időszak számunkra. Együtt kell megpróbálnunk megoldani a következő mérkőzést, Chile ellen, és visszatérni a győzelem útjára.

Louis van Gaal, Hollandia: – Nem vártam ekkora sikert. Fantasztikus érzés volt, amikor lefújták a meccset. Hat-egy, vagy még nagyobb különbség is lehetett volna. Ez egy jó kezdet, de semmi több. Ha nem nyerünk Ausztrália ellen, akkor semmilyen előrelépésről nem beszélhetünk, de most már nyilvánvalóan jó helyzetben vagyunk. Volt egy olyan érzésem, hogy a spanyolok szereznek vezetést, és igazam lett. Akkor azon töprengtem, mit fogok csinálni? Én már döntöttem a szerkezetváltás mellett, de jött Robin van Persie gólja, ami fantasztikus volt. Nagyszerű érzés, hogy kifutott hozzám. Ez az elismerés jele, és ez az elismerés kölcsönös.

Vidal mégis játszik

Arturo Vidalt, a Juventus chilei sztárjátékosát május elején műteni kellett, ráadásul az utolsó felkészülési találkozón rásérült a térdére, ezért úgy tűnt, az ausztrálok ellen nem léphet pályára, de végül mégis bekerült a kezdőcsapatba.

Történelmi este volt

Korábban még sosem fordult elő, hogy a regnáló világbajnok akkora verést kapjon, mint a spanyolok péntek este a hollandoktól (1-5). Korábban a német-francia (3-6, 1958-ban) és a brazil-franca (0-3, 1998) jelentette ilyen szempontból a csúcsot.

Így nézik a magyarok a vébét

Luka Modric megsérült

A horvát válogatott egyik kulcsjátékosa, a középpályás Luka Modric megsérült a Brazília elleni vesztes meccsen, csütörtök este. A játékmester szereplése kétséges a Kamerun elleni találkozón. Pénteken kórházba vitték Salvador da Bahiában, a csapat edzőközpontjának közelében, és megvizsgálták, milyen mértékűek a lábfájdalmai.

C. Ronaldo és a Sandy hurrikán túlélői

C. Ronaldo még az Írország elleni barátságos mérkőzés után találkozott gyerekekkel, akik a Sandy szuper hurrikán túlélői. A portugál játékos az alábbi üzenetet osztotta meg Facebook oldalán: „Nagyszerű volt megismerkedni a bátor New York-i gyerekekkel, akik túlélték a Sandy hurrikánt, és erősek maradtak. Ők ma már más szervezeteken segítenek.

Mexikó–Kamerun 1-0, edzői értékelések

Miguel Herrera, Mexikó: – Több gólt is rúghattunk volna, de sajnos nem használtuk ki a helyzeteinket, illetve a bíró két szabályos gólt elvett tőlünk. Muszáj volt nagyon megküzdenünk a sikerért, de végül három ponttal várhatjuk a következő mérkőzést, ami remek érzés. A srácok már meghaladták a várakozásokat. Jó volt a védekezés és jól játszottak a támadóink is. A játékvezetői hibákon szerencsére gyorsan túltettük magunkat – minden ember hibázhat. Amint elhagyjuk a stadiont, már a következő, Brazília elleni meccsünkre összpontosítunk.

Volker Finke, Kamerun: – Mindannyian nagyon csalódottak vagyunk, sajnáljuk, hogy vesztettük. Leginkább az első húsz percben voltak problémáink, különösen a középpályán. Ezután átszerveztük a csapatot, és a szünet után már sokkal jobban játszottunk. Az esélyek kiegyenlítődtek, de nem sikerült gólt szereznünk, márpedig a labdarúgásban csak ez számít. A feltételek azonosak voltak mindkét oldalon, nem fogjuk ürügyként emlegetni az időjárást.

Luis Suárez nem játszik

Az uruguayi válogatott egyik legjobbja, Luis Suárez nem játszik csapata első világbajnoki mérkőzésén, Costa Rica ellen, Fortalezában. Hazája szurkolói szerint ő a világ legjobb támadójátékosa, ezért komoly csapás a kiesése, de ez a döntés nem jelent nagy meglepetést. A bal térdét május elején műtötték, így sokáig az is kétséges volt, hogy egyáltalán bekerülhet-e az utazó keretbe. A vébére végül elhozták, de Óscar Tabarez szövetségi kapitány nagyon óvatos a szerepeltetését illetően. Mivel Edinson Cavani és Diego Forlan is ott van, Suárez nélkül is minden okunk megvan, hogy azt gondoljuk, komoly támadópotenciált vonultatnak majd fel.

Iránban tilos nyilvános helyen vébét nézni

Iránban megtiltotta a rendőrség, hogy kávézók vagy éttermek a vb-meccseket közvetítő csatornára kapcsoljanak – írja a Huffington Post című amerikai lap. Az iráni rendőrség azzal indokolja szigorát, hogy meg akarja óvni a közrendet, amelyet esetleg háborítanának a mérkőzésektől feltüzelt tömegek. Az iráni tévé ugyanakkor közvetíti a meccseket, így otthon mindenki megnézheti, akár népes társasággal is őket.

Nigériában is korlátozták a kocsmai vébé-nézést, bár ott csupán Adamawa városában és valóban a lakosság védelmében. A hatóság attól tart, hogy robbantásos merényleteket követhetnek el terroristák kihasználva, hogy tömeg gyűlik össze közös tévézésre. Az aggodalom nem alaptalan: egy hete a Boko Haram iszlamista terrorszervezet a városban tévén meccset nézők sokasága mellett robbantott fel autóba rejtett pokolgépet. A merényletben 18-an haltak meg.

Spanyol – holland: hangolnak a szurkolók is

A csapatok és szurkolók is felkészültek, és várják a kezdősípszót.

Belga edzés: bringa, foci, tenisz

A belga válogatott szövetségi kapitánya, Marc Wilmots pénteken lazább napot engedélyezett játékosainak. Csak 16-an vettek részt az edzésen, a többi hét futballista – köztük a három védő, Vincent Kompany, Jan Vertonghen és Thomas Vermaelen – kerékpározott, focizott vagy teniszezett.

– Ez egy szabadon választott gyakorlat volt – mondta később Wilmots, aki csütörtökön rendkívül intenzív edzést vezetett, ezért másnap ráfért a belgákra egy kis lazítás. A szövetségi kapitány elárulta, hogy még mindig nem tudott alkalmazkodni a brazil ritmushoz, hiszen 23 órakor fekszik, de reggel hat és hét között mindig felébred. A csapat vasárnap utazik az Algéria elleni meccs helyszínére Belo Horizontéba, ahol az edző helyi idő szerint 13 órától, tehát a meccs időpontjában szeretne edzést tartani.

A FIFA megvédte a nyitómeccs bíróját

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának elnöke nem illette kritikával Nisimura Juicsi japán bírót, aki a brazíliai világbajnokság nyitómérkőzésén megítélt egy jogtalan tizenegyest.

A Brazília–Horvátország összecsapás 71. percében, 1-1-es állásnál a házigazdák csatára, Fred elesett a horvát tizenhatoson belül, miután Dejan Lovren hozzáért a karjához. Nisimura büntetőt ítélt annak ellenére, hogy nem történt szabálytalanság. A tizenegyest Neymar értékesítette, majd Brazília 3-1-re megnyerte a találkozót.

– Emberek vagyunk, és egyetlen ember sincs a világon, aki még nem követett el hibát – nyilatkozta az esetről Massimo Busacca, aki hozzátette, a japán játékvezető meglehetősen jó helyzetből láthatta az esetet.

A lefújás után a horvát válogatott szövetségi kapitánya és játékosai is dühösek voltak a bíróra, a horvát sajtó pedig különböző megfogalmazásokban írt arról, hogy a vereség elsősorban Nisimura hibás ítélete miatt következett be.

Diego Costa a kezdőben

Így kezdenek a spanyolok a hollandok ellen: Casillas; Azpilicueta, Ramos, Piqué, Jordi Alba, Busquets, Xabi Alonso; Xavi, Silva, Iniesta; Diego Costa

Rafael Marquez történelmet írt

A mexikói játékos az első a vébék történetében, aki négy tornán is viselhette a csapatkapitányi karszalagot.

Romario: “Ideje élvezni a partit”

“Azt hiszem, a demonstrációkon keresztül elküldtük az üzenetünket a poltikai vezetőknek. Brazíliai az elmúlt időkben súlyos társadalmi problémáktól szenved, mindközül a legkomolyabb a korrupció. De akad más gond is, az erőszak, a társadalmi kirekesztés, a beruházások hiánya az oktatásban” – nyilatkozta a vb-t övező utcai megmozdulások kapcsán a Selecao egykori kiválósága.

“Ugyanakkor ideje azt is megmutatnunk, hogy az érdekeink képviselete mellett képesek vagyunk kiállni a nemzeti csapat mellett is. Nem szabad, hogy a problémákat a szőnyeg alá söpörjük. Egyetlen átlagkörülmények közt lévő brazil sem tenne ilyet, de most eljött az ideje annak, hogy élvezzük a tornát, élvezzük a partit, amit a világ legjobb futballistái hoznak el az ország számára” – nyilatkozta Romario, aki a torna kezdete előtt élesen bírálta a szervezőket, a rosszul felhasznált források, az érthetetlenül magas kiadások és a nem megfelelő kommunikáció miatt.

Eto’o is a kezdőben

Eto’óval az élen rohamoz Kamerun. A csapatok már a kezdősípszót várják – 18 órakor start.

Megvan a mai első kezdőcsapat

Van Gaal saját “teremtményei” ellen készül

“Remek emlékeim vannak Xaviról és Iniestáról. De nem csak róluk. Ott van Valdés és Reina, akik nagyszerű kapusok lettek, vagy épp Puyol és Thiago Motta – utóbbi ma az olasz válogatottban szerepel” – nyilatkozta a holland szakvezető, aki 1997 és 2000 valamint 2002 és 2003 közt kétszer is irányította a Barcelonát, így a spanyol válogatott jelenlegi sztárjait is tökéletesen ismeri. Sőt.

“Büszke és boldog vagyok, hogy mai napig kapcsolatban állunk egymással. Annak idején láttam mindannyiukat a Barcelona B-ben játszani, és elhoztam őket a nagy csapathoz.”

“Már akkor is remek futballisták voltak, és azóta töretlenül fejlődtek. Xavi, Iniesta és a többiek kulcsszerepet játszottak abban, hogy a Barcelona és a spanyol válogatott ilyen sikeres lehetett az elmúlt években. Ismerem őket jól, de nem félek tőlük” – tette hozzá Van Gaal, aki állítja, tudja a receptet a címvédő megállítására.

Özil drukkol a spanyoloknak

Mesut Özil ex-csapattársának a Real Madridban játszó S. Ramosnak üzent Facebookon. „Heló Tesó! A legjobbakat! Remélem jó startot vesztek a hollandok ellen.”

Sérülten is vállalható a játék

A súlyos térdsérülésből felépülő Horváth Tamás szerint a portugál Cristiano Ronaldo játszani fog, hiszen világbajnokság csak négyévente van. A kaposvári játékos a Rangadó.hu érdeklődésére úgy fogalmazott: ha nem befolyásolja a későbbi klubszereplését ez a sérülés, akkor sérülten is vállalható a játék. Kattints ide és olvasd tovább!

Felépült a japán csapatkapitány

A német 1. FC Nürnberg védekező középpályása, a japán válogatott csapatkapitánya, Makoto Hasebe zöld utat kapott az orvosoktól, úgyhogy pályára léphet a világbajnokságon az Elefántcsontpart elleni meccsen.

– Már nincs problémám a térdemmel. Az edző dönti el, hogy játszhatok-e, de én készen állok – mondta a harmincéves Hasebe, aki már a Zambia elleni vébé-főpróbáról is hiányzott sérülése miatt. A középpályás egyébként hamarosan csapatot vált: a szintén német Eintracht Frankfurt játékosa lesz.

Neymar hatása

A katonák tombolnak, a nyugdíjas néni örömtáncot jár, a biztonsági emberek az öklüket rázzák a törpe őrbódéban. Így ünnepelték Neymar első gólját országszerte a brazilok tegnap este!

Xabi Alonso vs. Nigel de Jong újratöltve

Fokozott várakozás és izgalom előzi meg az esti (21:00) spanyol-holland mérkőzést, a felek újrajátsszák a 2010-es vb döntőjét. A hollandok szomorú emlékeket őriznek a találkozóról, hiszen a vb-trófeát Spanyolország emelhette magasba. Bizonyára többek emlékeztében élénken él Nigel De Jong durva magánakciója, a holland játékos a 28. percben egy igazi karate-rúgással talpalt bele Xabi Alonso mellkasába.
A horrorisztikus talpalást a mai mérkőzés előtt újra megalkották.

„Brazil győzelem japán módra”

A nemzetközi sajtó Neymar duplázása mellett a házigazdák számára megítélt vitatott büntetőt taglalta a világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzése kapcsán, melyen a brazilok 3-1-re legyőzték a horvátokat.

Spanyolország

El País: „Neymar teljessé tette a játékvezető művét.”

El Mundo: „A japán bíró igazolta a félelmeket, melyek szerint a játékvezetők Brazíliának fognak fújni a vébén.”

El Periódico de Catalunya: „Vitás kezdés: a vébé politikai feszültséggel, gyenge nyitóünnepséggel és bírói segítséggel létrejött brazil győzelemmel indult.”

Marca: „Brazil győzelem japán módra. A bíró ajándék-tizenegyessel húzta ki a brazilokat a csávából.”

Anglia

Daily Telegraph: „Megkezdődött a buli. A brazilok Neymar révén repülőrajtot vettek egy vitatott estén.”

Times: „Neymar, a megváltó – egy öngól után a csatár mentette meg a hazaiakat a nyitányon.”

Daily Mail: „Neymar mentette meg egy nemzet álmát. A brazilok győzelemmel kezdtek, de a szörnyű bíró döntötte el a meccset.”

Independent: „Könnygáz, gumilövedék és fénygránát – isten hozta a világbajnokságon! A stadionban viszont már más volt a helyzet a világ legnagyobb futballshow-jának kezdetén.”

Olaszország

La Gazzetta dello Sport: „Ez már Neymar világbajnoksága. A braziloknak azért egy kicsi bírói segítség is kellett.”

Corriere della Sera: „Brazília megrémült, de Neymar a helyén volt, végül pedig Oscar szabadította el az örömünnepet. Brazília úgy reagált a horvát gólra, mint egy gonosz anakonda a horrorfilmben.”

La Stampa: „Brazília letette a névjegyét. Szuper Neymar és ajándék büntető. Az ellenfelek bizakodhatnak, mert a hazai csapat erős, de nem lenyűgöző. Lesz hely másoknak is…”

La Repubblica: „Erőszak a vébé-megnyitón. Az első gólt a brazilok lőtték, de Marcelo a saját kapujába talált. Aztán Neymar és a játékvezető a gyorsítósávba repítette a vendéglátókat.”

Franciaország

L’Equipe: „Neymar a szupersztár, a fiatalok megmentették a brazilokat. A horvátok azonban felfedték a házigazdák védelmi hiányosságait.”

Le Figaro: „A brazil válogatott annál is inkább örülhet a pozitív eredménynek, mivel nem meggyőző teljesítménnyel szerezte meg.”

Le Parisien: „A brazilok megváltása egy súlyos bírói hibával kezdődött. Ez volt a vébé első komoly bakija.”

Ausztria

Kurier: „Startlövés van, szamba nincs.”

Der Standard: „A brazilok sikerét a bíró tette teljessé.”

Belgium

Het Laatste Nieuws: „A zseni kétszer lőtt, de a teljesítmény még nem világbajnoki.”

Le Soir: „Neymar a megmentő, a háttérben viszont viták zajlanak.”

Csehország

Lidove Noviny: „A focivébé dönthet az olimpia sorsáról is. Ha a brazilok nem tudnak megbirkózni a vb-rendezéssel, felerősödnek a hangok, melyek szerint Rio helyett Londonban kellene rendezni az ötkarikás játékokat.”

Bulgária

Trud: „Botrányos brazil siker.”

24 Csasza: „Bírói támogatással nyertek a brazilok.”

Görögország

Sportday: „Fantombüntetővel fordítottak a házigazdák.”

Live-sport: „A japán kamikaze elsüllyesztette a horvátokat, amikor egy láthatatlan büntetővel kikészítette a csapatot.”

Balotelli ismét alkotott

SuperMario rendre meghökkentő újdonságokat oszt meg követőivel: legutóbb barátnője kezét kérte meg és a jó hírt a netes publikummal is közölte. Most pedig a saját mására megalkotott vébé trófea képével rukkolt elő Facebookon. Az átalakítás kicsit félelmetesre sikerült, de Mario céljai egyértelműek: vb-t akar nyerni Olaszországgal.
Olaszországot pillanatnyilag nem emlegetik a vb trófea elsődleges várományosai között, de 2006-ban világbajnokok lettek, 2012-ben pedig Eb-döntőt játszottak. Brazíliában is ők lesznek a sötét lovak?

Tevez egymaga jobb, mint Messi és Higuaín?

Alejandro Sabella továbbra is értetlenül áll férje kimaradása előtt.

“Ő a nép játékosa. Képesek voltak elutazni Brazíliába anélkül, hogy elvitték volna őt! Ez még mindig megdöbbent. Mindenki tudja, hogy Carlos jobb, mint bárki a 23-as keretben, bárki aki Brazíliában pályára léphet” – nyilatkozta Tevez felesége.

“No persze máshonnan nézve jól jön nekünk, hogy kimaradt. Végre velünk, a családjával tölthet néhány hetet. Florentia, Katie és Lito nagyon élvezik az apjukkal töltött időt” – tette hozzá Sabella, aki a fentiek alapján egyértelműnek tartja a választ.

Rooney: Anglia Suáreze akarok lenni

Rooney úgy véli, hogy a Daniel Sturridge – Luis Suárez liverpooli csatárpáros volt a legjobb az Premier League előző szezonjában. Abban bízik, hogy a vébén átveheti az uruguayi szerepét. A Vörösök duója negyven gólt lőtt az előző idényben, ebből Sturridge huszonnégy találatot vállalt magára. „Daniel topcsatárrá nőtte ki magát, és ezt nagyszerű látni” – mondja Rooney. „Klubszinten könnyebb megérteni egymást, de szerencsére a válogatottnál is sok időt töltöttünk együtt – reméljük ennek látni fogjuk az előnyeit”– zárta szavait az MU csatára.

Brazil mezbe bújt Nisimura Juicsi?

Nézd vissza a tegnapi nyitómérkőzés legvitatottabb pillanatát – kicsit másképp:

Kínai cégek hatalmas profitja

A vébé hivatalos kabaláival kezdve a serlegeken át a stadionokat fűtő napelem-panelek készítéséig a kínai cégek számára jelentős hasznot hoz a csütörtökön kezdődött világbajnokság.

A kínai sajtóban megjelent részletes összefoglalóból kiderül: bár nemzeti csapatával Kína nem jutott el Brazíliába, a világbajnokság kellékein keresztül igenis komoly szerepet vállal a sikerben. Így például a Brazucát, a vébé labdáját az adidasszal együttműködő sencseni Longway vállalat fejlesztette ki, amelynek szakemberei az azonos súlyú és formájú labdák pattanóképességét is javították.

Kínai gyárakban készülnek a világbajnokság kabalafiguráinak milliói is: a Fuleco nevű háromöves tatu plüsseinek húszcentistől két méteresig nyúló változatát a keleti part üzemei már 2013 óta folyamatosan gyártják. A Fuleco készítéséért felelős hangcsoui Kayford Holdings a kabalán túl a háromdimenziós figurák, kulcstartók és egyéb kiegészítők gyártási jogának is hivatalos tulajdonosa.

Szintén a keleti part gyáraiból került ki a vébé helyszínén értékesülő több tíz millió nemzeti zászló, köztük nemcsak a brazil, de a résztvevő többi országé is. A sálak, színes parókák nagy része is a kínai gyártóktól érkezik.

A caxirolát – amely golyókkal megtöltött plasztik kosárka, és a vébé hivatalos hangszere – szintén Kínában gyártják, sőt a Hszinhua hírügynökség szerint a világ összes caxirolájának kilencven százaléka a kelet-kínai Jivu városából kerül a piacokra.

A vébé nyolc legnagyobb szponzorának egyike a Jingli Solar napenergiai cég, mely a mérkőzésnek helyt adó városokban felszerelt paneljeivel járult hozzá a sikerhez. A stadionok LED-kijelzőinek egy része szintén kínai: azok gyártási jogát a sencseni Aoto Electronics vállalat nyerte el egy hétmillió jüanos (250 millió forint) pályázaton.

Gerrard szépen búcsúzna

Az olasz válogatott középpályása, Andrea Pirlo után egy újabb nagy név, a Liverpool és az angol válogatott csapatkapitánya, Steven Gerrard is bejelentette, várhatóan visszavonul a válogatottól a vébé után. Elmondta, a brazíliai torna az utolsó esély számára, hogy nagy sikert érjen el a nemzeti csapattal, ugyanis a vébé után már minden bizonnyal nem vállalja a szereplést.

A 34 éves középpályás mindössze öt mérkőzésre van attól, hogy lehagyja egykori társát, a 115-szörös válogatott David Beckhamet, illetve 14 mérkőzés hiányzik még ahhoz, hogy beállítsa az abszolút első, Peter Shilton 125 válogatott-mérkőzéses rekordját.

Az olaszok mágikus kesztyűt használnak

Az olasz válogatott játékosai állítólag hűtőkesztyűt kapnak, hogy könnyebben elviseljék a szélsőséges időjárási körülményeket, a nagy meleget és a magas páratartalmat Manausban. A játékosok akár két és fél kilogrammot is veszíthetnek a testsúlyukból kilencven perc alatt, ami komolyan veszélyeztetheti a koncentrációjukat, valamint az ideg- és izomműködést. A csúcstechnikának köszönhetően a hűtőkesztyű a lehető legrövidebb időn belül csökkenti a test hőmérsékletét a meccs után.

Aggódnak Vidalért

Május elején esett át térdműtéten a chilei klasszis, Arturo Vidal. Az operáció jól sikerült, az orvosi vélemények egybehangzóan állították, hogy a vébére teljesen felépül a Juventusban légióskodó középpályás. Azonban most ismét úgy hírlik, veszélyben van a szereplése. Chile pénteken éjfélkor Ausztrália ellen kezdi meg a világbajnokságot, és a várható kezdőcsapatban ott van Vidal neve is, ám egyelőre kérdéses, hogy pályára tud-e lépni.

Besics: Nyugi van!

Bosznia-Hercegovina vasárnap Argentína ellen kezdi meg szereplését az F-jelzésű kvartettben. A Ferencváros labdarúgója, Mohamed Besics megnyugatatta a bosnyákokat. Arra a kérdésre, hogy izgul-e a vasárnapi mérkőzés előtt, így felelt: „Soha nem vagyok ideges meccs előtt.”

Oscar a feleségének és kislányának ajánlja

A brazil válogatott karmestere remek gólt szerzett Horvátország ellen a hajrában, ezzel biztosítva csapata sikerét a nyitómeccsen. A Chelsea játékosa a lefújást követően a Twitteren hálálkodott szurkolóinak és a jó Istennek a támogatást, majd hozzátette, találatát feleségének, Ludynak és néhány napos kislányuknak ajánlja.

Szamba helyett…

Rióban utcai harcokkal “ünnepelték” meg a világbajnokság kezdetét. A huligánok több kirakatot is betörtek, megrongáltak egy tévéstúdiót és a rendőrökkel is összecsaptak. Akadt olyan, aki brazil zászlókat égetett az utcán. A Telegraph videótudósítása.

Neymar volt a leggyakoribb a Twitteren

A csütörtöki nyitómérkőzés alatt több mint 12 millió bejegyzés született a Twitteren a találkozóval kapcsolatban. A 3-1-es hazai sikerrel végződött brazil-horvát összecsapást 150 országból követték aktívan az egyik legnépszerűbb közösségi portálon, amelynek világszerte több mint 255 millió felhasználója van. A rövid üzenetekben a leggyakoribb szereplő a kétgólos Neymar volt, mögötte a harmadik találatot szerző, mellette pedig egy gólpasszt is jegyző Oscart, valamint az öngólt vétett Marcelót említették meg a twitterezők.

Pogba Szász Kitti “nyomdokain”

Franck Ribéry és Samir Nasri hiányában könnyen lehet, hogy a világbajnokság egyik legnagyobb francia sztárja lesz a juvés Paul Pogba. A 21 éves középpályás edzésen már brillírozik is, de vajon meccs közben is be mer majd vállalni egy-két hasonló trükköt?

Nézettségi rekord a német tévében

Csúcsnézettséget hozott a világbajnokságot közvetítő német német ZDF televízióban a nyitómeccs, pedig nem is a német válogatott játszott. A brazil-horvát találkozót 15.870.000 néző figyelte csütörtök este, ennyien egyszerre még egyetlen adást sem néztek ebben az évben. Az élő közvetítés rendkívül magas, 62,6 százalékos piaci részesedést produkált. Négy évvel ezelőtt 8.690.000 focirajongó nézte a dél-afrikai vébé nyitómeccsét a házigazdák és Mexikó között.

De Sciglio sérülés miatt nem játszhat

Edzés közben megsérült az olasz válogatott védője, Mattia De Sciglio combja, ezért nem játszhat az angolok elleni, szombati mérkőzésen. Enrico Castellacci csapatorvos elmondta: a sérülés nem súlyos, így várhatóan a Costa Rica elleni, június 20-i találkozón a védő már szerepelhet. De Sciglio helyett Ignazio Abate vagy Giorgio Chiellini játszhat az olasz védelem bal oldalán.

Japán gyilkosról írnak a horvátok

A horvát sajtó felháborodottan ír a világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzéséről, amelyen a házigazda brazilok egy jogtalan büntetőnek köszönhetően győztek. A Sao Pauló-i találkozót úgy nyerték 3-1-re a hazaiak, hogy a japán Nisimura Juicsi 1-1-es állásnál, a 71. percben erősen vitatható tizenegyest ítélt a javukra: Dejan Lovren hozzáért Fredhez, aki ettől látványosan elesett.

„Ajándékba kapták a büntetőt” – közölte a tportal.hr portál, míg a Jutarnji list szerint rablás és disznóság volt befújni a tizenegyest, amely Fred színészi képességeit mutatja. „Bravó, fiúk, így kell küzdeni Horvátországért” – tette hozzá biztatóan a honlap. A sportski.net.hr oldal folyamatos animációban mutatja címoldalán a kérdéses büntetőt.

Élesebben fogalmazott a Novi list: „A japán gyilkos hátba lőtte Niko Kovac kapitányt”, míg a Dnevnik.hr úgy vélte, a bíró „meghalt Brazíliáért, mint egy kamikaze”.

Pénteken megismétlődik a vébédöntő

A brazíliai torna második napján három meccset rendeznek, amelyek közül a spanyol-holland a sláger. Négy éve a fináléban találkozott, a brazíliai világbajnokságon viszont rögtön az első körben összecsap egymással a címvédő spanyol és a holland válogatott, és mindkettő számára fontos lenne a győzelem. A mai nap előzetese ide kattintva olvasható!

Kaká, a brazil szuperfan

A brazil játékos, ha játékosként nem is, de szurkolóként mindent megtesz a házigazda sikeréért. Kaká 2002, 2006 és 2010 után nem kapott helyet a válogatott bő keretben sem, azonban nem játssza a sértődöttet. Péntek este ő is nemzeti mezt húzott és a helyszínen tekintette meg a brazil-horvát nyitómérkőzést. Az AC Milán sztárja úgy viselkedett, ahogy a fanatikus szurkolók: fotókat és videókat is készített a lelátóról. Rögzítette Neymar (necces) tizenegyesét, majd emlékeit Instagramon is megosztotta. A meccs előtt egyébként találkozott a játékosokkal is, megölelte Neymart és Thiago Silvát, majd sok sikert kívánt nekik.

A külső tényező nem lehet mentség

Andrea Barzagli, az olasz válogatott középhátvédje szerint nem kell foglalkozni a külső körülményekkel. Mint ismert, Olaszország Anglia ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a Manaus-i Amazonia Arénában. A stadion körül nagy a felhajtás, ugyanis a gyep kikopott a nagy melegtől, de a rendezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő minőségű pálya fogadja a csapatokat.

Barzagli szerint a feltételek azonosak mindkét csapat számára, így erre egyik fél sem hivatkozhat.

– Azonos feltételek lesznek mindkét csapat számára, nem lesz könnyű, de aki ezen a szinten akar játszani, készen kell állnia mindenre. Nem gondolnám egyik csapatról sem, hogy döntetlenre akar játszani. Nem szabad elfelejtenünk, hogy már ennek a meccsnek is döntő jelentősége van a továbbjutás szempontjából – nyilatkozta a Juventus középhátvédje.

Cesare Prandelli legénységének nem lesz könnyű dolga, hiszen a D-jelű csoportban Anglia mellett Uruguay és Costa Rica lesz az ellenfél.

Eden Hazard védelmére keltek

A világbajnokság előtti három felkészülési mérkőzésen szerény teljesítményt nyújtott a belga válogatott legnagyobb sztárjának tartott Eden Hazard,a csapattársai mégis megvédték.

– Eden nagyon fontos játékos számunkra. Öröm számomra, hogy együtt játszhatok vele. Ha igazán szükség lesz rá, ott lesz, tökéletesen koncentrál, és bizonyítani fogja jó tulajdonságait – mondta Jan Vertonghen.

Kevin Mirallas szerint Hazard hamarosan ismét a régi lesz, hiszen a csapatának szüksége van rá, a nézők sokat várnak tőle, mert ő mindig a belgák egyik legjobbja. Kevin De Bruyne hozzátette: biztos benne, hogy Eden Hazard készen áll a világbajnokságra. Belgium kedden Algéria ellen kezdi a tornát.

Német akklimatizáció, országon belül

Ilyen sem volt még: a német válogatott minden vébémeccsének helyszínére két nappal korábban érkezik. Joachim Löw szövetségi kapitány ezt a különleges időjárási körülményekkel indokolta, hiszen a klimatikus viszonyok rendkívül eltérőek Brazílián belül, ezért minden esetben akklimatizálódniuk kell a játékosoknak. A németek Portugália ellen Salvador da Bahiában, Ghána ellen Fortalezában, az Egyesült Államok ellen pedig Recifében játszanak.

A holland szurkolók felkészültek

A holland drukkerek is vébé lázban égnek, az utcák feldíszítve, jöhetnek a spanyolok.

Így kezdenek a hollandok

Ma este (21:00) a 2010-es világbajnoki döntő visszavágóját láthatjuk, a B csoport nyitómérkőzésén Spanyolország Hollandiával csap össze. Louis Van Gaal már el is döntötte, melyik kezdő tizenegyet küldi pályára. Íme a hollandok várható felállása:

Meccsnézés a Brandenburgi kapunál

A berlini Brandenburgi kapunál lesz a német szurkolók törzshelye a világbajnokság alatt. A színpad és a kivetítő közvetlenül a kapu előtt lesz felállítva.

Németország hétfőn játszik Portugáliával, addigra kell befejezni az előkészületeket – melybe természetesen a technikai kellékek beszerelése mellett a büfé feltöltése is beletartozik. Az első mérkőzésére mintegy tízezer embert várnak a helyszínre, ahol összesen kilenc képernyőn követhetik az eseményeket a szurkolók.

A legjobb szurkolói képek a nyitónapról – GALÉRIA

Debütált a jelölő spray

A brazil torna nyitómérkőzésén a gólvonal-technológia mellett debütált a jelölő spray is. Utóbbi újításnak köszönhetően a szabadrúgás kijelölése után a játékosok nem lophatják a távolságot, hiszen a játékvezető által kijelölt fehér vonalat nem léphetik át. A jelölés körülbelül egy percen belül eltűnik a pályáról.
Yuichi Nishimura sikerrel használta a sprayt a brazil-horvát nyitómérkőzésen. A szabadrúgások elvégzése előtt előbb a labda körvonalát rajzolta meg, majd a kilenc méter kimérése után a játékosok cipője előtt is határvonalat húzott.
A rendszert egyébként Brazíliában és Argentínában a korábbi években már használták, illetve az előző évi U20-as vb-n is tesztelték. Ősztől a Bajnokok Ligájában is kötelező lesz a használata.

Pirlo tudja, hogyan verhetik meg Angliát

Szombaton éjfélkor Anglia és Olaszország csap össze a D-csoportban. A találkozó előtt Andrea Pirlo, az olaszok középpályása nyilatkozott a Daily Mirrornak. Kifejtette, új taktikával készülnek a rivális ellen, s hiszi, hogy győzelemmel kezdik a tornát.

– Új játékelemet gyakoroltunk – kezdte Pirlo. – A védelem előtt egy középpályás kap helyet, kicsivel előrébb pedig két másik belső ember szerepel, kötetlenebb poszton. Megkedveltük ezt a felállást, jó eredményeket hozhat, s igyekszünk is fejleszteni azt napról-napra. Ennek a felállásnak a lényege a középpályások rotálása, mellyel megzavarhatjuk az ellenfelet. Bárki, aki tud focizni, bárkivel tud játszani, így nem lesz gondunk Verrattival sem, jól fogunk együtt játszani.

Pirlo az angolokról is elmondta véleményét.

– Angliának jó csapata van, és tehetséges fiatalok is kiegészítették az eddigi keretet. Jól futó játékosaik vannak, de tudjuk, hogyan állíthatjuk meg őket, sokat elemeztük a játékukat az elmúlt napokban.

Neuer felépült, kezdő lesz hétfőn

A németek szövetségi kapitánya egy tegnapi nyilatkozatában közölte a jó hírt, miszerint Manuel Neuer felépült vállsérüléséből, és hétfőn ő áll a kapuban a portugálok ellen.
„A sérülések egyre kevesebb problémát okoznak nekem. Neuer részt vett a mai edzésen és készen áll a hétfői rajtra” – jelentette Löw. A 2010-ben harmadik helyen végző Nationalelf szakvezetője továbbá szót ejtett a cserék rendkívüli fontosságáról is: „a friss cserék a szokásosnál jobban befolyásolhatják a mérkőzések alakulását, ők jelenthetik a különbséget két csapat között” – nyilatkozta.

Kozmetikázzák a gyepet

Magyar idő szerint szombaton éjfélkor lép pályára Manausban az angol és az olasz válogatott. A két európai rivális csatája egyelőre nem az együttesekről, hanem sokkal inkább a borzasztó állapotban lévő játéktérről szól. A mérkőzésnek otthont adó Amazonia Aréna gyepe ugyanis szinte teljesen kiszáradt, gyakorlatilag alkalmatlan a játékra.

A helyi szervezők igyekeznek orvosolni a problémát, így alig két nappal a mérkőzés előtt elkezdték permetezni a gyepszőnyeget. Különböző stimuláns anyagokkal, tápszerekkel próbálják életre kelteni a füvet, hogy az az avatómérkőzésre rendben legyen.

Rafael Marquez is játszani fog

Pénteken rendezik a Mexikó–Kamerun meccset, amely előtt a közép-amerikaiak szövetségi kapitánya, Miguel Herrera bejelentette, hogy a védelemben Rafael Marquez is szerepet kap, így a negyedik világbajnokságán léphet pályára. Pedig egy ideig úgy nézett ki, hogy nem lesz többé válogatott, hiszen miután távozott a Barcelonától, 2010-ben az amerikai MLS-ben focizott, és elvesztette helyét a nemzeti csapatban. De mivel hazaköltözött, visszatérhetett a legjobbak közé. A kapitány szerint a csapattársak tisztelik Rafael Marquezt, aki egy született vezéregyéniség. Azt viszont nem árulta el, ki lesz a kezdőkapus Kamerun ellen.

Jegy volt, hely nem volt

A brazíliai világbajnokságon minden megtörténhet! A nyitómeccsen például néhány ember úgy járt, hogy hivatalos belépőjegye ellenére sem találta az ülőhelyét, mert az egyszerűen nem létezett! A 101greatgoals.com oldalon látható képek tanúsága szerint több nézőnek a csupasz betonon kellett ülnie, pedig jegyük állítólag a legdrágább kategóriába tartozott, és átszámítva körülbelül 100 ezer forintba került!

Brazília–Horvátország 3-1, edzői értékelések

Luiz Felipe Scolari, Brazília: – Emberek milliói szerint nem volt tizenegyes? Nos, a játékvezető látta, és ő dönt. Mi úgy véljük, jogos volt a büntető. Nem tizenegyest elemezni jöttem ide, de legalább tízszer láttam már a képernyőkön, szerintem az volt. Voltak hibáink, de ezt majd a játékosaimnak mondom el, nem a sajtónak. Többet nem mondhatjuk, hogy a Sao Pauló-i közönség nem támogat minket, segítettek átlendülni a nehéz pillanatokon.

Niko Kovac, Horvátország: – Ha ez tizenegyes volt, akkor nincs szükség többé a futballra. Játsszunk inkább kosárlabdát. Ez szégyen. A játékvezető más szabálykönyvet alkalmazott nálunk, mint a braziloknál. Gyalázatos bíráskodás volt ez egy világbajnoksághoz képest! A tiszteletről beszélek, amit Horvátország ma nem kapott meg. A játékosaimra nagyon büszke vagyok, így kell játszani a hazádért. Ha így teljesítünk, a legjobb tizenhat között a helyünk. Optimista vagyok a Kamerun és a Mexikó elleni meccsek kapcsán.

(forrás: kicker.de)

Az eddigi nyitómérkőzések

A világbajnokságok történetében csak 1966 óta rendeznek hivatalos nyitómérkőzéseket, azelőtt egyidejűleg több találkozóval rajtolt el a torna. Az egyetlen kivétel 1938-ban volt, amikor Németország és Svájc döntetlennel kezdte meg a harmadik seregszemlét Párizsban.

Eleinte a házigazda játszotta a nyitómérkőzést, majd 1974-től a címvédő lépett pályára a vébé első találkozóján. A nyolc évvel ezelőtti világbajnokságtól kezdve ismét a házigazda játszhatja a nyitómeccset, mivel a 2006-os vébének már nem volt automatikus résztvevője a címvédő válogatott. A házigazdák az eddigi öt nyitómeccsükön veretlenek maradtak. Mint az alábbi táblázatból kiderül, a csütörtöki brazil-horvát találkozó hozta a második legtöbb gólt a nyitómeccsek történetében.

A világbajnokságok hivatalos nyitómeccsei:

1966. július 11. London: Anglia–Uruguay 0-0

1970. május 31. Mexikóváros: Mexikó–Szovjetunió 0-0

1974. június 16. Frankfurt: Brazília–Jugoszlávia 0-0

1978. június 1. Buenos Aires: Németország–Lengyelország 0-0

1982. június 13. Barcelona: Belgium–Argentína 1-0

1986. május 31. Mexikóváros: Bulgária–Olaszország 1-1

1990. június 8. Milánó: Kamerun–Argentína 1-0

1994. június 17. Chicago: Németország–Bolívia 1-0

1998. június 10. Párizs: Brazília–Skócia 2-1

2002. május 31. Szöul: Szenegál–Franciaország 1-0

2006. június 9. München: Németország–Costa Rica 4-2

2010. június 11. Johannesburg: Dél-afrikai Köztársaság – Mexikó 1-1

2014. június 12. Sao Paulo: Brazília–Horvátország 3-1

Olvasói sztorik