Foci vb 2014

Ronaldo térde nem bírja a terhelést

Fájdalmai miatt rövidre sikeredett a portugál válogatott aranylabdásának csütörtöki edzése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Brazil siker, japán segítséggel

A házigazda Brazília – egy ajándék-tizenegyesnek köszönhetően – 3-1-re nyert Horvátország ellen a vébé nyitómeccsén. „Ritkán látható büntető volt, erre mondják, hogy a hazai pálya előnye. Ez nem kétes ítélet volt, nem az esetleg meg lehet adni kategória, hanem nevetséges” – mondta a Rangadó.hu szakértője, Hrutka János, a Ferencváros egykori válogatott védője. Tudósításunk ide kattintva olvasható!

Lazulnak a németek és az angolok

A német és az angol válogatott sem hagyja ki a vébé nyitómérkőzését, Neuer üzent is: végre elkezdődött.

Ronaldo térde nem bírja a terhelést

Rövidre sikeredett a portugál válogatott aranylabdása, Cristiano Ronaldo csütörtöki edzése. A sérülése után visszatérő klasszis térde alig pár percig bírta a gyakorlást, majd jegelni kellett, így nem is folytatta a tréninget.

Íme, az első kezdőcsapat

Ünnepélyesen megnyitották a vébét

Magyar idő szerint este negyed 9-kor kezdődött a XX. labdarúgó-világbajnokság megnyitóünnepsége. A látványos program során visszaköszöntek az ország jellegzetességei, majd a megnyitó fénypontjaként az amerikai popsztár, Jennifer Lopez énekelt.

Scholes: „Barkleyt a kezdőbe!”

Paul Scholes, a Manchester United és az angol válogatott korábbi kiválósága bátor játékot vár hazája válogatottjától. Elmondta, bízik benne, hogy nem alibi-meccsekkel lép majd tovább Anglia a csoportjából, illetve abban is bízik, hogy a fiatalok, mint például Ross Barkley hasonlóan remek játékkal rukkolnak elő, mint a 2004-es Európa-bajnokságon kis híján gólkirályi címet szerző, akkor mindössze 18 éves Wayne Rooney.

– Egy nagy rivális sem érzi úgy, hogy Anglia esélyes lenne a végső sikerre – mondta Scholes. – Úgyhogy mutassuk meg nekik, hogy van félnivalójuk! Ross Barkleynak kezdenie kell! Remélem, nem egy-nullás sikerekkel, illetve gólnélküli döntetlenekkel akarunk végigmenni a csoporton. A továbbjutás így meglehet, de a nyolcad-, vagy a negyeddöntőkben ez már könnyen búcsút jelentene a tizenegyesek után. Ilyen hozzáállással nem lenne jövője ennek a csapatnak.

Ezúttal a repülőtéren sztrájkolnak

A közelmúltban a metróvezetők sztrájkoltak Sao Paulóban, most pedig Rio de Janeiro repülőterén tartottak 24 órás munkabeszüntetést. A földi kiszolgálószemélyzet szakszervezete a hónapok óta holtponton lévő kollektív szerződés miatt tiltakoztak.

Zéró tolerancia a tüntetőkkel szemben

Brazília elnöke, Dilma Rousseff figyelmeztetett, hogy a biztonsági erők nem tűrik a zavargásokat a világbajnokság ideje alatt. A vébé kezdete előtt világossá tette, hogy nem fogják tolerálni az esetleges zavargásokat.

– Demokratikus ország vagyunk, és tiszteletben tartjuk az emberi jogokat, de ez a turisták biztonsága érdekében nem szempont a lázongókkal szemben – mondta az elnök.

Zagallo beteg, nem lesz ott a nyitómeccsen

A brazil válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a 82 éves Mario Zagallo lemondta részvételét a világbajnokság nyitómeccsén, mert súlyos hátfájás gyötri. Az edző fia elmondta, hogy az orvosok megtiltották az édesapjának az utazást. Zagallo remélte, hogy a fájdalmai ellenére ott lehet a brazil-horvát mérkőzésen Sao Paulóban, de az állapota súlyosbodott, éjszaka már aludni sem tudott. A fia szerint nagyon csalódott, és erősen kérdéses, hogy bármelyik vébémeccsen ott lehet-e a következő egy hónapban. Zagallo egyébként 12 napig kórházban volt, de pénteken kiengedték. Játékosként és edzőként is két világbajnoki címet nyert.

Besics csapattársa megsérült az edzésen

A világbajnoki újonc Bosznia-Hercegovina gőzerővel készül az Argentína elleni meccsre, de a német élvonalbeli Hoffenheim játékosa, a 29 éves Sejad Salihovics idejekorán hagyta abba a csütörtöki edzést, combfájdalmak miatt. Részleteket még nem lehet tudni a sérülés súlyosságáról, de valószínűleg ki kell hagynia az első találkozót.

Beyonce a braziloknak drukkol

Ronaldót csak a személyes dicsőség motiválja

Wayne Rooney azt mondta korábbi manchesteri csapattársáról, Cristiano Ronaldóról, hogy őt kizárólag a személyes dicsőség motiválja, mert megszállottja a saját eredményeinek – írja a Daily Mail. Az angol 2004 és 2009 között játszott együtt a portugállal. Azt mondta, őt is megválasztották már az év játékosának, de az közel sem olyan jó érzés, mint trófeát nyerni a klubcsapatával.

Az angol meg van győződve arról, hogy az olaszok elleni meccsen nem kell tartaniuk a Juventusban játszó Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini párostól, mert az olasz bajnokságban a játék tempója elmarad az angol élvonalétól.

Rooney-nak meggyőződése, hogy a mostani angol csapat jobb, mint az aranygeneráció, aki negyeddöntőbe jutott 2006-ban. Ő is szót ejtett az olaszok legnagyobb sztárjáról, Andrea Pirlóról, aki szerinte is fantasztikus játékos, de náluk is vannak hasonlóan jók – sőt talán ez a legjobb angol válogatott, amelyben valaha játszott –, ezért nem tartanak az ellenfelüktől.

Rendkívül eredményes karrierje során ötször nyert bajnoki címet, egyszer Bajnokok Ligáját, de világbajnoki gólja még nincs. A selejtezősorozatban viszont rekordot döntött, hiszen hét gólt lőtt.

– Gólokkal szeretném segíteni Angliát a világbajnokságon, őszintén szólva jobban érzem magam a válogatottban, mint az elmúlt években bármikor. Készen állok a tornára, és tudom, hogy jól fogok játszani – mondta Wayne Rooney.

Suárez az angolok ellen már játszhat

Napi három edzéssel készül a május végén atroszkópos műtéten átesett Uruguay-i támadó, Luis Suárez. Az angol Liverpool gólkirálya a hírek szerint jól halad a felépüléssel, így a csoportkör második fordulójában, az angolok elleni június 19-i találkozón akár már pályára is léphet.

Uruguay június 14-én kezdi meg szereplését: az első fordulóban Costa Rica lesz az ellenfél a D-csoportban.

A szomszédos országok többségében lesz magyar nyelvű közvetítés

A szomszédos országok többségében anyanyelvükön nézhetik a külhoni magyarok az M1 és az M2 közvetítéseit a labdarúgó-világbajnokság alatt, kábeltelevíziós vagy kódolt műholdas szolgáltatójukon keresztül – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-vel.

Az alap erről megállapodást kötött több környező ország köztelevíziójával. Szerbiában a Vajdaság területére szól a megállapodás. A szlovén és a román fél általános kereskedelmi érdekre hivatkozva nem tette lehetővé a magyar adások kódolás nélküli sugárzását – tudatta az MTVA. Az alap emlékeztetett: a téli olimpia idején lehetővé tették, hogy a német közszolgálati ZDF kódolatlanul sugározza német nyelvű közvetítéseit, és azzal számoltak, hogy ez példaértékű lesz.

A román közszolgálati televízió azonban már a téli olimpia alatt jelezte: a közvetítési jogok kizárólagosságára és üzleti érdekekre hivatkozva nem teszi lehetővé a sportesemény magyar nyelvű közvetítését Románia területén. A labdarúgó-világbajnokság előtti újbóli megkeresésre – a szlovén közszolgálati televízióhoz hasonlóan – ismét elutasítóan reagáltak – áll a közleményben.

Az MTVA tájékoztatása szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, mint Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország, illetve Spanyolország, hogy az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) bevonása nélkül tárgyaljon a közvetlen jogtulajdonosokkal, de az MTVA menedzsmentje a továbbiakban is törekszik arra, hogy az elkövetkezendő világesemények hiánytalanul, minden külhoni magyar számára elérhetők legyenek.

Az online és telefonon elérhető közvetítésekben nincs változás: a FIFA szabályai szerint területileg korlátozni kell a mozgóképeket, vagyis csak magyarországi IP-címről lesznek élőben követhetők a brazíliai események.

Holland vezeti az angol–olaszt

A világ egyik legjobb játékvezetőjének tartott Björn Kuipers vezeti a D-csoport rangadóját, a magyar idő szerint szombaton nulla órakor kezdődő Anglia – Olaszország találkozót. A holland sípmester legutóbb a Bajnokok Ligájában kapott fontos szerepet, ő vezette ugyanis a májusi Real Madrid – Atletico Madrid döntőt.

A civil életben üzletemberként – a hírek szerint három szupermarket és egy fodrászat tulajdonosa – dolgozó Kuipers az előző évben is rangos mérkőzéseket vezetett: a többi között ő fújta a sípot a Spanyolország – Brazília Konföderációs Kupa-döntőn.

Zavargások a nyitómeccs előtt

Alig néhány órával a világbajnokság kezdete előtt tüntetők és rendőrök csaptak össze Sao Paulo utcáin.

A rendfenntartók gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták meg feloszlatni a tömeget, amely le akarta zárni a Brazília–Horvátország nyitómérkőzésnek helyt adó Corinthians-stadion felé vezető fő sugárutat.

A hírek szerint sikerült feloszlatni a tüntetőket, akik közül egy személyt le is tartóztattak, azonban a nyitómeccsig újabb zavargásokra számít a rendőrség.

Szülinapoztak a görögök

Csütörtökön ünnepli 29. születésnapját az olasz AS Roma és a görög válogatott védője, Vaszilisz Toroszidisz. A tíz évvel ezelőtti Európa-bajnoki sikert csak a tévében nézte, mert a nemzeti csapatban 2008-ban mutatkozott be, azóta 66 alkalommal lépett pályára és hét gólt lőtt. Íme, így ünnepelték a csapattársak az évfordulót.

Benzemáéknak is köszönhető az ukrán válság

Mint ismert, a francia válogatott pótselejtezőn vívta ki a vébé-szereplést. A gallok az ukrán válogatottat győzték le úgy, hogy az első mérkőzésen 2-0-s vereséget szenvedtek. A visszavágót azonban 3-0-ra nyerték, így ott lehetnek a tornán.

Raymond Domenech, a 2010-es világbajnokságon csúfosan leszereplő francia együttes akkori kapitánya egy interjúban elmondta, hazája válogatottja is hatással lehetett a téli ukrán felkelésekre. Kifejtette, ha a francia csapat nem üti ki a pótselejtezőn Ukrajnát, akkor talán az emberek is a világbajnoki-szerepléssel foglalkoztak volna a tüntetések helyett, és talán a Krím sem szakadt volna el az országtól.

– Nagyon nyomasztó volt látni, hogy milyen állapotok uralkodnak Ukrajnában – mondta Domenech. – Ha Ukrajna nyert volna a pótselejtezőn… sokszor felteszem magamnak ezt a kérdést.

Az asztronauták is fociznak

A Nemzetközi Űrállomás személyzete így ünnepli, hogy kezdődik a világbajnokság.

Az USA-ban voltak a legtöbben

Érdekes képet mutat a világbajnokságok átlagos nézőszámát összegző grafikon. Az eddigi 19 torna közül az 1994-es volt a leglátogatottabb. Bár az Egyesült Államokban akkoriban még nem volt kimondottan népszerű a labdarúgás (soccer), a meccsek a legtöbb esetben mégis megtöltötték a hatalmas stadionokat. Érdekesség, hogy a második helyen az 1950-es brazíliai vébé áll, ami jó előjel a csütörtök este kezdődő torna előtt.

Platini: Blatter már ne induljon

Maradona után újabb egykori klasszis labdarúgó, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelenlegi elnöke, Michel Platini is felszólalt a FIFA első embere, Sepp Blatter ellen. Elmondta, egyetért azokkal a véleményekkel, mely szerint a Fifánál eljött a tisztújítás ideje, így eljött az ideje annak is, hogy a 78 éves Blatter 2015-ig szóló mandátuma végén leköszönjön 1998 óta betöltött pozíciójáról.

– Nem támogatom tovább Blattert – mondta Michel Platini. – Tudja ő is, elmondtam neki. Úgy hiszem, a Fifának „friss levegőre” lenne szüksége.

Platini hozzátette, maximálisan tiszteli kollégáját, de nem ért egyet azzal, hogy jövőre ismét harcba akar szállni a FIFA elnöki posztjáért, annak ellenére, hogy korábban jelezte, többször már nem indul a választáson.

Tevez nem nézi a vébét

Carlos Tevez nem tudja, mi történik az argentinokkal Brazíliában és nem is akarja nézni a világbajnokságot.

– Nem fogom nézni, fogalmam sincs, hogy milyen a csoport, nem tudok semmit sem. Túlságosan fáj, hogy nem lehetek ott a csapattal – nyilatkozta a Juventus csatára. Nem csoda, hogy kiakadt, hiszen jó szezonja volt, de Alejandro Sabella szövetségi kapitány nem hívta be a 23 fős utazó keretbe. Még tüntetés is indult a hír hallatán Buenos Airesben, de hiába. Tevez így a szabadságát tölti, sokat van a családjával és golfozni jár.

Az állatok is készülnek az esti mérkőzésre!

Ferenc pápa videóüzenetben beszélt a futball fontosságáról

A testvériség és a csapatszellem jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa abban a videóüzenetben, amelyet csütörtökön küldött a Vatikánból a brazíliai világbajnokságra.

Az argentin egyházfő azt hangsúlyozta, hogy senki sem egyedül győz. Az individualista szemlélet helyett a pályán és az életben is a testvériségnek és a csapatszellemnek kell érvényesülnie – mondta a futballért köztudottan rajongó pápa, aki követendő célként jelölte meg azt, hogy a sportág a csapatmunkát és az összetartozást közvetítse az emberek felé, s ne a rasszizmust és a pénzhajhászást. A felvételt az esti Brazília–Horvátország nyitómérkőzés előtt vetíti le a találkozót közvetítő televíziós társaság.

Ferenc pápa több tanulságot emelt ki a labdarúgásból, melyek az emberekben az összetartozást és a békét erősíthetik: a célok eléréséhez szükséges kemény és kitartó munkát, a sportszerűség és a csapatmunka fontosságát, valamint az ellenfelek tiszteletének és megbecsülésének szükségességét.

– A siker eléréséhez az embernek túl kell lépnie az önzésen, az énközpontúságon, s a kirekesztés minden formáján. Mondjunk nemet a szegregációra! Mondjunk nemet a rasszizmusra – üzente Ferenc pápa.

Az egyházfő azon reményét fejezte ki, hogy a vébén az emberek és népek közötti találkozás kultúrája lesz a győztes.

A 77 esztendős egyházfő évek óta rajongója, sőt pártoló tagja a többszörös argentin bajnok San Lorenzo de Almagrónak, s a hírek szerint még most is fel tudja sorolni az 1950-es évek kezdőcsapatait.

A pápa tiszteletére tavaly augusztusban barátságos mérkőzést játszott az olasz és az argentin válogatott Rómában, a Vatikánhoz közeli Stadio Olimpicóban, a találkozó előtt az egyházfő fogadta a két csapat játékosait. A meccset a dél-amerikai együttes nyerte 2-1-re.

Ferenc pápa eddig nem árulta el, melyik válogatottnak szurkol, az olasz sajtó azonban biztosra veszi, hogy római pápaként is Argentína csapatához húz majd a szíve.

Egervári három-egyet tippel

A magyar válogatott előző szövetségi kapitánya szerint ezúttal is három európai és egy dél-amerikai csapat jut a vébé elődöntőjébe. A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy szerinte a legjobb nyolc között dél-amerikai túlsúly lesz, de a négy között már nem. Egervári Sándor várakozásait ide kattintva olvashatják!

Ők lehetnek a vébé sztárjai – karikatúra!

Ébrednek a főszereplők

Boateng kissé meglepetten veszi tudomásul, milyen napra is ébredt.

Brazil életképek

Az angol drukkerek nagyon készülnek

Noha 1966 óta várnak az újabb vébé-győzelemre, az alábbi kép szerint töretlen a bizalmuk!

“Nem lennék meglepve, ha Olaszország nyerné meg a világbajnokságot”

Franco Baresi úgy érzi, Cesare Prandelli válogatottja képes lehet a végső győzelemre. Az AC Milan egykori legendája nem von le messzemenő következtetéseket a Luxemburg elleni csúfos döntetlenből.

„Cesare Prandelli az ellenfél gyengeségeihez és erősségeihez igazítja a taktikát. Képes alkalmazkodni és különböző formációkban kiküldeni a játékosokat a pályára. Gianluigi Buffon egy remek kapus, és a védelem is biztos lábakon áll, hiszen Chiellini, Barzagli, Bonucci és Maggio is kiváló játékosok. Nem lennék meglepve, ha Olaszország lenne az első európai csapat, amely Dél-Amerikában tudna győzni.”

Maradona Messinek: nyerd meg a vébét Argentínának

Az argentinok legendája töretlenül hisz abban, hogy Messi győzelemre vezeti hazáját a brazil tornán – és 1986 óta újra csúcsra ér a fehér-égkék együttes.

Maradona nem aprózta el: az kérte Messitől, hogy nyerje meg a vébé trófeát az argentinoknak. Az isteni Diego hangsúlyozta: „Túl sok labdarúgót nevezek már hazámban a második Diegónak. Ugyanakkor csak Messinél találhatunk hasonlóságot. Gyerünk Leo, tedd meg értünk” – utalt az ex-világbajnok a világbajnoki címre. „Mindannyian arra várunk, hogy újra megkoronázzák Argentínát. És tudom, hogy te (Messi) meg tudod csinálni” – biztatta az egyik legenda a másikat.

A prostituáltak felkészültek a vébére!

Egymillió brazil hölgy teszi pénzé testét a brazíliai világbajnokság ideje alatt. A Huffington Post szerint, noha kaotikus állapotok uralkodnak a stadionokban, a prostituáltak készen állnak a játékosok és a turisták fogadására. Brazília egyébként is népszerű hely a prostituáltak számára, az utcák pedig most kifejezetten tele vannak ilyen hölgyekkel. Brazíliában legális a prostitúció, így a világbajnokságra érkező 3,7 millió futballszurkoló biztosan jól szórakozik majd. Az Independent információi szerint csak Belo Horizonte belvárosában 23 bordélyház található. Néhány kép a hölgyekről:

Élőben lehet kérdezni a sztároktól

Elfelejthetjük a hagyományos sajtótájékoztatókat az adidas kezdeményezése után, amit a 2014-es világbajnokságra indít. A vébé során a Dugout elnevezésű, exkluzív és interaktív közvetítéssorozat alatt olyan sztárokat kapcsolnak élőben Rióból a Youtube-on, mint Kaka, Cafu vagy Lucas Moura. Ez lesz az első alkalom, hogy a szurkolók kérdéseket tehetnek fel a sztárvendégeknek az adidas közösségi felületein, virtuális sajtótájékoztatók keretében. Kattints ide és olvasd tovább!

Pazarlás lenne Besicset Messire állítani

A Ferencváros játékosát, Muhamed Besicset is soraiban tudó bosnyák válogatott a többi között találkozik az argentin csapattal is. Az együttes szövetségi kapitánya, Safet Susics úgy véli, a Fradi légiósa képes lenne az aranylabdás Lionel Messi megállítására, ám mégsem preferálja a szoros emberfogást.

– Dilemma számomra, hogy mit csináljunk Messivel – mondta a FIFA honlapján Susics az argentinok sztárjáról. – Azonban feláldozni egy embert arra, hogy csak őt fogja, nem lenne jó döntés. Muhamed Besics személyében van olyan játékosunk, aki képes lenne erre, de ő olyan remek fizikai adottságokkal rendelkezik, hogy nem lenne értelme Messire állítani. Az argentin ugyanis olykor perceket áll a pályán, nem vesz részt a játékban. Nem lenne értelme feláldozni erre egy játékost.

A spanyolokat is leköröznék a hollandok

Mint ismert, a B-csoportban a címvédő Spanyolország mellett Hollandia, Chile és Ausztrália verseng majd a továbbjutásért. Az egykori holland válogatott támadó, Pierre van Hooijdonk szerint hazája csapatának az első helyen kell végeznie, ha a folytatásban is sokáig akar menetelni.

– Ha megnézzük a sorsolást, illetve a csoportkör utáni beosztást, akkor teljesen egyértelmű, hogy Hollandiának meg kell nyernie a csoportját – idézi a FIFA hivatalos honlapja a 44 éves, egykori Feyenoord-gólfelelőst. – Ez azt jelentené, hogy nagy valószínűséggel elkerülnénk Brazíliát a nyolcaddöntőben – a házigazda ellen ugyanis nagyon nehéz dolgunk lenne. Fontos, hogy ne kapjunk ki az első meccsen, hiszen így nem nyomná extra teher a játékosok vállát a következő találkozón.

Hooijdonk hozzátette, a mostani válogatott már teljesen más, mint az a csapat, melyben még ő is szerepelt. Louis van Gaal szövetségi kapitány egy új játékrendszert valósított meg, melynek köszönhetően most még nehezebb legyőzni a hollandokat, mint pár évvel ezelőtt.

Hollandia az első mérkőzésén rögtön bizonyíthat is, ugyanis a címvédő spanyolokkal csap össze magyar idő szerint péntek este kilenc órakor.

Véber György az argentinoknak szurkol

A DigiSport televízió csütörtök reggeli műsorában a Mezőkövesd előző vezetőedzője elmondta, Argentínának szurkol a világbajnokságon. Két felkészülési meccsüket látta, amely alapján úgy érzi, inkább egyéni játékra törekednek, és a védelmük még nem állt össze – éppen ezért a játékuk hasonlít a Barcelona utóbbi időben mutatott teljesítményére.

Vadásznak a spanyolok

Andrés Iniesta, a címvédő spanyol válogatott középpályása optimista a rajt előtt. Elmondta, az elmúlt évek sikereit a brazíliai elsőséggel koronázhatnák meg, s ezért mindent meg is tesznek.

– A két Európa-bajnoki győzelem és a legutóbbi világbajnokság megnyerése után a mostani vébé-győzelem igazi kincs lenne számunkra – vélekedett Iniesta. – Szóval gyerünk, menjünk vadászni!

Így köszönti a vébét a Google

A világháló legnépszerűbb, legismertebb keresőoldala, a google.com világbajnoki animációval köszönti a brazíliai tornát a csütörtöki nyitómeccs előtt.

Szurkoló tisztítja Messi cipőjét

Vicces jelenetek zajlottak le az argentinok legutolsó gyakorlásán. A csapat nyílt edzést tartott, a szurkolók pedig szép számmal látogattak ki megnézni kedvenceiket. Egy idő után néhány kilátogató úgy döntött, hogy beszaladnak a pályára, és megpróbálnak közel férkőzni a sztárokhoz. Egyikük Messit találta meg, térdre borult előtte, és megtisztította cipőjét, hogy ragyogjon. A jótettért cserébe egy ölelés és Messi póló lett a jutalma.

Nem túl jó ismerősök, de találkoztak már

Csütörtök este Brazília és Horvátország meccsével kezdetét veszi a világbajnokság. A két csapat eddig kétszer találkozott egymással. Egy barátságos mérkőzés volt az első 2005 augusztusában, Splitben, a végeredmény 1-1 lett. A brazil védő, Juan hatalmas hibájából (röviden gurította haza a labdát) Krancar szerezte meg a vezetést. A dél-amerikiaik sem tétlenkedtek, bő tíz perc múlva Ricardinho szabadrúgásból egyenlített.

A második meccsükön már tét is volt. Erre holnaphoz képest pontosan nyolc évvel ezelőtt, a 2006-os németországi vébén került sor. A csoportkörben találkoztak: Berlinben 72 ezer néző előtt a brazilok örülhettek. Mindössze egy gól született: Kaká a 44. percben volt eredményes. A brazilok továbbjutottak a horvátok pedig kiestek a csoportból. Érdekesség, hogy abból a brazil csapatból csak a kapus, Julio César és a csatár Fred neve szerepel a mostani keretben is.

Ferenc pápa is üzent

„Kívánok mindenkinek csodálatos világbajnokságot, amelyet az igazi testvériség szellemében játszanak” – írta a Twitteren a futballrajongásáról is közismert római katolikus egyházfő, aki minden bizonnyal az olaszoknak és az argentinoknak drukkol leginkább.

Szász Kitti is varázsol a vébén

Magyar labdazsonglőr is lesz Brazíliában, hiszen a szabadstílus királynője, Szász Kitti is fellép Sao Paulóban.

A csinos világklasszis július 1-jén, az egyik nyolcaddöntőben mutatja be lélegzetelállító focitudományát. Néhány perces gyakorlattal készül, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a meccs előtt, netán a szünetben tapsoltatja-e meg a szurkolókat.

– Tavaly már jártam Brazíliában, és feledhetetlen élmény volt a Neymarral való találkozás. Azonnal trükközni kezdett és mosolygott, ahogy előkerült a labda. Már csak miatta is szimpatizálok a házigazdák válogatottjával – árulta el a világ legjobbjai közt emlegetett Szász Kitti a Bors hasábjain.

Ők a legnépszerűbb mikro-blogosok

A Twitter is vb-lázban ég, néhány napja már használhatjuk a torna hivatalos hashflagjeit, a csapatok, sztárok pedig napi rendszerességgel jelentkeznek Brazíliából rövid csiripekkel.
Az angol Mirror készített egy összeállítást, melyből kiderül: a portugál C. Ronaldo a legnépszerűbb mikro-blogos, közel 26,5 millió követője van. Ebben a rangsorban a második helyre szorult Neymar, akinek fele annyi követője sincs, mint Cének. A brazil sztár leggyakoribb hashtagje a #riskeverything, azaz kockáztass mindent, ami a Nike jelmondata. Neymar 40700 rövid üzenetet osztott már meg hatalmas bázisával – mindezt kizárólag portugál nyelven teszi.
A harmadik helyet W. Rooney bitorolja 8,8 millió követővel. Az MU csatára nagyon gyakran említi meg üzeneteiben feleségét, Coleent. A legfrissebb kimutatások szerint az elmúlt egy hétben ötvenhatszor utalt kedvesére.

Íme a top lista:

  • Cristiano Ronaldo @cristinao Portugal 26.6m
  • Neymar Junior @neymarjr Brasil 10.8m
  • Wayne Rooney @waynerooney England 8.81m
  • Andres Iniesta @andresiniesta8 Spain 8.68m
  • Mesut Ozil @MesutOzil1088 Germany 5.83m
  • Sergio Aguero @aguerosergiokun Argentina 5.67m
  • Robin Van Persie @Persie_Official Netherlands 5.11m
  • Radamel Falcao @FALCAO Colombia 4.97m
  • Diego Forlan @diegoForlan7 Uruguay 4.1m
  • Chicharito Hernandez @CH14_ Mexico 3.31m
  • Eden Hazard @hazardeden10 Belgium 2.32m
  • Mario Balotelli @finallymario Italy 2.19m
  • Antonio Valencia @7AntoV Equador 1.82m
  • Raphael Varane @varaneofficiel France 1.24m
  • Kevin Prince Boateng @KPBofficial Ghana 1.17m
  • Marasztalták a belga kapitányt

    Hat nappal az Algéia elleni első vébémeccs előtt négy évvel meghosszabbította szerződését a belga válogatott 45 éves szövetségi kapitánya, Marc Wilmots. Az egykori kiváló középpályás 2002-ben játékosként erősítette a válogatottat a koreai-japán világbajnokságon, amelynek két éve lett vezetőedzője.

    A korábbi szerződése a mostani torna végéig szólt, már áprilisban megállapodtak a további együttműködésről a szövetséggel, de az aláírásra csak most került sor.

    Általános iskolások ellen fociztak

    Hat német válogatott labdarúgónak az edzések mellett még arra is volt ideje, hogy egy általános iskolát meglátogasson. Özil, Schweinsteiger, Grosskreutz, Podolski, Ginter és Draxler is szerepelt az órarendben Santo André egyik sulijában. Mintegy száz diák egy koncerttel köszöntötte a profi labdarúgókat. Utána persze egyből mentek a homokos pályára, és jöhetett a labdarúgás kedvenceikkel. Egy óra múlva a játékosok visszatértek az ötszáz méterre fekvő főhadiszállásukra.

    Leonardo DiCaprio megérkezett Rióba

    A 39 éves amerikai színész a Topaz nevű luxushajón tölti szabadidejét jó barátjával, Manszur Bin Zayed Al Nahyan sejkkel. Dubai dúsgazdag előkelősége a Manchester City tulajdonosa. DiCaprio csütörtökön a helyszínen tekinti meg a világbajnokság nyitómérkőzését Sao Paulóban. A közel 150 méter hosszú, német gyártmányú Topaz az egyik legnagyobb jacht a világon.

    A FIFA egy maffia család, Blatter pedig Don Corleone

    Súlyos vádakkal állt elő Lord Triesman, a korábbi FA vezér alig egy nappal a vb rajtja előtt. Állítása szerint a nemzetközi szövetség úgy működik, mint egy nagy, boldog maffia család, őt is megkereste négy FIFA-tag a 2018-as világbajnokság szavazása kapcsán. A katari vb botrányainak hullámain fokozta a támadást az angol szövetség egykori elnöke.

    „Egy évtizedes hagyománya van a vesztegetésnek és a korrupciónak, Sepp Blatter pedig Don Corleoneként irányítja a szövetséget. A szisztematikus korrupció adja a hátszelét azoknak a vizsgálatoknak is, amelyeket el sem végeznek, a végén mégis mindig felmentik a vádlottakat” – mondta el a The Guardiannak David Triesman.

    A horvátok tudják, hogyan kell megállítani Neymart és Brazíliát

    Déli szomszédjaink a torna házigazdájával és topfavoritjával csapnak össze a mai nyitómérkőzésen. A horvát kapitány, Niko Kovac hangsúlyozta: csapata tudja, mit kell tenniük ahhoz, hogy megállítsák Brazíliát és Neymart.

    Minden fogadóirodánál a brazilok a mérkőzés esélyesei, ám ez a horvátokat nem zavarja. Kovac úgy érzi, nem lesz könnyű dolguk a házigazda ellen, de képesnek tartja csapatát akár a meglepetésre is. „Tudjuk, hogyan kell megállítani Brazíliát és Nemyart. Brazília nem csak Neymarból áll. Tény, hogy nagyszerű csapatuk van, de Horvátország színeiben is csupa kiváló játékos lép pályára.”

    A két csapat legutóbb a 2006-os németországi vb-n találkozott, akkor a brazilok 1-0-ra nyertek. „Berlinben nem tudtok őket meglepni, de mi a legjobbunkat nyújtottuk”– mondta Kovac, majd visszatért a mai mérkőzésre. „Nem mondhatom azt, hogy megnyerjük a csoportot, vagy legyőzzük Brazíliát. Azt viszont megígérhetem, hogy játékosaim minden energiájukat beleteszik a mérkőzésbe. Ez egy nagy nap számunkra. Minden horvát büszke lehet.”

    Árulónak tartják Diego Costát

    Néhány brazil focirajongó nemtetszését fejezte ki, amiért a dél-amerikai ország szülött, Diego Costa spanyol színekben játszik. A vébé-címvédő zárt kapus edzést tartott Curitibában, de egy kisebb brazil csoport felmászott a szomszédos házak tetejére, és valahányszor az Atlético Madrid játékosánál volt a labda, visszhangzott, hogy áruló, áruló – írja a bild.de.

    Costa azért döntött Spanyolország mellett, mert a brazil kapitány, Luiz Felipe Scolari már régóta figyelmen kívül hagyta a válogatott keret összeállításakor. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy tavaly lemaradt a hazai rendezésű Konföderációs Kupáról. Ezzel szemben a spanyolok vezetőedzője, Vicente del Bosque rendszeresen számít a 25 éves középcsatárra.

    Sterling vs. Welbeck FIFA harc

    Az angol játékosoknak pihenésre is kikapcsolódásra is szükségük van a vasárnapi, olaszok elleni mérkőzés előtt. Úgy tűnik, a szigetországi labdarúgók legszívesebben Fifázássalütik el az időt. Danny Welbeck éles meccset vív a FIFA-király Raheem Sterlinggel, ám végül az MU játékos tör ki hihetetlen gólörömben. A kommentátor Sturridge.

    Sturridge később így kommentálta az eseményeket: „A játék beteg volt, Raheem kikapott, pedig úgy hallottam, hogy ő a legjobb játékos. Welbeck nyert 3-0-ra, szóval nagyon komoly, új kihívóval nézünk szembe. Béke és szeretet!”

    Sérülések a francia keretben

    Két Arsenal-játékos, Olivier Giroud és Laurent Koscielny nem vett részt a francia válogatott szerdai edzésén, négy nappal a Honduras elleni meccs előtt. A csapat szóvivője elmondta, nincs szó komoly sérülésről, de a csatár és a középhátvéd is az öltözőben maradt, és a fizioterapeuta kezelte őket. Mamadou Sakho sincs tökéletes állapotban. A Liverpool játékosa fájlalta a jobb térdét, ezért MR-vizsgálaton vett részt, de délután már könnyített edzésmunkát végezhetett. Mathieu Debuchy újra edzett. A Newcastle védőjének megrúgták a sípcsontját a Jamaica elleni, vasárnap barátságos meccsen, de már jól van.

    Brazil életképek – kezdődik!

    Hamarosan Brazíliában is felkel a nap.

    Szelfi Hulkkal. Vajon a brazil játékos ma is megállíthatatlan lesz?

    Hihetetlen graffiti Rióban. Megtalálod a Maracanát?

    A brazil fanok képeket szeretnének készíteni hőseikről Sau Pauloban.

    Manaus lakói felkészültek a nyitómeccsre. Az utcai dekoráció pazar látvány nyújt.

    Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
    Olvasói sztorik