Nemzetközi foci

Brazil siker, japán segítséggel

A házigazda Brazília – egy ajándék-tizenegyesnek köszönhetően – 3-1-re nyert Horvátország ellen a világbajnokság nyitómeccsén.
Világbajnokság, A-csoport, 1. forduló
Brazília–Horvátország 3-1 (1-1)
Sao Paulo, 60 ezer néző. Játékvezető: Nisimura (japán)
Brazília: Júlio César – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho (Hernanes, 63.), Luiz Gustavo – Hulk (Bernard, 69.), Oscar, Neymar (Ramires, 88.) – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Horvátország: Pletikosa – Srna, Corluka, Lovren, Vrsaljko – Modric, Rakitic – Perisic, Kovacic (Brozovic, 61.), Olic – Jelavic (Rebic, 78.). Szövetségi kapitány: Niko Kovac
Gólszerzők: Neymar (29., 70. – a másodikat tizenegyesből), Oscar (91.), illetve Marcelo (öngól 11.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Remek hangulatban kezdődött a vébé nyitómeccse, bár a hazai szurkolók sportszerűtlenül kifütyülték a horvátokat. A meccset remek iramban, változatos játékkal indították a csapatok. A hetedik percben Olic fejese volt az első veszélyes lehetőség, majd megszületett a világbajnokság első gólja, ami egy öngól volt: Olic beadását Jelavic nagyon rosszul találta el középen, de a labda továbbpattant, és Marcelo lábáról a kapuba került (0-1). A kapott gól után rákapcsoltak a hazaiak: Oscar beadása a kapu elszállt két brazil játékos, Fred és Neymar lába előtt is.

A 21. percben Hulk közeli lövését védte Pletikosa. Ezután Neymar éles szögből leadott lövése nem talált csapattársat középen, a kipattanót Oscar lőtte vissza, de remekül helyezett bombáját a horvát kapus nagy bravúrral kiütötte. Amikor a Barcelona sztárja elfutott az alapvonal mentén, a labda egy pillanatra elhagyta a játékteret, de a játékvezetői stáb tagjai nem vették észre… A 29. percben előbb Jelavic fejesét védte Julio Cesar, majd a túloldalon Neymar nem találta el tökéletesen a labdát, de éppen így lett jó, mert lassú, távoli kísérlete a kapufáról a hálóba pattant (1-1). A hajrá brazil fölénnyel, de komolyabb ziccer és gól nélkül telt.

A második félidő a vártnál visszafogottabban kezdődött. A 67. percben Dani Alves szabadrúgása suhant a léc fölé. Érezhető volt, hogy ha a hazaiak nem tudják eldönteni a meccset, a játékvezető rásegít, és így is történt: a hetvenedik percben Fred feldobta magát a tizenhatoson belül Lovren mellett. Neymar nekifutás közben toporgott, megtorpant, a lövésébe Pletikosa beleütött, de a labda a hálóban kötött ki (2-1) – természetesen a japán bíró megadta a gólt…

A 77. percben Oscar beadását David Luiz fejelte a fölé-mellé. Három perccel később egy brazil szöglet suhant el a kapu előtt. A 83. percben gólt szereztek a horvátok, de a játékvezető – ezúttal is tévesen – nem adta meg, a kapu akadályozása miatt. A 91. percben Oscar távoli, némileg gyengének tűnő lövésére Pletikosa fáziskéséssel vetődött, így a labda a hálóba került (3-1).

A meccs legjobbja toronymagasan Oscar volt, aki remek beadásai mellett gólt is szerzett.

– A meccs elején úgy tűnt, meglepetés születhet, mint korábban jó néhány nyitómérkőzésen, mert a horvátok kezdtek jobban. A brazilok negyed óra elteltével, a gól után átvették a játék irányítását. Neymar nagyon jó napot fogott ki, nagyon jól játszott, jól mozgatta csapatát – kezdte a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, Hrutka János, a Ferencváros egykori válogatott játékosa. – A második felvonás kiegyenlített játékot hozott, nem nagyon akadtak helyzetek. A találkozó fordulópontja egy olyan bírói ítélet volt, amelyről még sokáig fogunk hallani. Ritkán látható büntető volt, erre mondják, hogy a hazai pálya előnye. Ez nem kétes ítélet volt, nem az esetleg meg lehet adni kategória, hanem nevetséges. A horvátoknak ezután ki kellett nyílniuk, emiatt a levegőben lógott az újabb brazil találat. Egy meccs után nehéz következtetéseket levonni, de a hazaiaknak volt jó néhány hibájuk, ami kétségessé teszi, hogy képesek lesznek aranyérmet nyerni, hiszen a világ élvonalához nem tartozó horvátoknak számos lehetőségük volt ellenük.

Olvasói sztorik