Nemzetközi foci

Most nem érdekli a válogatott

Bajner Bálint szerint nem szerepelhet a nemzeti csapatban, ameddig Pintér Attila a szövetségi kapitány.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Beteljesedettnek érzi karrierjét a Borussia Dortmund második csapatában, ezért a továbblépésre készül a Bundesliga-sztárcsapatba eddig egyszer becserélt magyar támadó, Bajner Bálint. A 23 éves csatár maradna a BVB-nél, ha feljebb kerülhetne a rangsorban, de készen áll a váltásra is. A DigiSport televízió kedd reggeli műsorában beszélt az elmúlt két évről és a jövőbeli terveiről is.

– Huszonkilenc meccsen három gólt szerzett. Mennyire elégedett az idei szezonjával?
– Nem túl jó statisztika, de ha a számok mögé nézünk, akkor mondhatom, hogy a játékom összeállt az elmúlt két évben, és ezt kamatoztathatom – kezdte Bajner Bálint.

– Miben fejlődött a legtöbbet amióta Dortmundban játszik?
– Mentálisan és fizikálisan biztosan léptem előre, és tényleg mondhatom, hogy a játékom kiteljesedett, mint ahogy ezt visszajelzésként kaptam a vezetőktől is.

– Milyen biztatást és pozitív minősítést kapott az elmúlt időszakban a vezetőktől?
– Amennyiben maradni szeretnék Dortmundban, akkor biztosan helyem lesz a klubban egy jó pozícióban. Ha pedig úgy döntök, hogy megpróbálok egy másik utat, akkor ők biztosak abban, hogy véghez tudom vinni azt, amit elterveztem. Azt mondták, úgy érzik, hogy felkészültem és készen állok arra, hogy egy komolyabb karriert fussak be.

– Mennyire érzi magát érettnek a Dortmund felnőtt csapatához?
– Nem gondolom, hogy egyből egy ilyen kaliberű csapatban kell folyamatos játéklehetőséghez jutnom, de olyan szerepet például el tudnék képzelni magamnak a Dortmundban, mint Julian Schiberé. Ha ezt nem tudom megszerezni a mostani nyáron a vezetőkkel szemben, akkor úgy gondolom, hogy meg kell próbálnom egy kisebb csapatban.

– Schieber a cserecsatár a felnőtt csapatban. Úgy gondolja, hogy ez megfelelő lenne?
– Úgy mondanám, hogy azt pozíciót képzelném el magamnak következő lépésként. Erre vágyom, de ehhez az kellene, hogy rajta túladjon a klub, vagy esetleg kölcsönbe elkerüljön. Nekem arra van szükségem, hogy garantálva legyen a közeljövőben, hogy rendszeresen a felnőtt csapat tagja legyek. A második csapattal kapcsolatban is komoly bajnokságról beszélünk, néha húsz-harmincezer ember előtt szoktunk játszani. Ez sem rossz, de év végén huszonnégy éves leszek, tehát nekem már komolyabb szinten kell néznem.

– Mit mond Jürgen Klopp vezetőedző? Mikor beszéltek utoljára?
– Pont a berlini kupafinálé után beszéltünk. Úgy köszöntem el a vezetőktől, hogy tárt karokkal várnak vissza a felkészülésre, ha addig nem döntöttem el, vagy nem egyeztem meg egy másik klubbal. Ha pedig a maradás mellett döntök, akkor a jövőben is tartozhatok a klubhoz.

– Mennyire fájna a szíve a Dortmundért, ha váltani kellene?
– Megmondom őszintén, hogy nem fájna. Ha azt nézem, honnan indultam, és mi lett volna, ha nem jutok el ide, akkor úgy gondolom, a bravúrok bravúrját csináltam meg. Már az is nagy szó, hogy az olasz hatodosztályból idáig sikerült eljutnom. Biztos vagyok abban, ha nem is Németországban, de egy másik kiemelkedő országban, ha nem is az első-, de a másodosztályban egy feljutásért küzdő csapat is teljesen megfelelő lépés lenne számomra.

– Játszott már Angliában, Olaszországban és Németországban is. Melyik stílus fekszik önnek a legjobban?
– Ha arra alapozok, amit a Dortmund vezetői vagy Jürgen Klopp mondott, akkor teljes mértékben az angol stílus feküdne nekem. Ez persze a dortmundi edzőknek, személyi edzőknek köszönhető, hogy olyan stílust építettek fel mellém, amit mondjuk tudok használni Angliában. Azt mondták azonban, hogy ha Németországon belül váltok, akkor ott sem fogok elveszni.

– Vannak már érdeklődők?
– Jelen állás szerint angol csapatok vannak olyan közelségben, hogy tárgyalunk velük. Ha minden jól megy, akkor nemsokára ki is utazom egy tárgyalásra. Egyelőre várok, mert a fejemben még nem állt össze, hogy pontosan hogyan tovább. Meg szeretném várni, hogy a Dortmund milyen csatárokat igazol. Vannak olyan ajánlatok, amelyek elsősorban anyagi szempontból kedvezőek, gondolok itt ausztrál vagy japán csapatokra, de a menedzseremmel is megbeszéltem, hogy mindenképp a karrieremet szeretném építeni.

– A karriere fontosabb, mint a pénz?
– Persze, egyértelműen. Ötéves korom óta ezért küzdök, és senki nem tántoríthat el. Nem az én stílusom lenne, ha a pénz mellett döntenék.

– Japánban ilyen nagy pénzeket fizetnek ki?
– Igen, konkrétan most érkezni is fognak Budapestre az egyik klub vezetői. Nagyon szívesen meghallgatom őket, mert ez nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen országokból figyelnek.

– Ezek szerint jó ajánlólevél a Dortmund…

– Erre mindig azt szoktam mondani, hogy az ember egyszer mondhatja el, hogy a Borussia Dortmundban játszott. Ha innen eligazolok, akkor háromszor is meg kell gondolni, mit lépek. Megtiszteltetés, hogy miattam elutaznak ide, de ez annyira nem az én stílusom lenne.

– Mennyire taksálja most a piaci értékét?
– Ezt nem az én dolgom eldönteni. Azt hallottam, hogy az az egy Bundesliga-meccs dobott az áramon, és a téli időszakban elég jó összeget kínáltak értem, de ez nem volt elegendő januárban a Dortmundnak ahhoz, hogy esetleg kölcsönadjon.

– A napokban kinyilvánította őszinte és nem túl jó véleményét a magyar fociról és a válogatottról. Kapott azóta hideget-meleget?
– Aki ismer, az tudja, hogy ezt mire értettem, de azt is elfogadom, ha valaki nem lát a dolgok mögé. Minden magyar futballistának az az álma, hogy a válogatottban szerepeljen, de ami jelen állás szerint történik, az engem nem érdekel. Vállalom a véleményem, ha tetszik, ha nem.

– Mi a gond a válogatottal? Miért nem érdekli?
– Ezt inkább megtartanám magamnak. Bízom benne, hogy majd én is szerepelhetek a nemzeti együttesben esetleg egy másik érában.

– Akkor nem arról van szó, hogy elzárkózik a válogatottságtól, csak tudja, hogy a mostani vezetés nem számít önre?
– Igen. Bennem is megfogalmazódtak az évek során olyan dolgok, amelyekről inkább nem is szeretnék beszélni. Órákat lehetne ezekről dolgokról beszélni, majd ha úgy alakul a jövőben, akkor egyszer szívesen belemennék bővebben is ezekbe.

– A magyar NB I színvonaláról is érdemes őszintén beszélni…
– Ha jó a meccs, akkor nagyon szívesen megnézem. Ha éppen olyan meccset nézek, ami nem jó, akkor arról nyugodtan meg lehet mondani, hogy tényleg nem jó. Mindenkinek lehet véleménye, és nincsen azzal probléma, ha valaki ezt el is mondja.

Olvasói sztorik