Nemzetközi foci

Hősként ünneplik a sikkasztó elnököt

Király Gábor elmesélte, hogy a Bayern München és Uli Hoeness dicsősége nem csorbul azért, mert börtönbe kell vonulnia.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hetekkel a szezon vége előtt eldőlt, hogy megvédi német bajnoki címét a Bayern München, amely ezután elvesztett két meccset odahaza, majd kettős kudarccal búcsúzott a Bajnokok Ligájában a spanyol Real Madrid ellen – különösen a hazai 0-4 volt fájó a drukkereknek. A Német kupa fináléja még csak ezután következik, de a szurkolók egy része már most a tavaly szerződtetett edző, Josep Guardiola távozását követelik.

Kétségtelen, hogy a spanyol tréner irányításával más stílusban futballoznak a bajorok, mint korábban, Jupp Heynckes időszakában, de az is kétségtelen, hogy az egy évvel korábbi triplázást nagyon nehéz lett volna megismételni. A SportKlub televízió Dodzsem című műsorában a Bayern szereplését testközelből figyelő magyar játékost, Király Gábort, a másodosztályú 1860 München kapusát kérdezték az aktuális eseményekről.

– Münchenben mennyire lett Guardiola-ellenes a hangulat?
– Ez nagyon megosztja a közönséget és a közvéleményt, de én úgy érzem, hogy amikor tökéletesen ment a gépezet, a közvélemény akkor is kereste azokat a hibákat, amikbe esetleg bele lehet kötni, hogy ne legyen már olyan tökéletes ez a gépezet – kezdte Király Gábor. – Eljött az a mérkőzés az Augsburg ellen, amikor egy tartományi rangadót elveszített a Bayern egy kis csapat ellen, véget ért egy nagyon szép sorozat, de azt még jókedvűen vették. Onnantól kezdve a sajtó egy kicsit fogást talált a Bayernen, és ez a játékosokat is megzavarta valamilyen szinten, és a klubot is.

– A szurkolóknak fontos, hogy a klub megtartsa az arculatát, és a csapat ne akarjon mást játszani, mint ami jellemző rá?
– Szerintem a Bayern-szurkolókat a siker érdekli, most a kupadöntő van a szemük előtt, azt akarják megnyerni. Nem vagyok nagy meccsnéző, de néhány percre belenéztem a Real Madrdid elleni mérkőzésbe, és egy kicsit meglepődtem, amikor a hatvanadik perc körül már láttam üres sorokat lelátón. Ez egy kicsit azért bosszantó, mert mások rengeteg utat tettek meg ezért a meccsért, esetleg be sem jutottak a stadionba, vagy szerencsével jutottak be, hogy megnézzék a helyszínen ezt a mérkőzést, és széksorok voltak üresen, szóval érződött a frusztráció. Én azt mondom, hogy a Bayern mindig is az lesz, amit felépítettek az utóbbi években, ezt nehéz lesz egyik pillanatról a másikra lerombolni. A lemondott elnökük, Uli Hoeness börtönbe vonul. Számomra érthetetlen módon őt hősként ünneplik, pedig sikkasztott és bűnt követett el. Itt Münchenben mindenki elég érdekesnek találja ezt a dolgot, de emiatt a klub és Uli Hoeness dicsősége nem csorbul, tehát amit ő letett a fociban, amit szakmailag felépített, a Bayern München, az megmarad. Neki köszönhető a Bayern mostani szereplése.

– Guardiola képes lesz váltani, vagy igazol olyan játékosokat, akikkel az általa preferált stílust fogja játszatni?
– Úgy érzem, az egyesület akarata fog érvényesülni, és meg akarják tartani a Bayern-stílust, amit játszottak tavaly, és ebben az évben is. Biztos megengedik, hogy néhány játékost hozzon, de nagy változás biztosan nem lesz. A privát véleményem az, hogy ha Guardiola a következő évben nem tudja megszerezni a három kupát, akkor elképzelhető, hogy visszamegy a Barcelonához, amely egy kicsit leszállóágban van, és ott sem fognak tétlenül ülni a vezetők.

Olvasói sztorik