Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ancelotti nyerte a taktikai csatát

Xabi Alonso jelentette a kulcsot a Real kiütéses sikeréhez.
Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
Bayern München – Real Madrid 0-4 (0-3)
München, 65000 néző. Játékvezető: Pedro Proenca
Bayern: Neuer – Lahm, Dante, Boateng, Alaba – Kroos, Schweinsteiger – Robben, Müller (Pizarro, 72.), Ribéry (Götze, 72.) – Mandzukic (Javi Martinez, 46.). Vezetőedző: Pep Guardiola
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Ramos (Varane, 75.), Pepe, Coentrao – Modric, Alonso, Di Maria (Casemiro, 84.) – Bale, Benzema (Isco, 80.), Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Ramos (16., 20.) Ronaldo (34., 90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

ELEMZÉS

A Bayern München szokásos labdatartós, biztos középpályán alapuló taktikával szállt harcba a Real elleni második mérkőzésen. Két belső középpályással, akik hol szűrő, hol mélységi irányító szerepkörben tevékenyek, viszont nem klasszikus védekező középpályások. Előttük Müller, a két szélén a két villámléptű szélső, Robben és Ribery, elől pedig a csúcsék Mandzukic.

Real az eddigieknek megfelelőén támadó szellemben, kontrajátékra alapuló, gyors játékra rendezkedett be: a szokásos egy szűrős rendszernek mondható taktikával áll fel. A szűrő előtt két kreatívabb labdarúgó, aztán a két szélső: Bale és Ronaldo; elől pedig Benzema.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ

Az első percekben kapkodó volt a játék mindkét fél részéről, de az irammal nem volt gond. A Real támadóitól elég erősen tartott Guardiola a sebességbeli különbség miatt és ez az első 45 perc során be is igazolódott. A Bayern védelme nem tudta felvenni a lépést a vendégek lendületből érkező támadóival, akik sokkal gyorsabbnak bizonyultak.

A Real védekezése és egyben tartása teljes mértékben Xabi Alonsón állt. A négy védő előtt úgy helyezkedik el, hogy 8-10 méternél soha nem lép tovább, és így a csapat hossza folytonos és egyenletes marad. Tőle indulnak az oldalirányú és mélységi tolódások is, az előtte lévő két kreatívabb középpályás sincs 8-10 métertől távolabb soha, így a védelem és a támadók közti átmenet kicsi és az egész csapat együtt tud mozogni.

Ez meglepte a Bayernt, mert az első mérkőzésen a bajorok birtokolták a labdát és a Real sokkal nyíltabb, nagyobb védekező zónákat alkalmazott. Most a Bayern nem tudta birtokolni a labdát olyan mértékben, mint az első mérkőzésen, illetve ami még nagy hiba volt az első félidő során, hogy a hazai együttes nem találta a kulcsot a Real védelem zárjához. Robben és Ribery is sokat futott, de maga a komplett Bayern nem mozgott egyben, ahogy szokott, nagyok voltak a távolságok a három zóna területén. Mandzukic sem jelentett komolyabb aggodalmat a vendégeknek, mivel nem jutott labdához.

A Real az első félidőben lényegében eldöntötte a párharc sorsát. Ancelotti megnyerte a taktikai csatát Guardiolával szemben. Az olasz a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, fejben dől el a továbbjutás, ezzel azonban csak a figyelmet igyekezett elterelni a taktikai csata fontosságáról. A Real sokkal összeszedettebben és zártabban védekezett, mint az első mérkőzésen, jobban kihasználták a sebességbeli különbséget, illetve az egész pályás nyomásgyakorlást is okosabban hasznosították, ennek köszönhették a három góljukat.

A MÁSODIK FÉLIDŐ

Guardiola a második félidőre behozta Javi Martinezt Mandzukic helyére, ezáltal még labdabiztosabb lett a középpályás szekció a Bayernnél. A spanyol mester gondolata azonban nem vált be: a hatvanadik perc környékén a labdabirtoklás 63:37 volt a bajorok javára, viszont összesítésben 0-4 volt az állás és ilyenkor hiábavaló a labdabirtoklás.

A második félidőben néha játékrendszer váltás is történt 4-2-3-1 helyett 4-3-3-as támadó taktikában rohamoztak, amely által lehetőségük több lehetőségük is adódott, ám ezekkel rendre nem éltek. Amikor Götze bejött, színt vitt a játékba, viszont mindez kevésnek bizonyult, így a szépítő gól sem jött össze.

A hazai együttes a második félidőben sem tudott elég gyors letámadást alkalmazni, sem a védekező, sem a középső zónában. így a vártnál kevesebb labdaszerzés történt. Emiatt a Bayern játéka a labdabirtoklás ellenére darabossá vált, nem voltak meg a ritmusváltások és azok a mögékerülések a szélen, amelyek eddig jellemezték a csapatot.

A Real pedig kivárásra játszott, nekik már az eredmény megfelelő volt és a lényeg a madridi taktikában a zónák birtoklása volt. Ezen a mérkőzésen sem embert fogtak, hanem területet védtek és a mélységből érkező támadókat vették fel. Ezzel szemben a Bayern a védekező zónában emberfogást alkalmazott, a középső és a támadó zónában pedig terület védekezést és a mélységből érkezőket innen akarták felvenni. De ez amint az eredmény is tükrözi nem sikerült.

A Real Madrid cseréi mind biztonsági cserék voltak Varane és Casemeiro is illetve Isco is idevehető, mert csatár helyett egy kreatívabb labdabiztos középpályás érkezett.

Ezzel szemben a Bayern cseréi mind labdabiztos és támadó szellemű labdarúgók – Martínez, Pizzaro, Götze – akikkel mentek az eredmény után.

A statisztikák alapján szinte mindenben jobb volt a Bayern. Egy dologban nem, az pedig a góllövés, és ez a legfontosabb.

STATISZTIKÁK

Az első félidőben a Bayernnek hat kapura lövése volt, a Realnak is hat, viszont a Bayernnek nulla gólja, a Realnak pedig három. Ezek után nem volt váratlan, hogy Josep Guardiola levette Mario Mandzukicot.

A második játékrészben is volt szám szerint 13 kapura lövése a Bayernnek a Realnak pedig csak hét és a gólt újfent a Real szerezte.

Bár a statisztikák egyértelműen bajor fölényt mutatnak a hatékonyság mégis azt eredményezte, hogy a Real kiütéses, 5-0-s összesítéssel verte ki a német bajnok és Bajnokok Ligája-címvédőt.

SZÁM SZERINTI STATISZTIKÁK

  • Labdabirtoklás: 64 – 36%
  • Kapura lövés: 19 – 13
  • Kaput eltaláló lövés: 10 -7
  • Kaput el nem találó lövés: 9 – 6
  • Szabadrúgás: 10 – 13
  • Szöglet: 9 – 3
  • Les: 0 – 3
  • Bedobás: 28 – 15
  • Védés: 3 – 10
  • Szabálytalanság: 13 – 7
  • Sárga lap: 1 – 1
  • Érdekességek

    Bayern kilenc szögletből egy gólt sem szerzett a Real három szögletből egy gólt ért el.

    Neuer háromszor védte ki a Real próbálkozásait mégis kapott 4 gólt, Casillas tizszer védett és nem kapott gólt.

    A Bayern hazai pályán sosem kapott még ki 4 góllal.

    Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
    Olvasói sztorik