Nemzetközi foci

Sok csapatnál szoros lesz a hajrá

Vannak már bajnokok és majdnem biztos kiesők is a külföldön játszó magyarok között.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Minden héten jelentkezik honlapunk a külföldön szereplő játékosaink teljesítményét összegző rovatával. Ezúttal egy összefoglalóban tekintjük át, vajon mennyire vár nehéz hajrá a magyar légiósok csapataira, kik küzdenek a nemzetközi szereplésért, feljutásért, illetve a kiesés ellen.

Bajnok kapusok

Már hetekkel ezelőtt biztosította bajnoki címét a görög Olympiakosz, illetve az osztrák Red Bull Salzburg. Előbbi együttes kapusa, Megyeri Balázs viszonylag ritkán jutott szóhoz; inkább a kupában számítottak rá, ahol az elődöntőig menetelt a csapat, ám a PAOK ellen búcsúzott a további küzdelmektől.

Jóval többet jutott szóhoz bajnok kollégája, Gulácsi Péter, aki a bajnokságban és a nemzetközi porondon is kirobbanthatatlan volt idáig a kapuból. A Salzburg ráadásul a kupában is remekel: az elődöntő vár a csapatra, ahol minden bizonnyal szintén Gulácsi áll majd a gólvonalon.

A nemzetközi kupáért

Több légiósunk is a nemzetközi szereplésért száll harcba csapatával: Szalai Ádám mostanában ritkán jut szóhoz a német Bundesliga dobogójára hajtó Schalkéban. Együttese jó eséllyel nem is végez a harmadik helynél rosszabb pozícióban, vagyis ősszel a BL-főtáblán kezdheti a nemzetközi versengést. A lengyel bajnokságban Lovrencsics Gergő klubja, a Lech Poznan a második helyről kezdi meg a rájátszást, és harcolhat az Európa Liga-indulást érő második-harmadik helyért, de egy huszáros hajrával még a bajnoki cím is meglehet.

A Dzsudzsák Balázst foglalkoztató orosz Dinamo Moszkva kicsit megtorpant az utóbbi fordulókban. Ennek következtében edzőt is váltott a vezetőség, ám lehet, hogy már késő. Öt fordulóval a vége előtt hat pont a hátránya BL-indulást érő második helytől, de az Európa Liga szinte biztosan meglesz a csapatnak. Szintén a nemzetközi szereplés a cél a Heerenveen (Otigba Kenneth, Varga Szabolcs), Groningen (Adorján Krisztián) párosnál a holland bajnokságban, de csak az egyik csapat érhet oda az egyetlen szabad Európa Liga-helyre.

Az élmezőny maradt

Köteles László csapata, a belga KRC Genk elrontotta a hajrát, így szinte biztosan lemarad a nemzetközi szereplésről, csakúgy, mint Priskin Tamás klubja, az izraeli Maccabi Haifa.

Az alacsonyabb osztályokban is találunk élmezőnyhöz tartozó, magyarokat is foglalkoztató együtteseket: a Bundesliga 2-ben a Greuther Fürth (Stieber Zoltán, Korcsmár Zsolt) pillanatnyilag a második, még biztos feljutást érő helyen áll, egy ponttal megelőzve a harmadik Paderbornt. A feljutásról már biztosan lemarad Nagy Dániel csapata, a VfL Osnabrück a német harmadosztályban, de a negyedik helyét várhatóan már nem veszíti el.

Vannak kiesőjelöltek is

Egyes csapatoknál a kiesés jelenti a legnagyobb gondot: Sáfár Szabolcs együttese, a Wacker Innsbruck gyakorlatilag már búcsúzott az osztrák élvonaltól, és Sváb Dániel (Energie Cottbus, Bundesliga 2), valamint Németh Krisztián (Roda JC, Eredivisie) csapatainak sincs sok esélye a bennmaradásra. Bizakodóbb lehet az olasz másodosztályú Padova magyarja, Feczesin Róbert: a klub jelenleg kiesőhelyen áll, de egy jó hajrával még megőrizheti másodosztályú tagságát. Novothny Soma együttesének, a Paganesének az olasz harmadosztályban kellene nagyot hajráznia, hiszen pillanatnyilag az utolsó előtti helyen szerénykedik.

A Gera Zoltánt is soraiban tudó, angol élvonalbeli West Bromwich Albion három pontra áll a kiesőhelytől, és szintén ennyi választja el Babos Gábor és Bodor Boldizsár csapatát, a holland első osztályú NAC Bredát a biztos búcsútól. Pintér Ádám csapata, az orosz Tom Tomszk is nagy harcot folytat a kiesés ellen, nem sokkal lemaradva a szintén veszélyes zónában tanyázó, Koman Vladimirt kölcsönben szerepeltető FK Uraltól.

A bajnokság utolsó előtti helyén áll a svájci FC Sion, ám Vanczák Vilmoséknak nem kell nagyon aggódniuk, hiszen hét pont az előnyük a sereghajtó, kiesőhelyen álló Lausanne előtt. Jóval szorosabb a verseny a francia másodosztályban: Filkor Attila klubja, a Chateauroux két ponttal van a vonal felett.

A csendes középmezőny

Természetesen vannak olyan csapatok is, amelyeknek bérelt helyük van a középmezőnyben: a német első vonalban Huszti Szabolcs (Hannover), a másodosztályban Király Gábor (1860 München) és Hajnal Tamás (Ingolstadt), illetve a harmadik vonalban Bajner Bálint (Borussia Dortmund II) csapatának sincs nagyon miért aggódnia. Az angol másodosztályban Bogdán Ádám vállát nem nyomja nagy teher a Bolton Wanderers kapujában, és Tőzsér Dániel (Watford), valamint Varga József (Middlesbrough) klubja sem játszik győzelmi kényszer alatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik