Nemzetközi foci

Botrányos Basel-továbbjutás

Gulácsi Péter csapata, a Salzburg emberelőnyben 1-0-ra vezetett, mégis kiesett az Európa Ligából.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa Ligában a nyolcaddöntő visszavágóival folytatódtak a küzdelmek. A sorozat egyetlen versenyben lévő magyarja, Gulácsi Péter ezúttal is kezdőként kapott szerepet az osztrák Salzburg színeiben. A csapat a svájci FC Basellel mérkőzött a legjobb nyolc közé jutásért: az első mérkőzésen, idegenben 0-0-s döntetlen született, innen folytatódott a párharc.

A mérkőzést az osztrákok kezdték aktívabban, már az első percekben a kapuja elé szegezték a svájci ellenfelet. Gulácsi Péternek nem igazán akadt dolga, igaz, a negyedik percben egy kissé rövid hazaadásnál résen kellett lennie. A kilencedik percben a hazaiak emberelőnybe kerültek: Suchy hátulról csúszott rá ellenfelére, amiért a játékvezető azonnal leküldte a pályáról.

Az emberelőnyben játszó Salzburg élt is a fölénnyel: bár a huszadik percig csak komoly helyzetekig jutott, a 22. minutumban már semmi sem akadályozta meg Sorianót abban, hogy tíz méterről leadott lövésével megszerezze csapatának a vezetést (1-0).

A folytatásban is hazai helyzeteket lehetett feljegyezni, és ez egyre több feszültséget keltett a vendégszurkolókban. A svájciak nem is bírták sokáig: kisebb tárgyak repültek a pályára, amiért a játékvezető többször is megállította a játékot. A 30. percben aztán odáig fajult a helyzet, hogy a bíró az öltözőbe rendelte a csapatokat, akik így negyedóra szünet után folytathatták a játékot.

https://www.youtube.com/watch?v=kAsVh1DqD7w

A kényszerpihenő után Gulácsi volt munkában: egy beadást öklözött a mezőnybe. Mindkét oldalon felpörögtek a csapatok, de gól nem született a több mint egy óráig tartó első félidőben.

A második játékrész elején jött a hidegzuhany: Marco Streller bólintott az osztrák kapuba egy szöglet után (1-1). Az idegenben lőtt góllal ekkor már a Basel állt továbbjutásra. Sorra dolgozta ki a helyzeteket a hazai csapat, de újabb gólt a tíz emberrel küzdő vendégek szereztek: a 60. percben Gulácsi nézett el egy labdát, így Sauro könnyedén fejelt a kapuba (1-2).


Gulácsi Péter sajnos benne volt a második gólban

Próbált felállni a Salzburg, de a helyzetek csak helyzetek maradtak – hol az osztrákok hibáztak, hol Sommer kapus védett bravúrral. A hajrában hiába egykapuzott a hazai együttes, újabb gól már nem született – ráadásul a létszám is kiegyenlítődött Alan kiállítása után –, így az emberhátrányban fordító Basel jutott a legjobb nyolc közé.

A Salzburg kiesésével két nap alatt elfogytak a magyar érdekeltségű csapatok az európai kupaporondról: szerdán Megyeri Balázs klubja, az Olympiakosz, kedden pedig a Szalai Ádámot foglalkoztató Schalke 04 köszönt el a Bajnokok Ligájától.

Európa Liga, nyolcaddöntő, visszavágó

Red Bull Salzburg (osztrák) – FC Basel (svájci) 1-2 (1-0)

Gólszerzők: Soriano (22.), illetve Streller (51.), Sauro (60.)

Kiállítva: Alan (86.), illetve Suchy (9.)

Továbbjutott: a Basel, 2-1-es összesítéssel

Olvasói sztorik