Nemzetközi foci

Folytatni a jó sorozatot

Eddig csupán egyszer kapott ki szerdai ellenfelétől, Finnországtól a magyar válogatott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán 18 órától a magyar válogatott Finnországot fogadja felkészülési mérkőzésen. Pintér Attila szövetségi kapitány ezen a találkozón debütál a nemzeti csapat kispadján. A magyar keret az elmúlt időszakban többször is összetartáson vett részt, illetve külföldi edzőtáborban is járt. A felkészülés első időszakának erőpróbája vár tehát a mieinkre a finnek ellen.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a finn válogatott elleni felkészülési mérkőzésre hangolunk, és megnézzük, pontosan kik ellen is kell felvennie a kesztyűt Dzsudzsák Balázséknak.

Csupán egyetlen vereség

A magyar válogatott eddig 13 alkalommal lépett pályára a finnek ellen. A mérleg impozáns, hiszen mindössze egyszer tudtak legyőzni bennünket az északiak. A kilenc magyar győzelem mellett három döntetlen született. Az első hat összecsapáson (1922 és 1955 között) rendre magyar sikerrel zárultak a párharcok. Egy 1978 szeptemberében rendezett Európa-bajnoki selejtezőn – amely egyben a két csapat első tétmérkőzése is volt egymással –, Helsinkiben tört meg a sorozat, ekkor szerezte első, és máig utolsó győzelmét a finn csapat a mieink ellen.

A vereség után két győzelemmel feledtette a magyar válogatott a fiaskót (1979-ben és 1996-ban), az azóta lejátszott egymás elleni négy találkozón viszont csak egyszer sikerült nyerni, emellett két 0-0-s döntetlen született, valamint az 1997-es világbajnoki selejtezőn az a feledhetetlen 1-1, ami a jugoszlávok elleni 1-12-es pótkvalifikációs párharchoz vezetett…

A jelen

Az idei évben már játszott egy meccset a finn csapat: Ománnal mérte össze tudását barátságos mérkőzésen. A januári találkozón nem született gól, 0-0-val kezdte tehát az idei évet.

A tavalyi esztendőt felemás mérleggel zárta: összesen 13 mérkőzésen léptek pályára Mixu Paatelainen tanítványai, melyeken öt-öt győzelmet és vereséget, valamint három döntetlent mutathattak fel. Legnagyobb sikerük egyértelműen a márciusi, spanyolok elleni világbajnoki selejtezőn elért idegenbeli 1-1 volt.

2012-ben sem volt negatív a mérlegük, sőt jobban szerepeltek a tavalyinál: tétmeccsen csupán a franciáktól kaptak ki (0-1), emellett Ausztria és Lettország jelentett még nehézséget – utóbbi tizenegyesekkel bizonyult jobbnak. A három vereséget öt győzelem – például a törökök elleni, idegenbeli 3-2-es siker – és két döntetlen ellensúlyozta, így elmondható, hogy az elmúlt két esztendőt pozitív mérleggel zárta az együttes.

A keret

A finn keretben igazán nagy neveket nem találunk, de ez ne tévesszen meg senkit: a legjobb játékosok kivétel nélkül topbajnokságokban edződnek.

A védelemben Niklas Moisander számít a legnagyobb névnek: a bekk kirobbanthatatlan a holland Ajax kezdőjéből, ráadásul mióta november elején visszatért sérüléséből, vereséget sem szenvedett csapata.

A keret legértékesebb játékosa, Roman Eremenko az orosz élvonalban szereplő Rubin Kazany csapatában bizonyít hétről-hétre. A Transfermarkt portál közel 14 millió euróra saccolja a jelenlegi értékét. Klubcsapata 19 idei bajnokijából 17 alkalommal jutott szóhoz, az Európa Ligában pedig 11 meccsen lépett pályára, és öt gólt szerzett középpályás létére.

A támadósorból Teemu Pukki nevét lehet kiemelni. A Celtic augusztusban igazolt csatára – éppen a Szalai Ádámot foglalkoztató Schalkét hagyta ott nyár végén – egyelőre nem számít alapembernek a skót csapatnál, de így is húsz bajnokin szerepelt, és öt találatig jutott. A Bajnokok Ligájában kétszer volt kezdő, háromszor pedig a padról küldték be.

A mostani keret legeredményesebb játékosának Lovrencsics Gergő csapattársa, Kasper Hämäläinen számít. A lengyel Lech Poznan középpályása hét gólt szerzett a nemzeti csapatban 2008-as debütálása óta. A legnagyobb válogatott rutinnal Roman Eremenko rendelkezik, aki eddig 57 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben. Két újonc is helyet kapott a keretben: Tero Mäntylä, a bolgár Ludogorec légiósa, illetve a norvég Alesunds játékosa, Sakari Mattila a mieink ellen debütálhat a felnőtt válogatottban.

A finn válogatott kerete

Kapusok: Lukas Hradecky (Bröndby, dán), Niki Mäenpää, (VVV Venlo, holland), Henri Sillanpää (VPS)

Védők: Markus Halsti (Malmö, svéd), Kari Arkivuo (Häcken, svéd), Tero Mäntylä (Ludogorec, bolgár), Sebastian Sorsa (HJK), Niklas Moisander (Ajax, holland), Juhani Ojala (Terek Grozny, orosz), Joona Toivio (Molde FK, norvég)

Középpályások: Roman Eremenko (Rubin Kazany, orosz), Kasper Hämäläinen (Lech Poznań, lengyel), Perparim Hetemaj (Chievo, olasz), Toni Kolehmainen (Honefoss, norvég), Sakari Mattila (Alesunds, norvég), Alexander Ring (1. FC Kaiserslautern, német), Tim Sparv (Greuther Fürth, német), Mehmet Hetemaj (FC Honka), Jere Uronen (Helsingborgs, svéd)

Támadók: Berat Sadik (FC Thun, svájci), Teemu Pukki (Celtic Glasgow, skót), Riku Riski (Rosenborg, norvég), Joel Pohjanpalo (VfR Aalen, német)

Olvasói sztorik