Nemzetközi foci

Mérlegen az ellenfelek

A görögöket csak a csehek, a bosnyákok és németek tudták megverni az elmúlt négy évben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Múlt vasárnap kisorsolták a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjait. A magyar válogatott a második kalapból várta az ellenfeleket, melyek sorrendben Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és a Feröer-szigetek lettek. Az ősszel kezdődő sorozatban több ismerős is összecsap egymással: a mieink a világbajnoki selejtezőben is együtt versengtek a románokkal, míg a görögök az őszi pótselejtező során találkoztak keleti szomszédunkkal.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában az Eb-selejtezős ellenfeleink elmúlt két kvalifikációs versenyen mutatott teljesítményét összegezzük.

Görögország

A görögök ott lesznek a nyári világbajnokságon, ugyanis a csoportgyőztes bosnyákokkal holtversenyben – nyolc győzelem, egy-egy döntetlen és vereség – végül csoport másodikként zártak. A mostani sorsolás pikantériája, hogy a csapat éppen azt a Romániát verte a pótselejtezőben összesítésben 4-2-re, amellyel ősztől újra találkozik.

Görögország a 2012-es Európa-bajnokságra is kijutott: akkor a horvátokat megelőzve lett csoportelső az Izraellel, Lettországgal, Grúziával és Máltával kiegészülő csoportban. Veretlenül nyerte azt a hatost úgy, hogy egy grúzok elleni hazai 1-1-s megingás is belefért a végelszámolásnál. Az Európa-bajnokságon aztán a csehek mögött, az oroszokat és a lengyeleket megelőzve jutott a legjobb nyolc közé, ahol végül Németország állította meg egy 4-2-s vereséggel.

Románia

Friss emlék még számunkra a románok legutóbbi szereplése: a vb-selejtezők során egy csoportba kerültünk keleti szomszédunkkal, de csupán egyetlen pontot szereztünk ellenük. A románok ennek is köszönhetően a csoport második helyén végeztek, ám ahogy azt már említettük, végül nem sikerült a vb-szereplés kiharcolása. A selejtezők során egyébként kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak: a hollandoktól oda-vissza szenvedtek vereséget, a törökök ellen idegenben nyertek, majd hazai pályán kikaptak, emellett pedig csupán a budapesti 2-2 alkalmával nem hagyták el győztesen a pályát.

A legutóbbi Eb-selejtezők nem sikerültek ilyen jól a románoknak. Csupán három meccsüket nyerték meg a D-csoportban. Legyőzték Bosznia-Hercegovinát, illetve Luxemburgot oda-vissza, Fehéroroszország és Albánia ellen viszont csak két-két, a franciák ellen pedig egyetlen pontot gyűjtöttek.

Finnország

Szinte lehetetlen küldetésnek számított a továbbjutás kiharcolása a finneknek. Grúzia és Fehéroroszország mellett ugyanis a spanyol, francia páros keserítette a kiscsapatok dolgát. A két favorit magabiztosan nyerte az ötcsapatos vb-selejtező csoportot, őket követték a skandinávok. A spanyolok elleni, idegenbeli bravúros döntetlen mindenképpen emlékezetes marad Pukkiék számára, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy Grúziával például odahaza nem bírtak (1-1).

Az Eb-selejtezőkön egy csoportba kerültünk a finnekkel, és sikerült is őket magunk mögé utasítani (a magyar válogatott harmadik, a finn negyedik lett a holland, svéd duó mögött). A csoportelsők ellen nem szerzett pontot, ráadásul Moldovában is vesztesként hagyta el a pályát. San Marino ellen viszont kifejezetten jó napot fogtak ki Forssellék, ugyanis az 1-0-s félidő után végül 8-0-ra nyertek.

Észak-Írország

Igencsak gyengére sikeredett az északírek tavalyi szereplése: csupán egyetlen győzelmet arattak az F-csoportban, mellette pedig négy döntetlen és öt vereség volt a mérleg. Az egyetlen sikert a csoportgyőztes oroszok ellen könyvelhették el, míg az egyik döntetlen a második portugálok ellen jött össze idegenben. A maradék három pontját az Izrael elleni idegenbeli, valamint az Azerbajdzsán és Luxemburg elleni hazai döntetlenek alkalmával gyűjtötte össze – előbbi ellen ráadásul csak a 96. percben tudott egalizálni.

Észak-Írország az utolsó előtti helyen végzett a 2012-es eb-selejtezők során a C-csoportban. Két győzelmet mutathatott fel, egyet a mostani ellenfél, Feröer ellen, egyet pedig Szlovéniában. További három döntetlenre futotta még az együttesnek, melyek közül az egyiket a csoportgyőztes olaszok ellen érte el. Csúnya vereségből sem volt viszont hiány a tíz mérkőzés során: Észtországban 4-1-re kapott ki.

Feröer-szigetek

Egyetlen ponttal zárta a vb-selejtezőket a Dániához tartozó miniállam. Kazahsztántól csent el pontot hazai pályán, de Írország, Ausztria, Svédország és Németország egyaránt nagy falatnak bizonyult. Azt azonban már nem lehet kijelenteni, hogy nagy pofozógépnek számítana az európai mezőnyben: a németek két 3-0-s sikerrel vették csak az akadályt ellenük, a svédek mérlege 2-1 és 2-0 volt, és csak Ausztria tudott komolyabb erőfölényt kialakítani a 6-0-s hazai sikerével.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokság selejtezőin egy győzelmet is elkönyvelhetett az egy döntetlenje mellett: mostani csoportellenfelükkel, az észak-írekkel 1-1-re végeztek odahaza, míg Észtország pont nélkül volt kénytelen távozni (2-0) Toftirból. Az olaszok is csak 1-0-ra nyertek a szigeteken, és az észtek elleni idegenbeli találkozón is csak 2-1-re kapott ki úgy, hogy a 91. perc elején még 1-0-ra vezetett.

Olvasói sztorik