Nemzetközi foci

Szalai Ádám nagy esélye

A Schalke magyar válogatott támadója pénteken lehetőséget kaphat a bajnokságban a Mainz ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyot fordult a világ a német Schalke 04 csapatánál. A Bundesliga őszi idényében folyamatosan bukdácsoltak, és nem tudtak kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. A rossz eredmények kis híján a fiatal edző, Jens Keller állásába kerültek, de ahányszor a tréner kirúgását emlegették, mindig jött egy siker, ami meg mentette a menesztéstől.

Ilyen siker volt a Bajnokok Ligája E-csoportjából való továbbjutás is. Tíz ponttal, a második helyen kvalifikálták magukat a legjobb 16 közé, ahol a Real Madriddal mérkőznek meg.

A sorsolás napján mindenki legyintett a Schalkéra, talán még Cristiano Ronaldo is így tett Madridban, de azóta történt egy nagy változás: újra bevethető az augusztusban térdsérülést szenvedő holland válogatott támadó, Klass-Jan Huntelaar.

A Bundesliga 2011–2012-es gólkirályának januári visszatérése óta még nem vesztett mérkőzést a Schalke, és Jens Keller vezetőedzőnek is több a variációs lehetősége. Hogy ennek ki lehet a legnagyobb vesztese? Nem más, mint a magyar válogatott támadó, Szalai Ádám.

Amikor nyáron Szalai a Schalke csapatához szerződött, sokan a fejüket csóválták, amiért egy olyan gárdához igazolt, ahol a világ egyik legjobb befejező csatárával kell megküzdenie a csapatba kerülésért. A sors mégis megadta neki a lehetőséget, mert Huntelaar augusztusban térdsérülést szenvedett, így ki kellett hagynia a Bundesliga teljes őszi szezonját. Augusztusban Szalai gólt szerzett a bajnokság nyitófordulójában a Hamburg ellen, majd betalált a Hannover ellen is, végül a BL-selejtező visszavágóján biztosította a győzelmet a PAOK elleni 3-2-es mérkőzésen. A csoportkörbe jutás kiharcolása után kijelenthető, hogy Szalai visszahozta a vételárát a gelsenkircheni klubnak.

A jó kezdés után minden jel arra utalt, hogy Szalai mégis csak jó döntést hozott, de a berobbanás után következett egy formahanyatlás, illetve egy konfliktus a magyar válogatott edzőtáborában Egervári Sándorral. Hogy ez a nézeteltérés mikor kezdődött, senki nem tudja pontosan, de Szalai Ádám lázas betegség miatt kihagyta a hollandok elleni 8-1-es mérkőzést, majd ezt követte emlékezetes beszéde Telkiben.

Az őszi szezon végére Szalai Ádám már Huntelaar hiányában sem számított alapembernek a Schalke együttesében, sokszor Kevin-Prince Boateng játszott csatárt, aki eredetileg támadó középpályás.

A Bundesliga tavaszi idényében Szalai eddig négy mérkőzésen összesen 28 percnyi játéklehetőséget kapott, ami nem éppen arra utal, hogy a következő hetekben alapember lesz. Viszont szerdán a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Schalke hazai pályán fogadja a Cristiano Ronaldóval felálló Real Madrid gárdáját. Ha a németek komoly ellenállást szeretnének kifejteni, akkor nagy valószínűséggel a Bundesliga 22. fordulójának nyitómérkőzésen Jens Keller pihentetni fogja legjobb játékosait a Mainz ellen. Ha így lesz, akkor Szalai Ádám újra a kezdőben kaphat helyet.

Fontos tényező, hogy Szalai volt csapata, a Mainz lesz az ellenfél. Ilyen esetekben a futballistákban nagyobb a motiváció, és ezt az edzők is szeretik kamatoztatni. Ha Szalai Ádámnak sikerülne bizonyítania péntek este, akkor megnőne az esélye, hogy egykori munkaadója, a Real Madrid ellen a Bajnok Ligájában is bizonyíthasson.

Olvasói sztorik