Nemzetközi foci

A legjobbak legjobbjai

Radó Andrást csak a horvát csodagyerek és a Barcelona által is kinézett védő előzi meg.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Szombathelyi Haladás vezeti azt az európai klubrangsort, amelyben azt vizsgálták, hogy az élvonalbeli csapatok milyen mértékben foglalkoztatnak saját nevelésű játékosokat. A vasi együttes 85.7 százalékos mutatója toronymagasan veri a kontinens mezőnyét, az első öt csapat közé ráadásul még egy hazai klub, az MTK is befért a maga 65.2 százalékos mutatójával.

Az első tíz csapat között a magyarokon túl a skót Hearts, a horvát NK Osijek, a szlovák Trencín és Ruzomberok, a spanyol FC Barcelona és Athletic Bilbao, a svéd Brommapojkarna, valamint a szerb FK Rad szerepel. A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak néztünk utána, hogy az említett csapatoknál milyen becsült vételárral rendelkeznek a legdrágább saját nevelésű U21-játékosok.

1. Aymeric Laporte (Athletic Bilbao)

4 000 000 euró

A transfermakt.de adatai szerint az Athletic Bilbao 19 éves védője, Aymeric Laporte négymillió eurós vételárral büszkélkedhet. Az idén már 19 bajnokin pályára lépő francia játékos a Getafe ellen szerezte élete első spanyol élvonalbeli gólját. A találat győzelmet ért csapatának, ezzel nyert 1-0-ra Bilbao. További egy gól fűződik a nevéhez, az Almeria elleni 6-1 alkalmával. A legfrissebb sajtóhírek szerint Laporte a Barcelona figyelmét is felkeltette, azonban ugyanezen források úgy tudják, a Bilbao 36 millió euró körüli összegért válna csak meg tehetségétől.

2. Karlo Lulic (NK Osijek)

1 000 000 euró

Májusban ünnepli 18. születésnapját a horvát NK Osijek középpályása, Karlo Lulic. A fiatal tehetség az előző szezonban mutatkozott be az élvonalban, idén pedig már 15 mérkőzésnél tart a kiesés ellen menekülő együttesnél. Ősszel négy gólt vállalt magára csapata 14 találatából. Novemberben a többi közt a Liverpool érdeklődéséről is hallani lehetett, az angol sajtó által csak croatian wonderkid, azaz horvát csodagyerek néven emlegetett játékos azonban egyelőre maradt hazájában.

3. Radó András (Szombathelyi Haladás)

600 000 euró

A dobogó alsó fokán a szombathelyi alakulat legértékesebb játékosa, Radó András foglal helyet. A húszéves támadó 2011 novemberében mutatkozott be az élvonalban. Tavasszal már alapemberként számítottak a játékára, és azóta is folyamatos fejlődést mutat a Haladás legjobbja: a következő idényben 27 bajnokin szerepelt, és hét góllal segítette csapatát. Az idei szezonban már az ősz folyamán felülmúlta tavalyi teljesítményét, és 17 találkozót követően tíz góllal vezeti a klub házi góllövőlistáját. Radó esetében is több érdeklődő neve felvetődött már, azonban a fiatal játékos kijelentette, 2014 nyaráig mindenképpen Szombathelyen akar maradni.

4. Andrija Lukovic (FK Rad Belgrád)

500 000 euró

Andrija Lukovic számít a legdrágább U21-játékosnak a CIES listáján kilencedik helyen szereplő FK Rad Belgrád csapatában. Az 1994 októberében született középpályás az idei szezonban gyengébben muzsikált, mint az előző idény második felében: míg tavaly 12 mérkőzésen három góllal mutatkozott be a felnőttek mezőnyében, addig idén az ősz során nem tudott betalálni az ellenfelek kapujába a szerb bajnokságban. Lukovicsra nyáron állítólag a Manchester United, a Chelsea és a Borussia Dortmund is felfigyelt, viszont azóta elcsendesültek ezek a hírek.

5. Robert Mazan (AS Trencin)

400 000 euró

A szlovák élvonalbeli Trencsén játékosa, Robert Mazan az idei szezonban már az Európa Ligában is kipróbálhatta magát. A szlovák U21-válogatott hátvédje alapembernek számít klubcsapatában, ami a védők esetében igazán ritkaságnak számít ilyen fiatalon. A 19 éves játékos a 2013–2014-es idény első felében 21 tétmérkőzésen volt kezdő, csupán csapata utolsó őszi bajnokiját hagyta ki.

6. Adam Zrelak (MFK Ruzomberok)

375 000 euró

A szlovákiai Rózsahegy támadója, Adam Zrelak a hatodik a sorban. Három góllal és hat gólpasszal vette ki a részét csapata őszi meneteléséből, amellyel a harmadik helyről várhatják a tavaszi folytatást. Zrelak nevét is a 2013-as év elején ismerhette meg a szlovák közönség: egy évvel ezelőtt, március elején debütált az élvonalban. Többségében már az előző idényben is kezdőként jutott szóhoz, akkor 11 találkozón egy gólig jutott.

7. Vass Patrik (MTK)

300 000 euró

A tízes lista másik magyar együtteséből, az MTK-ból Vass Patrik számít a legértékesebb játékosnak az 1993. január elseje után született labdarúgók közül. A 21 éves középpályás az NB II-ben kezdte profi karrierjét a fővárosi kék-fehéreknél, 2011 őszén. Alapemberévé vált az élvonalba visszajutó MTK-nak, és azóta is rendre számít a játékára Garami József vezetőedző.

8. Jamie Walker (Heart of Midlothian)

275 000 euró

A skót másodosztályban, még a Raith Rovers együttesénél kölcsönben szerepelve mutatkozott be a profik között a Hearts balszélsője, Jamie Walker. A 2012–2013-as szezont viszont már az anyaegyesületnél kezdte, ahol a szezon harmadától kezdve egyre többször számítottak a játékára. A húszéves játékos az idei szezonban már kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból, azonban január közepén lábtörést szenvedett, így márciusig biztosan nem számolhat vele a szakmai stáb.

9. Davor Blazevic (IFK Brommapojkarna)

50 000 euró

A Brommapojkarna együttesét a horvát-svéd állampolgársággal rendelkező kapus, Davor Blazevic képviseli a listán. A svéd alakulat egyelőre nem számol kezdőként a húszéves hálóőrrel, de mindenképpen figyelemreméltó, hogy például 2012-ben – mindössze 18 évesen – már bátran odaállították a gólvonalra az első számú kapus kiesése után.

Alex Grimaldo (Barcelona)

1 500 000 euró

Bár a fent említett listán a katalán sztárcsapat, a Barcelona is szerepel, nem vettük be a legdrágább saját nevelésű U21-játékosát a listánkba. Ennek oka, hogy Grimaldo egyelőre a B-csapatban kap bizonyítási lehetőséget, az A-keretben viszont egyetlen 1993 után született saját nevelésű labdarúgója sincs a Barcának. A balhátvéd egyébként nemrég tért vissza márciusi sérüléséből, így még egy kis időnek minden bizonnyal el kell telnie, hogy bemutatkozhasson Messiék mellett. A lehetőséget a klub megadja: január 14-én hosszabbította meg szerződését, így 2016-ig biztosan a katalánok játékosa marad.

Olvasói sztorik