NB I

Európa legjobbja a Haladás

A saját nevelésű labdarúgók foglalkoztatása terén a szombathelyi klub fölényesen vezet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A labdarúgásban zajló folyamatok tanulmányozásával foglalkozó CIES egy különleges projekt keretében 2005-től figyelemmel kíséri a professzionális labdarúgók demográfiai mutatóit. A kutatás Európa 31 legfrekventáltabb bajnokságát három csoportba sorolva vizsgálja – írja a HLSZ honlapja.

Első szint (5): Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország és Franciaország.

Második szint (11): Portugália, Hollandia, Ukrajna, Oroszország, Belgium, Görögország, Dánia, Törökország, Ausztria, Svájc és Románia.

Harmadik szint (15): Ciprus, Csehország, Izrael, Svédország, Lengyelország, Norvégia, Horvátország, Fehéroroszország, Szerbia, Szlovákia, Bulgária, Magyarország, Skócia, Finnország és Szlovénia.

A saját nevelésű labdarúgók foglalkoztatása terén a Haladás fölényesen vezet Európa összes többi klubja előtt. Az Illés Akadémiára épülő szombathelyi labdarúgás 85,7 százalékos arányban szerepeltet játékosokat az NB I-es felnőtt csapatában. Az első szint topcsapata, a spanyol Barcelona (64,0%) és a második szint legjobbja, a dán Midtjylland (53,6%) meg sem közelíti a magyar klubot.

A saját nevelésű labdarúgók foglalkoztatási TOP20-as listáján első helyen áll a Haladás, míg az ötödik pozícióban az MTK (65,2%) szerepel. Kijelenthetjük, hogy a két magyar klub szembe megy a trenddel, hiszen Európában a szabad munkaerő-áramlás miatt éppen ellentétes folyamatok játszódnak le.

A részletes, és több szálon futó elemzés megállapítja, hogy a legtöbb légióst adó Brazília befolyása némileg csökkent. A második legtöbb légióst Franciaország adja a kontinensnek, a legtöbbet azonban Spanyolország légiósainak száma emelkedett.

Magyarországon más szelek fújnak. Nálunk stabilan a szerb légió dominál, és vezetőszerepük gyakorlatilag évek óta megkérdőjelezhetetlen. A mostani bajnoki szezonban szerephez jutó 133 külföldi közül a szerbek száma 26 fő, őket a brazilok, a szlovákok és a spanyolok követik 8-8, Horvátország 7, Kamerun pedig 5 fővel.

Olvasói sztorik