Nemzetközi foci

Pelé könnyekig hatódott Zürichben

Ötven év "késéssel" a brazil legenda is megkapta a maga Aranylabdáját.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elképesztő pályafutása elismeréséül a brazil Pelé kapta meg a FIFA által idén először átadott tiszteletbeli Aranylabdát. A háromszoros világbajnok (1958, 1962, 1970) a maga ideiben nem vehette át a trófeát, mivel az először csak európai születésű, majd Európában játszó labdarúgók elismerésére szolgált.

A pályafutása során 1281 gólig jutó, számtalan trófeát elnyert kiválóság az életműdíjat átvéve elsírta magát Zürichben. Miközben Pelé igyekezett urrálenni érzelmein, szünni nem akart a vastaps.

“Megígértem a családomnak, hogy nem fogok sírni, de az érzelmek… Hálát adok Istennek, hogy jó egészséget adott, hogy sokáig játszhattam” – kezdte a könnyeivel küzdő brazil
“Természetesen nem egyedül játszottam. Minden sikeremért köszönettel tartozom a barátaimnak. Amikor a barátaimra gondolok a csapattársaimra is értem, és mindenkire, aki segített. Attól kezdve, aki a cipőket pucolta, a gyúrókon át, mindenkiig. A sikert mindannyiukkal meg kell osztani, elvégre a munkát is közösen végeztük el.”
“Köszönöm ezt a díjat. Sok szép trófeát nyertünk életem során, dem indig irigykedtem a srácokra, akik megkapták. Én eddig a percig sosem vehettem át. Nem jöhettem Európába. De most, ezzel teljes a pályafutásom, teljes a gyűjtemény. Még egyszer köszönöm Istennek” – mondta meghatottan Pelé.
A 73 esztendős egykori kiválóságot a 20. század legjobb labdarúgójának választották korábban. Életműve hétfő este teljessé vált.

Olvasói sztorik