Nemzetközi foci

Cristiano Ronaldóé a 2013-as Aranylabda!

Pelé életműdíjat kapott, a Puskás-díj Ibrahimovichoz került, a nők legjobbja Nadine Angerer lett. Minden a zürichi gáláról egy helyen!

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A VÉGEREDMÉNY

184 szövetségi-kapitány, 184 csapatkapitány és 173 újságíró szavazott idén a legjobb férfi játékosnak járó Aranylabda-voksoláson. Ronaldo 1365 ponttal zárt az élen, a második 1205-tel Lionel Messi lett, míg Franck Ribéry 1127 pontot gyűjtött.

PERCRŐL-PERCRE A GÁLÁRÓL:

Meg is lettünk volna lepve, ha valamelyik sportportál nem lövi le nekünk idén (is) a végeredményt már napközben. Ezúttal a német Sport Bild volt a nyertes – “FIFA-körökből” származó értesüléseik szerint a portugál Cristiano Ronaldo fogja megkapni az Aranylabdát. Az 59 meccsen 69 találatot jegyző portugál mögött a második helyen a Bayernnel öt trófeát gyűjtő francia Franck Ribéry, a harmadikon pedig az előző négy év győztese, az argentin Lionel Messi végzett. Mi azért megvárnánk a gálát – hogy igaza lesz-e a német portálnak, 18:30 órától Zürichben kiderül.

A portugál sztár mindenesetre nagyon készül, a Marca információi szerint édesanyja, fivére és lánytestvérei is a helyszínen tekintik meg a gálát. Ez komoly pálfordulás a Real Madrid sztárjától, mivel két hónappal ezelőtt még kijelentette, hogy ő bizony el sem utazik Svájcba a díjátadóra, aztán végül valamilyen sugallatra meggondolta magát…

17:30: A hírek szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Csányi Sándor az MLSZ elnöke is a helyszínen tekinti meg a gálát – előbbi már csak hivatali kötelességből is, mint a Puskás-díj átadója. Már csak a konferanszé kisasszonyt látva is irigyeljük őket… Fernanda Limának vajon ezúttal is “gondok” lesznek a dekoltázsával?

17:44: Rio Ferdinand, a Man.United veterán védője merész fogadalmat tett a twitteren. “Ha ma nem Cristiano nyeri az Aranylabdát, kiszaladok az utcára meztelen seggel. Nem egy nagy látvány, komolyan mondom! Gyerünk CR!”

17:48:
A hölgyekről is essen szó. A német válogatott kapusa, Nadine Angerer 2013-ban Eb-t nyert, a brazil Marta 2006 és 2010 között sorozatban ötször lett az év legjobb női játékosa, míg az amerikai Abby Wambach két éve harmadik, tavaly első lett. Idén vajon melyikük örülhet?

17:51: A játékosokhoz hasonlóan az edzőknél is három jelöltből választják ki 2013 legjobbját: a Bayern Münchennel triplázó, majd visszavonuló Jupp Heynckes, a Manchester Unitedból majd’ három évtized után bajnoki címmel visszavonuló Sir Alex Ferguson és a Borussia Dortmunddal bajnoki- és BL-ezüstig jutó Jürgen Klopp az esélyesek. Természetesen Heynckes tűnik toronymagas favoritnak.

17:53: “Megtiszteltetés Ribéryvel és Messivel versengeni. Ez a vetélkedés engem is jobbá tett. Igazi versenyző típus vagyok, az ember mindig szereti megméretni magát. Mindhárman nyerni akarunk, és mindhármunknak meg is van erre az esélye” – nyilatkozta Cristiano Ronaldo.

17:55: “Ribéry egészen más karakter, mint a másik két játékos. Ő inkább előkészíti a gólokat, mint belövi őket. Remek csapatjátékos, szurkolok, hogy ma ő vihesse haza az Aranylabdát” – nyilatkozta honfitársa kapcsán Thierry Henry, az Arsenal és a francia válogatott 36 éves legendája.

17:57: “Igazán boldog lennék, ha ismét hazavihetném az Aranylabdát, de ma annak is örülök, hogy itt lehetek a legjobb három között. Egyszerűen lenyűgöző, amit Ronaldo idén a klubjában és a válogatottban produkált. Ribéry teljesítményéről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni” – mondta a négyszeres győztes Leo Messi.

17:58: Az edzőkről és az Aranylabda várományosairól már esett szó. Most emlékeztetőül: ők hárman nyerhetik még meg az idei Puskás-díjat!

18:01: Frank Ribéry a minap elárulta, számára Lionel Messi a világ legjobb futballistája, ennek ellenére úgy érzi, 30 évesen élete szezonjával a háta mögött eljött a pillanat, ha valamikor, akkor ma este elkaphatja az argentint és Cristiano Ronaldót is.

18:13: A franciák kiszámolták, az Aranylabda könnyed 13 300 euró (4 millió forint) értéket képvisel. Ki venne egyet?

18:30: Apu kezdődik! Uraim, rossz hírünk van, Fernanda Lima kisasszony öltözékét tényleg szolidra szabták ma estére… A brazil topmodell műsorvezetőtársa Ruud Gullit. Utóbbinak eltűnt a haja…

18:38: A FIFPro Év Csapatának tagjaival kezdünk. Kapus poszton nincs meglepetés: Manuel Neuer áll az álomcsapat “képzeletbeli” hálója elé. A védelemben Lahm, Ramos, Silva és Dani Alves.

18:41: Xavi, Iniesta és Ribéry alkotja a középpályát. Iniesta nem tudott elutazni Zürichbe, így az ő díját is Xavi veszi át. Ribéry mosolyogva veszi át a trófeát, de egy óra múlva biztosan vidámabb lenne, ha ismét színpadra léphet.

18:43: Egy gyors átigazolási pletyka: Ribéryt nem érdekli a PSG, nem tartja valószínűnek, hogy karrierje során megforduljon Párizsban – hangzott el szurkolói kérdésre a válasz. Az azonban könnyen lehet, hogy mint a Bayern játékosa, hamarosan vendégszerepel majd a francia fővárosban.

18:44: Ronaldo, Ibrahimovic és Messi – így fest a csatársor a FIFPro álomcsapatában. Messi zakójára keressük, de nem találjuk a szavakat…

18:47: Az elnöki különdíjat a NOB 2013-ban leköszönt elnöke, Jacques Rogge veheti át.

18:56: Egy kis promó a 150 nap múlva kezdődő brazíliai világbajnokságnak. Balról gyönyörű modell, jobbról Neymar, középen egy jól öltözött skinhead: _állítólag_ a “Fenomén”, Ronaldo az. Mindjárt lövünk róla is egy képet…

18:58: Itt is van a kép…

19:05: A nőknél az év edzője a német Silvia Neid lett, aki 2005 óta irányítja hazája női válogatottját. Világbajnokságot, két Európa-bajnokságot (ebből az egyiket tavaly) és olimpiai bronzérmet is nyert. 2010 után másodszor kapta meg ezt az elismerést.

19:11: A férfiaknál az év edzője Jupp Heynckes, a Bayern Münchent triplázáshoz, bajnoki címhez, Német Kupához és BL-győzelemhez segítő, már visszavonult, 68 éves tréner lett.

“Ma már egyetlen ember képtelen lenne átlátni a futballt. A Bayernnél minden adott volt, a csapat, a körülmények, a szakemberek, a klubvezetés ahhoz, hogy sikeresek lehessünk. Ez a díj mindenkinek szól, aki hozzátett a sikerekhez. A szürke eminenciásoké, akiket nem látunk.”

“Óriási büszkeség, hogy itt állhatok most. Igazán boldog ember vagyok. Büszke mindarra, amit elértünk” – mondta Heynckes.

19:13: Jürgen Klopp, a rivális BVB trénere, aki szintén jelölt volt, a gála előtt úgy fogalmazott, reméli mindenki ért annyira a labdarúgáshoz, hogy Heynckes vigye ma haza a trófeát. Elégedett lehet, bejött a sportszerű jóslat.

19:29: Lezárták a szavazást a Puskás-díjra! Hamarosan kiderül, Ibra, Matic vagy Neymar veheti át a trófeát Orbán Viktor miniszterelnöktől.

19:31: De előbb… a 2013-as Fair Play-díj, amely ezúttal Afganisztánba, az afgán szövetséghez kerül!

19:37: És színpadon Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Julio César, a brazil válogatott egyese. És aki hozzájuk csatlakozik: ZLATAN IBRAHIMOVIC! 2013-ban tehát a svéd csillag érdemelte ki a Puskás-díjat. Lelkünk mélyén már sejtettük egy ideje, ugye?

19:44: Egy új hagyomány, egy “tiszteletbeli Aranylabda”, ahogy azt Blatter elnök mondja. Életműdíj. Életműdíj, egy olyan játékosnak, aki a saját idejében nem vehette át az Aranylabdát, mivel azt akkor még csak európai játékos kaphatta meg: Pelének!

Vastaps, miközben a háromszoros világbajnok könnyekig hatódik… Hátborzongató jelenet.
“Megígértem a családomnak, hogy nem fogok sírni, de az érzelmek… Hálát adok Istennek, hogy jó egészséget adott, hogy sokáig játszhattam. Minden sikeremért köszönettel tartozom a barátaimnak. Amikor ezt a szót használom, a csapattársaimra értem, és mindenkire, aki segített. Attól kezdve, aki a cipőket pucolta, a gyúrókon át, mindenkiig. A sikert mindannyiukkal meg kell osztani, elvégre a munkát is közösen végeztük el.”
“Köszönöm ezt a díjat. Mindig irigykedtem a srácokra, akik megkapták, míg én nem kaphattam meg. Nem jöhettem Európába. De most, ezzel teljes a pályafutásom. Köszönöm” – mondta a könnyeivel küzdő Pelé.
19:51: Közeleg a finis! Már csak a nők és a férfiak legjobbjának járó Aranylabda átadása van hátra…
19:51: A nők legjobbja Nadine Angerer lett!
A 35 esztendős Angerer 2013-ban a német válogatott csapatkapitányaként és kapusaként Eb-t nyert, majd Frankfurtból Brisbane-be igazolt.

“Kicsit meglepődtem, de nagyon örülök az elismerésnek. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott. Minden tiszteletem Martáé és Abbyé, nekik is fantasztikus évük volt” – nyilatkozta a rutinos hálóőr.

20:01: CRISTIANO RONALDO! A portugál klasszisé az Aranylabda 2013-ban! A Real csillaga Pelétől veszi át a trófeát, amit így pályafutása során másodszor emelhet magasba!

“Nem találok szavakat e pillanat leírására” – kezdte könnyek között a portugál. – “Először is szeretném megköszönni madridi, illetve válogatottbeli csapattársaimnak. Nélkülük nem állhatnék most itt. Mindenkinek köszönöm, aki személyesen támogatott. És szeretném itt megemlíteni Eusébiót is. Természetesen a barátnőmnek, a barátaimnak és a fiamnak is nagyon sokat köszönhetek. Ha valakit kifelejtettem, bocsánatot kérek tőle, de nagyon meghatódtam.”

Olvasói sztorik