Nemzetközi foci

Feljelentették a Reált és a Barcát

Aggódó polgárok tettek bejelentést hét spanyol klub ellen, ez Európai Bizottság vizsgál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!Három vizsgálatot is indított egyszerre szerdán az Európai Bizottság spanyol profi labdarúgócsapatok állami támogatása miatt – közölte szerdán a brüsszeli testület.

A bizottság vizsgálja egyrészt, hogy a Real Madridnak, az FC Barcelonának, az Athletic Bilbaónak és az Osasunának nyújtott adókedvezmény összhangban van-e az uniós joggal, másrészt, hogy a Real Madridnak a város által átadott telek támogatásnak minősül-e, végül pedig arra is szeretne fényt deríteni, hogy összeegyeztethetőek-e az uniós versenyjoggal azok a garanciák, amelyeket az állami Valenciai Pénzügyi Intézet az FC Valencia, az Elche és az alicantei Hércules futballklubok által felvett hitelekhez nyújtott.
A bizottság hangsúlyozza, hogy a vizsgálat megindítása nem előlegezi meg annak eredményét, vagyis az, hogy vizsgálat indult, önmagában nem jelenti azt, hogy valami nincs rendben. Mindazonáltal Brüsszel azt is tudatta, hogy a spanyol hatóságok nem értesítették a bizottságot egyik intézkedésről sem, arról “aggódó polgárok” tettek bejelentést.
A bizottság attól tart, hogy a szóban forgó csapatoknak nyújtott állami segítség miatt hátrányba kerültek azok a csapatok, amelyek nem kaptak telket, állami garanciát hiteleikhez vagy adókedvezményt, ezek a profi csapatok ugyanis az EU egységes piacán üzleti vállalkozásként működnek.
“A profi futballcsapatoknak befektetések és megfelelő menedzsment révén, nem pedig az adófizetők kárára kellene finanszírozniuk saját működésüket. A tagállamoknak és hatóságaiknak ebben a szektorban ugyanúgy be kell tartaniuk az állami támogatások szabályait” – idézte a bizottsági közlemény Joaquín Almunia versenyjogi biztost.
A bizottság kitért rá, hogy az állami támogatást rendben lévőnek találhatják, ha nem torzítja indokolatlanul a versenyt, és közösségi célt szolgál. A testület arra is tekintettel lesz, hogy a segítségnyújtás idején ezek a csapatok anyagi nehézségekkel küzdöttek, így az is előfordulhat, hogy a nekik nyújtott segítség összhangban van a cégek megmentésére és átalakítására nyújtható állami támogatások szabályaival.
“Jelen pillanatban a bizottságnak kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a támogatás megfelel-e az előírásoknak” – közölte ugyanakkor a bizottság.
Ugyancsak szerdán arról is döntött a testület, hogy jóváhagyja azt a támogatást, amelyet a francia állam kilenc stadion építéséhez vagy felújításához kíván nyújtani, hogy az ország megrendezhesse a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot. A munkálatokat az állam mintegy egymilliárd euróval támogatja. A pénz felhasználásával négy új stadion épül, öt másikat pedig felújítanak.
A francia állami támogatásról gyakorlatilag azt állapította meg a brüsszeli versenyhatóság, hogy az senki kárára nem torzítja indokolatlanul a versenyt, hasznára válik a gazdaságnak, a többi között az építőiparnak és a sportnak egyaránt.
Brüsszel szerint a beruházás állami támogatás nélkül nem volna megvalósítható, a francia állam pedig nem tesz több közpénzt a projektbe, mint ami minimálisan szükséges ahhoz, hogy a létesítmények megfeleljenek az UEFA elvárásainak, s így megrendezhető legyen a kontinensviadal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik