Nemzetközi foci

Nálunk C. Ronaldo a befutó

A Rangadó.hu szakértői közül a legtöbben a Real Madrid és a portugál válogatott világklasszisára szavaztak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A FIFA Aranylabda 2010 óta létezik, ekkor vonták össze a France Football Aranylabda-szavazását a FIFA világ legjobb játékosa díjjal. Az Aranylabda-voksoláson csak a France Football újságírói vehettek részt, mára rajtuk kívül a szövetségi kapitányok és a nemzeti válogatottak csapatkapitányai is véleményt nyilváníthatnak.

Januárban, Zürichben adják át a trófeát az idei naptári év legjobb futballistájának. Bár a gáláig még sok idő hátra van, szavazni november 29-ig lehet, az ötfős élmezőny tagjainak nevét pedig december 9-én hozzák nyilvánosságra. Nem csoda, hogy a találgatások már jó ideje elkezdődtek…

A Rangadó.hu legújabb körkérésében szakértőink mondták el, kinek adnák a rangos kitüntetést.

Tiber László,

a Videoton és a Siófok egykori válogatott csatára:

Cristiano Ronaldo

– A spanyol bajnokságban a Real Madridnak, válogatott szinten pedig a portugáloknak meghatározó játékosa. Emberileg nem foglalkozom vele, szigorúan szakmailag értékelem a teljesítményét. Messi elég sokat volt sérült, nem játszotta végig az évet. Ribéry jöhetne még szóba, de a jó mérkőzései mellett voltak kevésbé jók is, nem nyújtott annyira kiemelkedőt egész évben, mint Ronaldo. A svéd Ibrahimovic hektikus, szélsőséges volt, jó játéka mellett néha egészen szerény teljesítmények is becsúsztak.

Vass László,

a Ferencváros, a Honvéd és a Zalaegerszeg egykori, a Siófok jelenlegi edzője:

Zlatan Ibrahimovic

– A svéd csatár bajnok lett a PSG-vel, amelynek az ő érkezése sokat jelentett. Több jó éve volt már, és ez is kimagaslóan sikerült számára, sőt eredményben és játékban is többet produkált, mit korábban. Ott lenne szorosan mögötte Cristiano Ronaldo, aki hozta, amit eddig, de annál nem többet. A képzeletbeli dobogón nálam Ribéry lenne a harmadik, de nála is vannak hullámzások. Lionel Messi idén nem volt kiegyensúlyozott, de ebben a sérülések is közrejátszottak.

Szanyó Károly,

az Újpest, a Győr, a Debrecen és a Vasas egykori olimpikonja:

Zlatan Ibrahimovic

– Ha nem nézném a kupákat és az eredményeket, tehát hogy melyikük mit nyert idén, csak a játékot, akkor nálam Zlatan Ibrahimovic a befutó, aki egyébként is nagy kedvencem. Ehhez a testhez olyan technikai tudás és kreativitás párosul, ami nagyon szimpatikus, pedig ránézésre azt hihetnénk, hogy egy merev, kötött izomzatú fickó. Ha egyszer edző leszek, mindig arról fogok álmodni, hogy ilyen csatárom lesz, mert benne minden megvan. Messi és Ronaldo is le tud kötni két embert a pályán, de ő is. Van egy nyers stílusa, ennek ellenére régóta figyelem és szimpatizálok vele.

Herédi Attila,

az Újpest egykori válogatott játékosa, majd edzője:

Lionel Messi

– Messi, Ronaldo, Ribéry és Ibrahomivic közül bárki kaphatja az idei díjat. Közülük csak szimpátia alapján lehet választani. Mindegyiküknek értéke a sebesség, a labdabiztonság és a gólérzékenység. Nálam szimpátiaalapon ismét Messi nyerne, aki csúcsokat döntött a rúgott gólokat tekintve, és a hátán viszi a Barcelonát. De amennyi érvet fel tudok sorakoztatni mellett, annyi fel tudok a másik három játékos mellett is. Patikamérlegen nem lehet különbséget tenni köztük.

Hajszán Gyula,

a Rába ETO egykori válogatott játékosa:

Cristiano Ronaldo

– Ibrahimovicsra akkor sem szavaznék, ha ő lenne az egyedüli jelölt, mert emberileg nálam nincs a toppon, nem egy sportszerű figura. Bár Ribéry Bajnokok Ligája-győztes, és a válogatottnak is stabil tagja, szerintem nincs olyan nagy szerepe a Bayernben, hogy ne lenne pótolható. Messi jobb mutatóval, jobb tudással rendelkezik nála, és fontosabb szerepe van a csapatában. A válogatott meccseken nem igazán ment neki, és voltak sérülései is. Kétségtelen a szerepe a Barcelonában, de Ronaldo jobb szezont fut.

Gyimesi László,

a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa:

tartózkodott

– Szerintem Cristiano Ronaldo és Messi között dől el idén is a szavazás. Szívem szerint mindkettőnek odaadnám, sőt még egy-két fiatal német tehetségnek, és Ribéry-nek is. Sokan úgy vélekednek, hogy Messi már sokat nyert, ezért idén nem neki kellene adni az Aranylabdát, de én a pályán is azt mondtam, ha tíz tizenegyes van, akkor a játékvezetőnek mind a tízet be kell fújnia. A szívem a Real Madridhoz húz, tehát a szubjektív véleményem szerint Ronaldót mondanám, de az egyik szemem sírna, a másik nevetne, hiszen az argentintól is csodákat láttunk.

Őze Tibor,

a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kaposvár egykori vezetőedzője:

Cristiano Ronaldo

– Messi, Ibrahimovic, Ribéry és Ronaldo mellett is szól valami, tehát bárkit mondanék, nem lenne igazságtalan. Most azt néztem, hogy mit tett hozzá a klubjában, illetve a válogatottban, márpedig a portugál játékos egészen példamutató módot teljesít a válogatottban. Talán megtehetné, hogy nem így tesz, de a hozzáállása, a mentalitása, a példamutatása a pótselejtezőkön is kiemelkedő volt. Ez az, ami őt a többiek elé helyezi nálam. A vegyes megítélését elhomályosítja az arcán megjelenő játéköröm, a labdarúgás iránti szeretet és tisztelet.

Szatke Zoltán,

a Nyíregyháza egykori kiváló játékosa:

Cristiano Ronaldo

– A kedvenc csapatomban játszik, emiatt nálam felé billen a mérleg nyelve. Az első két-három madridi éveben is olyan teljesítményt nyújtott, hogy joggal megkaphatta volna az Aranylabdát, de Messi még nála is jobb volt. Ronaldo ebben az évben is nagyon jó teljesítményt nyújtott, ami nála a robbanékonyságban, a gólérzékenységben mutatkozik meg. Nyilván nem egyszerű ember, de talán éppen az egyénisége miatt is számít világsztárnak. Szerintem Ribéry és Robben is az esélyesek közé tartozik.

Csapó Károly,

a Tatabánya egykori válogatott játékosa:

Franck Ribéry

– Amit lehetett, mindent behúzott a Bayern München, amelynek az egyik vezéregyéniség volt, ráadásul Guardiola érkezésével még szabadabban játszhat. Rajta kívül Cristiano Ronaldo és Messi is egyértelműen olyan kvalitású játékosok, hogy mindenképp érdemesek a díjra.

Péter Zoltán,

a Zalaegerszeg egykori válogatott játékosa:

Cristiano Ronaldo

– A portugál mindig ott volt a spiccen, és idén is jól szerepel, rugdossa a gólokat. Óriási szerepe van abban, hogy kijutottak a világbajnokságra, úgyhogy idén mindenképpen megérdemli a díjat. Ibrahimovics is ott lehet az élmezőnyben, és Neymar is bontogatja a szárnyait, bár ő csak most került Európába.

Várady Béla,

a Vasas egykori Ezüstcipős, olimpiai ezüstérmes csatára:

Lionel Messi

– Néhányan azt mondják, önmagához képest nem játszott annyira jól idén, néha kedvetlennek tűnt, de nálam továbbra is ő a favorit. Őt tartom a legjobb játékosnak a képzettsége, a gyorsaság, a cselezőkészsége és a góljai miatt. Ronaldóval vetekszik, ők ketten uralják a mezőnyt. A portugál is jól teljesített, a válogatottban is sorsdöntő gólokat lőtt. Ha új arcot akarnak, akkor ott van például Ribéry, aki szintén kiváló évet futott, ő is megérdemelné.

Toma Árpád,

a Pécs egykori válogatott védője:

Lionel Messi

– Mivel nagy Messi-rajongó vagyok, nem lehet kérdés, hogy neki adnám az Aranylabdát. A kvalitásai miatt őt tartom a világ legjobb játékosának, függetlenül attól, hogy milyen éve volt, bár idén sem volt túl rossz. Spanyol bajnokságot nyert, rengeteg gólt lőtt, megkapta az Aranycipőt. Egyik riválisa sem olyan komplex játékos, mint ő. Erénye a kombinatív játék, a gólerősség, a gyorsaság. Persze, a többieknek is vannak erényeik, Ribéry, Cristiano Ronaldo és Ibrahimovic is ott lehet a legjobb öt között.

A Rangadó.hu szakértőinek Aranylabda-szavazása:

1. Cristiano Ronalo (5)

2. Lionel Messi (3)

3. Zlatan Ibrahimovic (2)

4. Franck Ribéry (1)

+1 tartózkodás

Olvasói sztorik