NB I

Ki volt idén a legjobb?

Messi ötödször, Cristiano Ronaldo másodszor, Ribéry először kaphatja meg a legrangosabb díjat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Januárban, Zürichben adják át a FIFA Aranylabda trófeát az idei naptári év legjobb futballistájának. Bár a gáláig még sok idő hátra van, szavazni november 29-ig lehet, az ötfős élmezőny tagjainak nevét pedig december 9-én hozzák nyilvánosságra. Nem csoda, hogy a találgatások már jó ideje elkezdődtek…

A FIFA Aranylabda 2010 óta létezik, ekkor vonták össze a France Football Aranylabda-szavazását a FIFA világ legjobb játékosa díjjal. Az Aranylabda-szavazáson csak a France Football újságírói vehettek részt, mára rajtuk kívül a szövetségi kapitányok és a nemzeti válogatottak csapatkapitányai is voksolhatnak.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a díjra legesélyesebbnek tartott öt futballista idei eredményeit vetettük össze.

Arjen Robben (Bayern München)

A kivételes képességű holland szélső már 2012-ben is mennybe mehetett volna. Vezérletével a Bayern München már tavaly is bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, de a Chelsea elleni hosszabbításban kihagyott büntetője, a döntő elvesztése, majd az Európa-bajnoki kudarc megpecsételte a sorsát. Sokan az év vesztesének tartották.

Az előző idényt is a kispadon kezdte Münchenben, mert sérülések hátráltatták, de tavaszra újra kiharcolta a helyét a kezdőben, és főszerepet játszott a Bayern triplázásban. A Barcelona elleni BL-elődöntőn élete legjobb teljesítményét nyújtotta, majd a Dortmund elleni fináléban győztes gólt szerzett. A 2013-as naptári évben 39 mérkőzésen lépett pályára és 17 gólt szerzett. Megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát, a Bajnokok Ligáját és az Európai Szuperkupát is.

Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)

Nem a 32 éves svéd klasszis az Aranylabda legfőbb várományosa, de a Puskás-díjra mindenképpen a legesélyesebb. Párizsba szerződése után rögtön a szurkolók kedvence lett, hiszen ipari mennyiségben termeli a gólokat. Októberben négyszer volt eredményes az Anderlecht elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen, ezzel ő lett a tizedik labdarúgó, aki mesternégyest ért el az európai klubsorozatban.

A PSG-vel francia bajnokságot nyert, harminc találattal gólkirály lett, de a Bajnokok Ligájában már a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült volt csapata, a Barcelona miatt. A 2013-as naptári évben 35 gólnál jár. Legutóbb a világbajnoki pótselejtezőn szerzett két gólt Portugália ellen, de az üdvösséghez ez sem volt elég, mert Cristiano Ronaldo háromszor talált be. Ez talán az esélyeiről is mindent elmond…

Franck Ribéry (Bayern München)

A Bayern München francia válogatott szélsője az a futballista, akit a közvélemény a legjobban az élen szeretne látni. Az apró termetű futballista Arjen Robbennel karöltve a Bayern vezére volt tavasszal, és kulcsszerepe volt a klub történetének legjobb évadjában. Ribéry mindent megnyert idén, és megválasztották a Bundesliga legjobb játékosának is. A héten a francia válogatott vezére volt. Ukrajnában 2-0-s vereséget szenvedtek a világbajnoki pótselejtező első felvonásán, majd a visszavágón Ribéry a hátára vette az együttest, és Párizsban 3-0-ra verték az ukránokat. Így ő is ott lehet a világbajnokságon jövő nyáron.

A 2013-as naptári évben 32 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 18 gólt szerzett. Klubszinten megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát, a Bajnokok Ligáját és az Európai Szuperkupát.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

A Real Madrid játékosa jelenleg a világ legjobb formájában lévő labdarúgója. Legnagyobb balszerencséje, hogy Messivel egy korban élnek, így a portugálnak gyakran be kell érnie a második hellyel az argentin klasszis mögött. Klubszinten ez az év nem Ronaldóról szólt, hiszen semmit nem sikerült nyernie. A spanyol bajnokságban a második helyen végeztek, a Király Kupában az Atletico ellen kaptak ki a döntőben, míg a Bajnokok Ligájában a Dortmund parancsolt megálljt nekik. A bajnokságban 34 találattal csak második lett a góllövőlistán a 46 gólos Messi mögött, bár a BL mesterlövészei között az élen végzett 12 találattal, többek között Messit megelőzve. Október végén Ronaldo megdöntötte Puskás Ferenc bajnoki gólcsúcsát. A világhírű magyar labdarúgó 180 meccsen 156 találatot jegyzett. A portugál 147 bajnoki meccsen 162 gólnál jár, minden Real-mezben lejátszott meccset összevetve pedig 215/222-es mutatóval rendelkezik.

A 2013-as naptári évben a portugál világsztár 48 mérkőzésen 59 találatot jegyzett. Legutóbb szerdán lőtt mesterhármast Svédországban a világbajnoki pótselejtezőn, ezzel továbbjuttatta csapatát. Nem mellesleg csökkentette Ibrahimovic esélyeit is, aki „csak” kétszer volt eredményes, így Brazíliában sem lesz ott.

Lionel Messi (FC Barcelona)

A Bolha becenévre hallgató zseni sokak szerint a földkerekség legjobb futballistája, akinek mintha a labda is az egyik testrésze lenne… Idén is kiemelkedően teljesített, bár önmagához képest volt már ennél sokkal jobb szezonja is. Az FC Barcelonával megnyerte a spanyol bajnokságot és a gólkirályi címet is elhódította 46 találattal. Mégis sokan azt mondják, hogy 2013-ban Messi nem volt olyan kirobbanóan jó, mint korábban. A Bayern München ellen elszenvedett megalázó Bajnokok Ligája-vereség sokak szerint keresztülhúzhatja álmát az ötödik Aranylabdáról, mert a két mérkőzésen alig ért labdába. Ezzel együtt helye van a legnagyobbak között, még ha idén kevesebb trófea is került a vitrinjébe. A 2013-as naptári évben 36 mérkőzésen 37 alkalommal volt eredményes.

A díjazást az utóbbi években sok kritika érte, mivel régebben inkább a trófeákat jutalmazták. Mivel többen szavaznak, mostanság inkább az egyéni teljesítmény kerül terítékre, és az, hogy ki kivel van jóban… Vicente Del Bosque nyilvánosságra hozta, hogy Xavi és Iniesta is kapott tőle idén szavazatot. Nincs kétség a két zseni tudása felől, de komolyan olyan futballistákra kell szavazni, akik a 2013-as évnél produkáltak már sokkal jobbat is?

De említhetnénk a 2010-es eredményt is, amikor Wesley Sneijder bajnokságot, Olasz Kupát és Bajnokok Ligáját nyert az Internazionale csapatával, mellette egy világbajnoki ezüstöt is begyűjtött a holland válogatottal, de ez még az első három helyre sem volt elég neki.

Már tavaly is sokan kritizálták az Aranylabda gyengülő presztízsét. Ha a begyűjtött trófeák számát és a mutatott játékot vesszük alapul, és esetleg már sokan unják Messi egyeduralkodását, akkor a győztes csak a Ribery, Robben duóból kerülhet ki.

Ha azt nézzük, hogy sokan (köztük Joseph Blatter) kit tartanak a földkerekség legjobb labdarúgójának, akkor valószínűleg Messi zsinórban az ötödik Aranylabdáját is megnyeri.

Ha a legnagyobb gólokat és egy egész pályafutást díjaznak a szavazók, akkor ezúttal Zlatan Ibrahimovic érhetne fel a csúcsra.

Ha a szavazókban mély nyomot hagytak a világbajnoki pótselejtezők, és azt is figyelembe veszik, hogy jelenleg ki a világ legjobb formájában lévő játékosa, akkor a győztes csak Cristiano Ronaldo lehet.

Olvasói sztorik