Hírek

A selejtezők legjei

A hat földrészen kétezernél is több gólt hozott a világbajnoki selejtezősorozat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Véget értek a 2014-es világbajnokság selejtezői, így kialakult a jövő nyári, brazíliai torna 32 csapatos mezőnye. A selejtezők során több kiemelkedő teljesítmény is született világszerte. A Rangadó.hu legújabb összeállításában ezek közül szemezgetünk.

Hat földrészen zajlottak a küzdelmek a továbbjutásért: a találkozókon összesen 5716 játékos jutott szóhoz, és 2286 gól született. Mindkét tekintetben az európai selejtezők emelkedtek ki a mezőnyből: 1584 játékos kapott szerepet az UEFA égisze alatt, és összesen 749 gólnak örülhettek a szurkolók.

A németek voltak a leghatékonyabbak

A leggólerősebb csapatokat is az öreg kontinens adta: Németország 36 találattal zárta a tíz mérkőzését, ami 3.6-es gólátlagot jelent meccsenként, míg a magyarokkal azonos csoportban szereplő hollandok 34 lőtt góllal végeztek. A harmadik helyre Új-Kaledónia futott be: az óceániai selejtezőkön 36 gólt szerzett 11 meccsen. A találkozónkénti háromgólos átlagot további egy afrikai és két európai ország érte el: Ghána nyolc meccsen lőtt 25 gólt, míg Anglia 31, Bosznia-Hercegovina harminc találatig jutott.

Veretlen csapatok

Csupán az afrikai és az európai selejtezősorozatban találunk olyan válogatottakat, amelyek veretlenül tudták le a mérkőzéseiket: Elefántcsontpart és Nigéria nyolc meccsen egyaránt öt győzelmet és három döntetlent ért el. Európában Németország és Hollandia egyaránt két pontot veszített csak a tíz találkozója alatt. Belgium nyolc győzelem mellett két döntetlent mutatott fel, és Spanyolország is csak négy pontot hagyott veszni a nyolc mérkőzésén (hat győzelem, két döntetlen). Svájc hét sikert aratott, és háromszor osztozkodott a pontokon. Anglia és Olaszország pedig hat győzelemmel és négy döntetlennel maradt veretlen.

Belise-i a gólkirály

Ami az egyéni teljesítményeket illeti: a selejtezők abszolút gólkirálya a közép-amerikai Belise csatára, Deon McCaulay lett, nyolc meccsen lőtt 11 góljával. Rajta kívül két játékos talált még ennyiszer a kapuba: Robin van Persie, a holland válogatott klasszisa kilenc mérkőzésen szerzett ugyanennyi gólt. Szintén 11 találatig jutott Uruguay csillaga, Luis Suarez. Neki 14 meccsre volt ehhez szüksége.

Csak Andorra nem talált a kapuba

Több kontinensen is előselejtezőkkel kezdődtek a küzdelmek, így nem egy nemzet már néhány mérkőzés után búcsúzott a további megmérettetésektől. Viszont azon csapatok között is akadt néhány kirívóan gyenge teljesítmény, amelyeknek nyolc-tíz mérkőzés állt rendelkezésére, hogy bizonyítson: a mieink csoportellenfele, Andorra búcsúzott egyedüliként rúgott gól nélkül a sorozattól (még San Marino is betalált egyszer). Győzelem nélkül már több csapat is állt: Andorra, San Marino, Liechtenstein és Feröer-szigetek sem ünnepelhetett három pontot, azonban közülük csak az első két csapat zárta szerzett pont nélkül a selejtezőket.

A világbajnokság résztvevői

Dél-Amerikából: Brazília, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Chile, Uruguay

Ázsiából: Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea

Európából: Olaszország, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Horvátország, Görögország, Portugália, Franciaország

Észak- és Közép-Amerikából: Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras, Mexikó

Afrikából: Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria

Olvasói sztorik