NB II

Fotók: a zárt kapu sem zavarta a Vasas-drukkereket

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Van, amiben mi magyarok minden bizonnyal lepipáljuk a legnívósabb focibajnokságokat is: annak a néhány ezer „őrültnek” a pályáktól történő sikeres távoltartásában, akiket még egyáltalán érdekel e játék honi változata – vélekedett a Vasas honlapjának szerkesztője.

Az elmúlt héten a sportsajtót leuralták a Soroksár–Vasas rangadó „rémképével” kapcsolatos hírek, és repkedtek az olyan szavak, mint a „zárt kapus”, „minősített Vasas-tábor”, „a szurkolók testi épsége és vagyonbiztonsága”, „parkoló kavicsok” stb.

A rendőrség, mint jogalkalmazó széttárta kezét és a törvény betűjére hivatkozott. Az MLSZ széttárta kezét és a rendőrségre, valamint a többszörösen visszaeső, bűnös Vasas-táborra mutogatott, akik az elmúlt hónapokban az idegenbeli mérkőzésekre rendre 400-500-an kísérték el imádott csapatukat, hogy 12. emberként „bekiabáljanak, befújjanak egy-egy gólt az ellenfél hálójába” – többnyire sikeresen!

Nyert a rendőrség és az MLSZ is. Ja, hogy eközben a nézők, a szimpatizánsok, akik közül sokuknak élete igen fontos része a piros-kék klub szeretete – akikért a szórakoztatóipar e részét képező játékot egyáltalán játszani kellene – veszített, az mellékes, eltörpülő problémává zsugorodik.

Mert a rendőrségnek mennyivel egyszerűbb a sporttelepen kívül tartani a szurkolókat: ha azok nem látják a meccset, nem lesznek idegesek, nem szidják a hibázó bírót, az MLSZ-t, az ellenfelet és Magyarországtól 2/3-adnyi területet „eleinstandoló” nagyhatalmak döntését sem.

Fény- és hanggránát két alkalommal. A hazai nézőket súlyosan zavaró hangoskodás a nézőtéren, egy kis „trianonozás”, MLSZ és ellenfél szidása, és a szövetség máris legombolt a Vasas FC-ről mintegy félmilliós bírságot a szurkolók bűntettei miatt. (Érdekes, hogy Európa több országában – például Görögországban, Lengyelországban – engedélyezik a pirotechnika alkalmazását a nézőtereken.)

De a Vasas-szív leleményessé tesz és még inkább megátalkodottan azt a vágyat szítja, hogyha nem lehet bemenni a sporttelepre (mert stadionnak azért ne nevezzük a soroksári „gödröt”), akkor is látni kell bármi áron az „aranylábúakat, a mi fiainkat”.

A képeken látni, hogy a Haraszti út felőli betonkerítés melletti úttest szalagkorlátjára állva mintegy 100 Vasas hívő – nem veszélytelenül – vállalta a nem éppen kényelmes testhelyzetet, néha féllábon, néha zsibbadt lábakkal. Hogy hol voltak a bátor Vasas-szurkolók nagyobb veszélyben, a nézőtér gazos földlépcsőjén, vagy az úttest szélén a szalagkorláton egyensúlyozva, a mellettük 30 centire elsuhanó autók szomszédságában, azt döntse el ki-ki magában.

Vancsa Miklós, a Vasas FC ügyvezető igazgatója egy internetes fórumon meg is köszönte azoknak, akik a sanyarú körülményeket vállalva, végig hangosan biztatták a csapatot a kerítés túloldaláról:

„Kedves Vasas Szurkolók!

Szeretném Nektek megköszönni a csapat, az edzők és a vezetők nevében, hogy annak tudatában is eljöttetek és szurkoltatok, miszerint nem léphettetek be a soroksári stadion területére.
Tudom, hogy erőt adtatok a srácoknak és nem véletlen hogy azért mégis csak begyűjtöttük a 3 pontot, higgyétek el most ez a legfontosabb.

Tartson ki a Ti kitartásotok a végéig és akkor a csapaté is ki fog, hogy aztán együtt ünnepelhessük meg, hogy a Vasas labdarúgása visszakerült oda, ahová mindig is tartozott.

Még egyszer köszönjük Mindenkinek!

Hajrá Vasas!”