NB II

Cáfolat van, magyarázat nincs

A rendőrség szerint nem igaz, hogy a sportszerető emberek szórakozásának megakadályozása a céljuk.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A police.hu oldalon közlemény jelent meg a Soroksár–Vasas másodosztályú mérkőzéssel kapcsolatban, amelyet a rendőrség határozata értelmében zárt kapuk mögött, nézők nélkül kell megrendezni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kategorikusan cáfolja a Nemzeti Sport című napilapban 2015. április 22-én megjelent „Kő kövön marad” című írás tartalmát, mivel az a valódi okok megjelölése nélkül azt a látszatot kelti, hogy a rendőrség célja a sportszerető emberek szórakozásának megakadályozása.

A valóság ezzel szemben az, hogy a rendőrségnek – eleget téve ezzel az 54/2004. (III. 31.) Korm. rendeletben foglalt kötelezettségének – a sportlétesítményben biztonságtechnikai ellenőrzést kell végrehajtania.

Az ellenőrzés minden esetben kiterjed a biztonsági feltételek meglétére, így különösen azokra, amelyek a nézők biztonságos elhelyezését garantálják a sportról szóló 2004. évi I. törvény 63. paragrafusa alapján.

A rendőrség képviselője a helyszíni bejárás alkalmával többek közt azt tapasztalta, hogy a hazai, illetve a vendég szurkolókat sem a beléptetéskor, sem pedig a mérkőzés alatt nem lehet szabályosan elkülöníteni. Ezen túlmenően megállapította, hogy a nézőtér egy része sem megfelelő, mivel annak állapota balesetveszélyes.

A rendőrségi engedély megadásához a fentieken túl több – a 2004. évi I. törvényben meghatározott – társszervtől kiadott hozzájárulás együttes megléte szükséges, amellyel a sportszervezet nem rendelkezik.

A cikkben felvetett kérdés, miszerint „Nekünk nem jönne jól, ha ötszáz Vasas-drukker venne ezerforintos jegyet nálunk?” félrevezető, tekintettel arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adataink szerint a sportlétesítmény összesen 358 fő néző befogadására alkalmas, amelyből a vendégszurkolók részére a sportszervezet maximálisan 53 férőhelyet biztosít.

A biztonságtechnikai bejáráson tapasztaltak figyelembevételével, a nézők biztonságát szem előtt tartva, Budapest rendőrfőkapitánya 2015. március 12-én kelt határozatában a mérkőzés nézők előtt történő megrendezését megtiltotta, amellyel szemben a sportszervezet fellebbezést – a rendelkezésükre álló 15 napon belül – nem nyújtott be – írja a police.hu.

Cáfolat tehát van a rendőrség részéről, de ésszerű magyarázat még mindig nincs arra, hogy miért nem láthatják a nézők a Soroksár–Vasas meccset, illetve a közelmúltbeli cikkünkben felvetett kérdésekre sincsenek válaszok…

Olvasói sztorik