NB II

Sluka patthelyzetbe került

A hat éve hazánkban játszó szlovákiai középpályáson csak az MLSZ segíthet, különben távoznia kell; Fehéroroszország, Ausztria és az NB I is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Péntek reggel megírtuk, hogy távozik a másodosztályú ZTE csapatától Marián Sluka. A szlovákiai középpályás szerződése lejárt, és ha hosszabbítanának vele, az MLSZ hatályos szabályai szerint nem kaphatnának a televíziós jogdíjból, ami igen jelentős összeg.

A Rangadó.hu érdeklődésére Margitai Zoltán, a szövetség NB II-es bizottságának elnöke megerősítette, hogy az indoklás helytálló. Elmondta, hogy tavaly volt egy elnökségi döntés az MLSZ-ben, amely kétnapos moratóriumot szabott meg. Amelyik klub azt követően új szerződést köt, vagy pedig hosszabbít egy külföldi játékossal, az nem részesül a szövetségi marketingpénzekből.

Mivel a 35. születésnapját másfél hónap múlva ünneplő középpályás hosszú évek óta hazánkban játszik (a ZTE, a Haladás és a Siófok játékos volt), és tökéletesen beszél magyarul, talán érdemes lenne méltányossági kérelemmel fordulnia neki vagy a klubnak az MLSZ felé. Kocsárdi Gergely, a Zalaegerszeg nemrégiben kinevezett klubigazgatója a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy ebben az esetben az állampolgárság számít, amelynek megszerzése hosszas folyamat.

– A szakmai stáb álláspontja szerint még egy évig számítanánk a játékára, de mivel külföldi státuszú, a szabály rá is vonatkozik. Ebben az esetben a magyar állampolgárság számít, amelynek a megszerzése minimum fél év. Ezt neki is elmondtam, megértette, és nincs benne harag – mondta Kocsárdi Gergely.

A tapasztalt játékos a legnehezebb helyzetben, a fizetés nélküli, kilátástalan hónapokban is kitartott a klub mellett, most viszont távoznia kell. A másodosztályban valószínűleg máshol sem fognak külföldieket igazolni, az élvonalba visszakerülni pedig az életkora miatt kevés esélye van. A Rangadó.hu érdeklődésére a hat éve Magyarországon futballozó Marián Sluka elmondta, nagyon sajnálná, ha nem maradhatna az NB II-ben.

– Nem erre számítottam. Az új tulajdonossal találkoztam és beszélgettünk, hiszen szerettük volna egy-két évvel meghosszabbítani a szerződésemet, de a szerencsétlen szabály miatt nem fogjuk tudni – kezdte Marián Sluka. – Az állampolgárság felvétele is szóba került, de utánanéztem, ez egy hosszú folyamat, minimálisan fél év, tehát nem jelentene megoldást. Volt megkeresés két-három NB II-es klubtól, de patthelyzetbe kerültem. Egy NB I-es érdeklődés is jött, illetve öt-hat hónapra visszamehetnék Fehéroroszországba, de utóbbihoz nincs nagy kedvem. Ausztriából, alsóbb osztályból is hívtak, de oda egyelőre nem szeretnék menni, szerintem még megütöm a magyar NB II szintjét. De ha a magyar lehetőségek nem jönnek össze, akkor kénytelen leszek más megoldást keresni. Van még időm gondolkodni.

Sluka hozzátette: nagyon jó ötletnek tartja a méltányossági kérelem benyújtását, és a jövő héten egyeztetni fog róla a zalaegerszegi klubvezetéssel.

Olvasói sztorik