NB II

Mire megy el egymilliárd?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar futball másodosztályában nagy dolgok dőltek el a hétvégén: kiesik a harmadosztályba a Tatabánya és a Kozármisleny. Márpedig ez a két csapat is kap csinos stadionokat, 400-400 millióból. Amikor tavaly év végén a kormány döntött a nagy pénzszórásról, még másodosztályú csapatok voltak. Mire befejezik a munkát, harmadosztályú rangadók lehetnek a felújított létesítményekben – írja a 444.hu.

A Tatabánya hétvégi meccsén 100 néző volt a legendás Grosics Gyula Stadionban. A Kozármisleny az előző fordulóban játszott otthon, szintén száz néző előtt. A baranyaiak hazai átlagnézőszáma 2014-ben 160 fő. Ugyanez a Tatabánya esetében 270 fő.

Láttunk már csodát, és ez mégiscsak a magyar foci, de talán kijelenthető, hogy a kiesés nem kifejezetten segíti a lelátók feltöltését. Bár néhány új szék biztosan számít…

– Ha megye egyesek lennénk, vagy NB III-asok, nyilván nem merültünk volna fel – nyilatkozta Feleki Attila, a Kozármisleny klubtulajdonosa még februárban, másodosztályú klub vezetőjeként a 400 milliós állami támogatásról. A beszélgetésből kiderül, hogy miután megszületett a döntés a majdnem félmilliárdos kormányzati támogatásról, akkor kezdték el tervezni az új stadiont. 2015 tavaszra lenne kész. Kezdeményezték, hogy a stadionépítéseknél megszokott módon kiemelt projekt legyen, vagyis a szakhatósági engedélyek intézése soron kívül történjen.

A legutóbbi fordulóban a másodosztály átlagnézőszáma nem érte el az ezret sem (pontosan 900 volt), pedig a nagy szurkolótáborral rendelkező Nyíregyháza, Békéscsaba és Zalaegerszeg is otthon játszott. Majdnem minden NB II-es csapat kapott stadionfelújításra pénzt, az is, amelyik a Kozármisleny és a Tatabánya mellett harmadikként kihullik a harmadosztályba. Erre most a legnagyobb esélye a Kisvárdának és a Ceglédnek van.

Kisvárdán viszonylag sokan járnak meccsre, a két legutóbbi hazai bajnokin 1100-an voltak. A stadionjuk felújítására 120 milliót ítéltek meg. A Cegléd 400 milliót kap ugyanebből a keretből. A legutóbbi hazai bajnoki találkozójukon 400 néző volt.

Így a kormány legkevesebb 920 millióval, de lehet, hogy 1,2 milliárd forinttal támogatja majd harmadosztályú csapatok stadionjának csinosítását.

Reméljük, azoknak is jut majd egy újabb körben, akik most jutnak fel a harmadosztályból a második vonalba. Addig is, a másodosztály sem marad szép stadion nélkül. A többi csapat is építi-szépíti az otthonát, és ide esik majd ki az első osztályból a Kaposvár (a stadionjuk felújítására 800 milliót ad a kormány) és a Mezőkövesd (összesen 620 millió a stadionra).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik